De siste tips for tomatsesongen

Ingen ting smaker bedre enn egendyrkede tomater, men det tar sin tid før de modner. Nå når høsten er kommet for alvor, er det store spørsmålet: La tomatplantene stå ute eller flyttes inn?

Vi har ikke drivhus, men har klart å dyrke våre egne, smakfulle tomater likevel. Vi pleier å ha tomatene i store potter på terrassen. I år har vi valgt å ha bare busktomater, og har prøvd å finne sorter med kort utviklingstid.

Nå på slutten av sesongen er det en spennende tid for oss som dyrker tomater uten å ha drivhus. For rekker tomatene å bli modne før sesongen er over?

De søte små blir modne

I år er svaret på dette spørsmålet både ja og nei. Vi har et par ampeltomater av typen Hundreds & Thousands – her har vi høstet massevis av røde, søte tomater lenge, og det er mange på vei. De store tomatene er imidlertid fortsatt grønne. Det virker litt tvilsomt at de skal rekke å bli røde innen sesongen er slutt.

- Innhold fra Spirea.no -
Hundreds & Thousands er en tomatsort som er utmerket for dyrking i ampler og krukker, og som gir en enorm avling med søte små tomater. Er du nybegynner uten drivhus, prøv denne.

Gjennomsnittlig tar det 75 dager fra blomst til ferdig moden tomat. Er det kaldt tar det enda lenger tid. Tomater trives best i temperaturer mellom 18 og 25 grader. Det er ikke noe problem å få til i et drivhus, men under åpen himmel er det sjelden så varmt om natten i hvert fall.

Her i Oslo har vi hatt en fantastisk flott august måned, med mange dager med temperaturer over 20 grader på dagtid. Dette har hjulpet godt på tomatmodningen.

Tips: Heng et fleecepledd over tomatplantene om natten, det luner.
Kjenn på tomatene før du plukker – er de myke er de modne.
Hvordan vite om de er modne?

Ikke alle tomater blir knall røde, men de kan være modne likevel. Det beste tipset for å vite om de er modne, er ved å kjenne på dem. Er de myke, er de modne, er de harde er de fortsatt kart.

Som nevnt trives tomater i varme temperaturer, og det er derfor lurt å la plantene stå på den mest solrike plassen i hagen eller terrassen. Har du dem i en krukke eller kasse med hjul, kan du også flytte dem rundt etter sola.

Selv om tomatene ikke rekker å bli modne på busken, er det heller ingen grunn til å fortvile. Du kan ta inn klasene med grønne tomater og legge i vinduskarmen, eller i en eske på et varmt sted. Legger du et eple sammen med tomatene fremskynder du modningsprosessen. Epler skiller nemlig ut en gass (etylengass) som gjør at både tomater og andre typer frukt modner fortere.

Mot slutten av sesongen kan du slutte å gjødsle tomatplantene, og vanne sparsomt, da blir det best smak på tomatene.
Når er det slutt?

Det er vanskelig å si en eksakt dato for når tomatplantene, eller eventuelt klaser med grønne tomater, bør tas inn. Noen steder er det for kaldt til videre modning allerede i august, mens andre steder og år blir det «sommer i september» og tomatene rødmer til oktober.

Det avgjørende er egentlig nattetemperaturen: Blir det 4-5 grader om natten er det liten vits å la tomatene stå ute.

Da vil de ikke modne noe særlig, bare råtne, og det er bedre å ta dem inn før de blir ødelagt.

Les også: