Velg et hagesenter som har peiling!

- Innhold fra Spirea.no -
Hvis du ikke har peiling på planter selv, er det ekstra viktig at du velger et hagesenter der de ansatte har kunnskap om hvilke planter som vil trives i din hage. Bor du i Oslo-området anbefaler vi å ta turen innom Sven Myrvold Hagesenter på Jessheim.

Interessen for hage er stadig økende, men kunnskapen om planter, jord, gjødsel og andre faktorer er ikke tilsvarende stor. Mange har lyst på en flott, frodig hage, men vet ikke helt hvordan de får det til.

Vi får fra tid til annen spørsmål fra lesere som lurer på om vi kan anbefale hvilke planter de skal satse på i sin egen hage.

Da oppfordrer vi alltid de som spør om å ta turen innom et hagesenter der de som driver det og de som jobber der har kunnskap om planter.

- Innhold fra Spirea.no -
Selvfølgelig kan vi gi råd også – men vi vet jo bare hva som trives i vår lille hage. Er vi i tvil, spør vi alltid en gartner før vi anbefaler noe.
Shopping I hagesenteret er veldig gøy synes Bjørnhild. I hvert fall når hun kommer over godbiter vi ikke har i hagen fra før. Her har hun funnet blant annet to nye Hosta-er og en Scabiosa.
Vi som driver Spirea.no har i mange år hatt et godt forhold til det familiedrevne Sven Myrvold Hagesenter på Jessheim i Akershus.

Det ligger bare en drøy halvtimes kjøring fra Oslo, og har et utvalg av planter du ikke finner maken til på noen av kjedehagesentrene i hvert fall.

Selger planter som trives

Det er ikke bare det at de har et utvalg av planter som du ikke finner andre steder – de selger også planter som de vet at trives i klimaet på Østlandet.

Sorter de vet mest sannsynlig kommer til å fryse i hjel første vinteren – lar de være å selge – eller de gir deg råd om hvordan du kan få denne til å trives, hvis du likevel vil prøve.

Alle planter du kjøper hos Myrvold Hagesenter er merket tydelig med navn og klimasone, slik at du kan vite om dette er en plante som kan trives hos deg.

Mange unge, ferske hageeiere er entusiastiske og vil gjerne prøve alt mulig av eksotiske vekster. Det er ganske typisk at det første en «hagenovise» gjerne prøver er chili, druer eller magnolia.

Har du flaks, kan det hende du lykkes likevel, men for nybegynnere vil vi nok heller anbefale at du prøver deg på å dyrke salat, gulrøtter eller mer hardføre busker og stauder den første tiden.

For noe av vitsen med å ha hage er jo at du skal lykkes med det du planter. De skal være frodige og bugne av avling, ikke bare så vidt overleve.

Få råd av de ansatte

Vi synes alltid det er hyggelig å stikke innom hagesenteret på Jessheim. Etter mange besøk i årenes løp er vi på hils med de ansatte, de fleste har jobbet der i mange år og har gartnerutdannelse.

Hvis du handler i et kjedehagesenter i Oslo, er det sjelden du finner ansatte som kan gi råd om noe annet enn hvordan du pakker plantene i posen.

Frøya Habberstad er en av de flinke ansatte som gjerne hjelper kunder med å lage en hageplan.

Skal du ha et par sommerblomster til krukkene er det kanskje ikke så farlig hvor du handler. Men skal du gjøre større investeringer som en stor rabatt med busker eller en hekk, er det smart å handle dette på et sted der du får gode råd om hva du bør velge, hvordan du skal stelle plantene, og så videre.

Hvis noe skulle gå galt, kan du også dra tilbake og snakke med den samme ansatte – det er verdifullt.

Hos Myrvold har de også demonstrasjonsfelt med mange av plantene de selger – slik at du kan se hvordan de kommer til å bli om noen år.

Det synes vi er veldig nytt og inspirerende, og for eksempel det som gjorde at vi tidligere i år investerte i et flott hjertetre til vår egen hage.

I hagesenteret finner du ikke bare planter stablet på paller og bord, men demomstrasjonsfelt med busker og trær slik de vil se ut om noen år. Du får også kjøpt busker i store størrelser hvis du ikke har lyst til å vente så lenge med å få hagen «ferdig».

Koster ikke mer

Fra andre bransjer er vi vant til at høyere kvalitet = høyere pris. Men i hagesenterbransjen er det ikke sånn. Hvis du ser bort fra typiske lokkevarer som «Calluna 17 kroner» er prisene gjennomgående lavere hos de lokale «gartnerbaserte» hagesentrene enn for eksempel hos Plantasjen.

Når du i tillegg får en bedre handleopplevelse og kanskje unngår å kjøpe «katta i sekken», er det god grunn til å velge et kvalitetshagesenter når du først skal investere i hagen din.

Skal du handle frukttrær er det fint å kunne velge mellom flere sorter som er utprøvd i klimaet på Østlandet.
Siden vår hage har flere skyggebed, er vi alltid interessert i nye sorter Hosta. Hos Myrvold har de mange forskjellige, og god beskrivelse av hver enkelt.

Flere som har peiling

Det er selvfølgelig ikke bare Sven Myrvold Hagesenter som har peiling på planter. Andre hagesentre vi gjerne kan anbefale er Hageland Rom Hagemiljø i Tønsberg, de har også nettbutikken Dinlokalegartner.no.

Rustad Plantesenter i Askim er et ganske lite, men veldig innholdsrikt hagesenter der du finner et stort utvalg av busker og trær.

Felles for alle de vi nevner her, er det at de først og fremst selger planter – ikke hagemøbler, lys og servietter. Det gjør at de ansatte kan spesialisere seg på nettopp planter, ikke alt mulig annet.

Vi som driver Spirea.no har et kommersielt samarbeid med Sven Myrvold AS, men har ikke fått betalt for å skrive denne artikkelen – det er vår ærlige mening.

- Innhold fra Spirea.no -