10 ting du kan gjøre i hagen i høst

Hagesesongen er ikke over – selv om høsten er kommet. Her er våre tips til hva du kan gjøre for å forberede hagen på vinteren.
1. Sette blomsterløk

Den enkleste måte å få mer farge i hagen din, er å sette blomsterløk. Sett massevis av løk, mye mer enn du tror er nødvendig! Og varier gjerne med løk som blomstrer til ulike tider – for eksempel krokus, perleblomster, tulipaner og allium. Du kan også sette løk i krukker, hvis du ikke har bed som egner seg.

Skal du sette løk i krukker, bruk en stor, frostsikker krukke. Vi har god erfaring med å sette løk i Lindesbergskrukker.
2. Plante nye busker, trær og stauder

I store deler av landet går det helt fint å plante både busker, trær og stauder til ganske langt utpå høsten. Fordelen med høstplanting er blant annet at jorda da er fuktig slik at du slipper å vanne så mye. Men obs: Det kan være tørt om høsten også, så følg med. En annen fordel er at plantene kommer raskere i gang til våren. Hardføre planter kan du fint plante om høsten, for eksempel spirea, potentilla eller tradisjonelle stauder som er mye brukt i Norge. Mer krevende vekster som roser, magnolia og planter som er på grensen med tanke på hardførhet, bør i bakken tidligere på sesongen.

Les også: Hardføre stauder som trives over hele Norge
Lave spirea-sorter kan fint plantes om høsten.
Les også: Slik lager du et nytt bed
3. Forberede krukker på overvintring

Det går fint an å få hardføre stauder, busker og til og med små trær til å overvintre i store krukker utendørs. Men da er det lurt å sette krukkene inntil en vegg, og litt opp fra bakken. Les mer her om hvordan du gjør det.

Når krukkene står under tak, må du følge med på at de ikke tørker ut. Det er vanligvis ikke noe problem om høsten, men kan bli det til våren.
4. Rydde vekk hageredskaper

Før du vet ordet av det, begynner det å snø, og da er det kjedelig hvis spader og river ligger igjen ute i hagen. Ta inn alle redskaper som kan ruste eller råtne og sett dem under tak i redskapsboden eller i det minste under et halvtak. Har du elektriske hageredskaper som kantklipper og hekktrimmer bør disse oppbevares innendørs.

5. Luke i bed

Ugresset gror utrolig godt til langt utpå høsten. Hvis du vil unngå å bruke halve våren på luking, er det veldig lurt å ta en runde med ugressluking nå i høst. Har du vært flink til å luke gjennom hele sesongen er det ikke store jobben, og det er lett å få opp røttene nå som bakken er fuktig.

Napp opp ugresset før det er blitt for stort, da er det lettere å få med hele rota.
6. Dele stauder

Har du lyst på flere planter er det en veldig god idé å dele staudene dine. Tommelfingerregelen er at at vårblomstrende stauder skal deles om høsten, høstblomstrende stauder om våren. Men mange stauder, som Hosta, kan deles når som helst. Vi har laget en liten oppskrift på hvordan du gjør det.

Ved å dele stauder får du flere planter helt gratis!
Ved å dele stauder får du flere planter helt gratis!
7. Samle frø

Mange stauder og sommerblomster egner seg godt for frøformering. Når frøkapslene er blitt brune og tørre er frøene modne – de kan du plukke og så i vinter eller til våren.

Les også: Tid for å samle frø fra hagen
Noen planter lager veldig mange frø, som revebjelle.
8. Høste inn grønnsaker

Den som dyrker gulrøtter, løk og poteter i egen hage – har mye godt å spise utover høsten. Det er ingen hast, du trenger ikke å ta opp alle potetene på en gang, men nå skal de i hvert fall være høsteklare. Har du tomater som ennå ikke er modne, og ikke har dem i drivhus, er det også på tide å høste dem og la dem ettermodne inne. Paprika- og chiliplanter er flerårige og kan flyttes inn og brukes som stueplante hvis du ønsker det.

Les også: Hvordan dyrke løk til matlaging
Kjenn på tomatene før du plukker – er de myke er de modne.
9. Ta inn buketter av de høstblomstrende staudene

Kanskje du ikke er så mye ute i hagen lenger, men det går jo an å ta hagen inn! Skjær av buketter av de høstblomstrende staudene dine, og kanskje det fortsatt er noe igjen av sommerblomstene? Det kan bli flotte buketter inne. OBS: Høstfloks har veldig sterk lukt, og er ikke så egnet til buketter, den kan du heller nyte ute i hagen.

Les også: Slik får du en fargerik høsthage
Disse lekre bukettene ble laget til konfirmasjonsselskap, kun ved hjelp av blomster og blader fra hagen.
10. Kose deg med lys og pledd på lune kvelder

Selv om det er september, kan det fortsatt komme noen lune kvelder med god nok temperatur til å ta kveldskosen ute. Tenn lys i lyktene, surr et pledd rundt deg og nyt høsten ute. Har du varmelampe på uteplassen, blir det ekstra bra.

Les også: Nyt høsten med belysning i hagen
Med lys og en varm jakke går det an å sitte ute om høsten også.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.