Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra egne planter.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Hovedformålet til en plante er å lage frø, slik at den kan formere seg. Heldigvis for oss (og insektene) lager den først noen vakre blomster som vi kan ha glede av i hagen.

I vår hage har vi ganske mange ulike stauder, og i år har vi tenkt å prøve å så noen av disse sortene for å lage flere planter. Hittil har vi sanket frø av stjerneskjerm, kattemynte, revebjelle, løytnantshjerte og storkenebb.

Hvit løytnantshjerte har svarte, runde frø som bare spratt ut av frøkapslene av seg selv.

Stauder, sommerblomster og grønnsaker

Det er mulig å høste frø av de fleste planter i hagen, også sommerblomster hvis du ønsker det. For eksempel ringblomst, pyntekorg (Cosmos) og blomkarse er veldig greie å høste fra frø. Noen planter, som peoner, tar veldig lang tid fra du sår til de begynner å blomstre, så de er ikke så egnet for frøformering i egen hage.

Stjerneskjerm er en staude det er lett å høste frø av. Men frøene spirer best når de er ferske, så de bør i jorda allerede i høst.

Det å samle frø fra egen hage er på ingen måte garantert suksess, men det koster jo heller ingen ting! Fordelen med å så for eksempel stauder er også at mange gamle sorter ikke lenger er så lette å få tak i.

Du kan også ta fra av grønnsaker som salat, dill, bønner og sukkererter. Salat og dill må du da la gå i blomst, mens bønner og sukkererter jo er store frø som du bare må tørke godt.

Bruk en saks og klipp av en kvist med flere frøkapsler på, da øker sjansen for at du får med en del frø. Dette er kattemynte.

Slik høster du frø

For å høste frø av stauder og sommerblomster går du frem som følger:

Tipsene har vi lest på andre hageblogger, blant annet hos Garden Living.
  • Vent til frøkapselen er blitt brun. Ofte vil frøkapselen åpne seg litt i den ene enden, for å signalisere at den er moden.
  • Høst frøene midt på dagen, en dag det ikke regner. Klipp av hele frøkapselen og legg den i et kaffefilter eller lignende. Bruk ikke plast, da kan frøene råtne.
  • Merk posen godt med hva den inneholder, og legg den på et tørkt og mørkt sted for å tørke videre.
  • Du kan enten velge å oppbevare frøene med frøkapslene videre i kaffefilteret, eller du kan rense vekk alt som ikke er frø. Vi lot frøkapslene ligge et par uker i boden, i kaffefilteret, før vi tok dem frem for å rense dem.
  • Oppbevar frøene i en konvolutt eller lignende. Merk godt med dato for høsting og hvilken sort frø det er.
Ta frøkapselen rett over i et kaffefilter, som du har merket med navn.
Pass på at frøene ikke faller ut før du har fått sanket dem!

Det kan godt hende at du oppdager at frøkapselen er tom når du skal høste frøene. Da har du vært for sent ute. Men da er det jo bare å prøve igjen neste år.

Høster du for tidlig, før frøene er modne, vil de mest sannsynlig ikke spire.

Frøets spireevne holder seg i mange år dersom frøene oppbevares tørt, kjølig og gjerne litt luftig. Men for vanlig bruk holder det at de ligger inne i et skap i romtemperatur.

Tips: Ikke kast frø selv om de har gått ut på dato, de spirer mest sannsynlig likevel.

Rakk du ikke å samle frø selv, kan du se i denne oversikten over gode nettbutikker som selger frø. 

Noen planter lager veldig mange frø, som revebjelle.

Frøoverraskelser

Det er ikke sikkert at plantene i hagen din er frøekte, slik at det kan hende at «avkommet» får en annen farge enn morplanten.

Har du samme sort i flere farger, kan de krysse seg i hagen, og det dukker opp en helt annen farge enn du hadde tenkt. Men det gjør jo ikke så mye.

Noen stauder, som for eksempel Hosta og Astilbe, er det like greit å dele hvis du vil ha flere planter.

Les også: Del staudene dine nå i høst

Det er lurt å oppbevare frøene i egne konvolutter, eller slike frøposer som vi har fått fra Hageselskapet.
Merk frøposen med navn og dato for sanking.

Ta frø fra tomater

Vi har dyrket tomater i noen år, og har eksperimentert med ulike sorter. Siden vi ikke har drivhus har vi funnet ut at den sorten som heter «Hundreds & Thousands» er absolutt mest vellykket. Den gir relativt tidlig avling, og fortsetter å lage små, søte tomater hele sesongen. Det er også en av ganske få sorter som fint kan stå ute, altså ikke i drivhus.

Hundreds & Thousands er en søt liten tomat som er lett å få til å dyrke i krukker.

Derfor bestemte vi oss for å høste frø fra nettopp denne tomatsorten nå i år.

OBS: Mange tomater som selges i butikken er hybrider, og det vil ikke bli de samme tomatene på planter du sår fra slike frø.

Det går naturligvis an å bare pirke ut noen frø fra en moden tomat, men det som er, er at tomatfrøene har en spirehemmende gele rundt seg.

Det anbefales derfor at frøene fermenteres først, oppskriften på hvordan du gjør det kan du lese i bloggen TomatPrat.
På Svalbard ligger verdens største frølager. Lageret skal sikre at planter ikke dør ut i tilfelle lokale eller globale katastrofer. Temperaturen inne i frølageret er alltid 18 minusgrader.
Hvorfor ikke gi bort frø i julegave til en hagevenn?
Bruk en hvit tallerken når du renser frøene, da er det lett å finne dem.