Vi fikk høstflaks med flotte høstfloks

I andre hager begynner høstfloksen å blomstre i juli. Hos oss har den fortsatt ikke slått ut i full blomst nå, i midten av september. Det er jo egentlig ganske flaks – da har vi noe pent å se på helt til kulda kommer.

Høstfloks (Phlox paniculata) er en av de mest vanlige staudene i norske hager. Mens mange andre blomster takker for seg midt på sommeren, holder høstfloksen det gående omtrent til frosten kommer.

Den er nøysom og kan plantes i vanlig hagejord, med vanlig gjødsling. Høstfloks trives best i sol, men fikser halvskygge også.

I en «normal» sesong, i en «normal» hage, skal høstfloksen begynne å blomstre i slutten av juli. Eller i hvert fall i august.
Sånn så den rosa høstfloksen vår ut i midten av august i fjor. I år var den seinere til å begynne å blomstre.

Det har ikke skjedd i vår hage. Vi har tre høstfloks i ulike farger – en begynte så vidt å blomstre i begynnelsen av september. Og nå, når vi snart passerer midten av september, har nummer 2 begynt å blomstre.

Høstfloks nummer to har begynt å vise sine lilla blomster.

Nå har det vært veldig seint i år, men så seint… Mulig den utrolige trege blomstringen kommer av at plantene ble flyttet i sommer, da vi ommøblerte i staudebedet.

Knoppene tyder på at det blir rik blomstring etterhvert.

I tillegg er vår hage plassert slik at det bare er full sol midt på sommeren. Derfor er det kanskje ikke så rart at floksen tolker HØST i navnet veldig bokstavelig.

Høstfloksen sto heldigvis i flott flor da vi hadde åpen hage.

Det sies at høstfloks er en sneglesikker plante, men det har den ikke vært hos oss, det har i hvert fall vært noen som har spist på bladene om våren.

I tillegg kan høstfloks få meldugg. Det gjorde alle våre første året etter planting – da var det bare å klippe dem ned og håpe at det gikk bedre neste år. Det gjorde det heldigvis.

Høstfloks er hardfør til H6 og egner seg forsåvidt som snitt, men bare vær obs på at den har ganske sterk duft.

Bjørnhild holder en bukett med hvite og rosa høstfloks, plukket i slutten av juli.

Høyden er litt forskjellig fra sort til sort, våre er rundt 70 cm. Veksten er opprett med stive stengler, den klarer å holde seg oppreist selv om den er høy. De finnes også i ulike farger – rosa, lilla, hvite og noen tofargede.

Høstfloks
Da vi besøkte forfatteren Tor Åge Bringsværd hjemme i Hølen midten av august 2009, var høstfloksen i full blomst og den luktet godt!
Ja, høstfloks dufter godt, og det er ikke sikkert du vil ha så sterk duft inne. Men ute kan du nyte duften.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut