Familiens store bakesøndag ga 10 kilo gjærbakst!

48 ostehorn, 48 aniskringler, 16 grove rundstykker og 4 brød. Det ble resultatet etter noen timers innsats i «hjemmebakeriet» i dag.

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å bake brød og rundstykker. Derfor lønner det seg å bake mye på en gang, når du først baker.

Bjørnhild viet derfor store deler av søndagen til å bake diverse gjærbakst som kan puttes i fryseren og tas opp for å brukes til skolemat og kaffekos. Hun fikk heldigvis litt hjelp av resten av familien, særlig til prøvesmakingen.

Aniskringle med brunost er supert når du har lyst på noe godt til kaffen, for eksempel.
Koster mindre, smaker bedre

I tillegg til at det smaker veldig mye bedre med hjemmebakst enn kjøpebrød, er det også utrolig mye å spare på det hvis du som oss har ungdommer i spisealderen i huset. Et hjemmebakt brød koster under 10 kroner og gir mye mer mat enn en kjøpebrød til 30-40.

Les også: Spar mange tusen i året ved å bake eltefritt brød

Og spesialiteter som aniskringler og ostehorn får du ikke kjøpt, hvis du ikke går til baker’n og betaler 30 kroner for en bolle.

Henrik hadde ingen ting i mot å få smake på Bjørnhilds bakverk.
Dette langpannebrødet inneholder blant annet havregryn og rugmel, i tillegg til hvetemel. Oppskriften finner du på bloggen Kvardagsmat.no.

Oppskriftene på aniskringler og ostehorn kommer fra Bjørnhilds mor, som alltid baker store mengder av dette før barn og barnebarn kommer på besøk. For aniskringle med brunost er livretten til opptil flere familiemedlemmer, og varme ostehorn er perfekt tilbehør til for eksempel suppe og gryteretter.

Nystekte aniskringler nok til i hvert fall et par uker.

Oppskrift på aniskringler

(Gir 48 kringler)

Ingredienser:

  • 2 kg hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 dl sukker
  • 1 ts salt
  • 200 g smør
  • 1 pose anisfrø
  • Ca 1,5 l helmelk
  • 3 egg
Ungdommene nå til dags må stadig sjekke hva som skjer på telefonen…
Fremgangsmåte:

Ta melet i en bolle (evt i kjøkkenmaskinen hvis du har). Bland i gjær, sukker og salt.

Smelt smøret i en kasserolle, ha i anisfrøene og melken og varm opp til fingervarmt (37 grader).

Visp sammen 2 av eggene og ha dem i melet sammen med melkeblanding.

Rør sammen til en ganske løs deig. Ta i litt mer melk om nødvendig.

Deigen skal være ganske løs, slik at kringlene blir saftige og luftige.

Sett til heving, legg gjerne plast over deigen mens den hever.

La deigen heve til minst dobbel størrelse. Elt den sammen og del den i 4 deler. Hver del rulles ut til en tykk pølse, som skjæres i 12 deler. Så ruller du ut fingertykke pølser som du former til kringler på en stekeplate.

Etterhev kringlene i 20-30 minutter, og pensle med et egg som du visper sammen med litt melk.

Pensle kringlene med egg blandet med litt melk, da blir de gyldne og fine.
Legg kringlene med god avstand til hverandre på stekebrettet, de hever seg mye.

Stekes på 210 grader i 10-15 minutter.

Pakk kringlene i fryseposer når de er kalde og legg i fryseren. Tines i stekeovn eller mikrobølgeovn.

Aniskringle med brunost er en slager her i huset.

Oppskrift på ostehorn

(Gir 48 horn)

Ingredienser:

  • 2 kg hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 50 g sukker
  • 1 ts salt
  • 100 g smør
  • Ca 1,5 l melk
  • 3 egg
  • Ca 200 g revet ost
Ostehorn du får kjøpt på butikken er tørre greier. De du baker selv er noe helt annet – saftige og luftige.
Fremgangsmåte:

Ha melet i en bolle (evt bruke kjøkkenmaskin), tilsett gjær, sukker og salt.

Smelt smøret i en kasserolle og ha i melk. Varm opp til fingervarmt.

Visp sammen 2 av eggene og ha dem oppi melet sammen med melk/smør.

Rør sammen til en passe løs deig, ta i mer melk om det trengs.

Sett til heving og la heve til dobbel størrelse.

Elt sammen deigen og del den i 4 deler. Kjevle hver del ut til ei rund lefse som deles i 12 deler med pizzahjul. Rull hver del sammen til et horn som settes på bakeplaten.

Etter at du har kjevlet ut en rund leiv, deler du opp i 12 trekanter med et pizzahjul.

Pensle med egg som er vispet sammen med litt melk, legg på revet ost og etterhev i 20-30 minutter.

Stekes ved 210 grader i 10-15 minutter. Legges på rist til de er kalde, pakkes i poser og fryses. Tines i stekeovn eller mikrobølgeovn.

Hvis du vil kan du fylle hornene med ost og skinke inni, og litt krydder på toppen.

Tips: Du kan også fylle ost og skinke inni ostehornene, men da bør de spises ferske.

Det er deilig å ha så mye godt bakverk i fryseren, til travlere dager enn denne søndagen.
Fire fine brød, denne gangen bakt med utgangspunkt i en ferdig melblanding (solsikkebrød).