Hvis du i likhet med oss har staudedilla, vil det stadig tvinge seg frem behov for nye steder å plante. Se hvor lekkert det ble med ny-delte Hosta og prydgress i et helt nytt bed!
Hagen vår er ikke så stor, men heldigvis har vi sammen med naboene et ganske stort fellesområde i tillegg. Siden ingen av de andre naboene er spesielt hortikulturelle av seg, har vi tatt oss til rette og anlagt opptil flere bed der.
Først og fremst fordi vi synes det er fint selv, men også fordi vi synes det er hyggelig å gjøre det penere for alle som bor her.
Fra blomstereng til Hosta
Rett ved sameiets felles parkeringsplass er det en liten skråning som tidligere bare har vært gress og ugress. Bjørnhild gjorde et forsøk på å lage blomstereng der, men det ble ikke så vellykket, siden jorda er litt for feit og det er for lite sol til at typiske engblomster vil trives.
Les også: Drømmen om en vakker blomstereng
Imidlertid hadde vi et overskudd av Hosta og prydgress som vi har mer tro på at vil trives i skråningen.
3 Hosta ble delt og ble til 8 nye planter. Der de sto fra før, tok de fullstendig overhånd over andre stauder i bedet, og det var på høy tid å dele dem. Hvis Hosta først trives blir de kjempestore, og de kan fint deles i flere nye planter.
Les også: Del staudene dine nå i høst
I tillegg plantet vi i vår prydgress i en plantekasse fra BEDD. Det viste seg imidlertid at vi hadde plantet aldeles for tett, og de minste prydgress-plantene trivdes ikke noe særlig.
Prydgresset heter japansk starr – Carex morrowii «Silver Sceptre», og passer veldig fint i fargene sammen med Hosta. Dette prydgresset tåler også å stå i skyggen, noe som er en fordel, da det ikke er så mye sol annet enn midt på dagen i det aktuelle bedet.
Godt grunnarbeid er avgjørende
Siden skråningen tidligere var dekket av gress og diverse ugress, måtte vi spa opp hele bedet. Noe av gresstorva ble tatt opp og kastet på komposten, mens noe ble snudd slik at det vil komposteres i bedet. Noe ugress vil det nok bli uansett, men Hosta er fin på den måten at den dekker godt og ikke lar ugress så lett på fotfeste.
Skal du anlegge et nytt bed, er det helt avgjørende at du tar jobben med å fjerne mest mulig ugress på forhånd, og spar vekk røtter. Hvis ikke vil du risikere at bedet blir gjengrodd neste sesong.
For å gi plantene en kick-start la vi på noen sekker Tigerjord, som er kompostert hageavfall blandet med husdyrgjødsel. Jorda er å få kjøpt for 60 kroner sekken på gjenvinningsstasjonene i Oslo.
Husk å vanne!
Etter nyplanting er det alltid viktig å vanne godt. Da hjelper du røttene til å etablere seg raskt på det nye stedet.
Vi gjorde det enkelt og la ut en svetteslange – det er den beste måten å vanne i et nyplantet bed. Har du ikke svetteslange, kan du sette på sprederen. Husk at det kan være tørt selv om det er høsten og slutt på den mest stekende solen.
Lettstelt med stauder?
Skal du ha det virkelig lettstelt, bør du nok velge busker i stedet for stauder.
Og siden staudene visner ned hver vinter, kommer ugresset gjerne opp før staudene. De fleste stauder bør også graves opp og deles med jevne mellomrom.
Så stauder krever definitivt litt mer jobb enn busker. Men det går an å gjøre det lettstelt med stauder også. Gjør godt grunnarbeid og plant tett slik at det blir mindre ugress. Velg dessuten heller mange planter av en eller noen få sorter, i stedet for et virvar av sorter, hvis du skal ha et bed du ikke ønsker å bruke mye tid på å stelle.
Les også: