Plante busker – slik gjør du det

Det er ikke så vanskelig å plante busker, men følger du disse rådene gir du planten den beste starten den kan få. Se også videofilmen der Bjørnhild demonstrerer hvordan hun planter en Spirea.

For mange hage-nybegynnere er den største frykten å gjøre noe feil med plantene som er kjøpt i dyre dommer på hagesenteret.

Det å plante en busk er ikke så vanskelig. Busker er vanligvis ganske tøffe vekster som tåler en støyt, det skal vanligvis mye til for å ta livet av dem. Men det er likevel viktig å gi dem en så god start som mulig.

Det er veldig fint med et felt med flere busker sammen, det blir mer harmonisk enn om du planter mange forskjellige planter i bedet.
LES DETTE FØRST:
  1. Når kan du plante? I dag er de fleste planter som selges i hagesentrene såkalte karplanter, det vil si at de er plantet i en plastpotte med jord. Det betyr at de kan plantes når som helst på sesongen, fra tidlig vår til ganske sent på høsten. Men ikke plant rett før du skal på ferie – nyplantinger krever at du vanner hver dag, i hvert fall i den varmeste tiden. En fordel med å plante om høsten er at det er kaldere om natta og jorda tørker ikke ut så fort. Hardføre busker kan du plante til frosten kommer, mer krevende vekster som roser eller magnolia bør plantes om våren for å ha god tid til å etablere seg.
  2. Er det nok jord på plantestedet. Mange, eller kanskje de fleste busker, trives i såkalt «vanlig hagejord». Det vil si jord som ikke er sur, og som gjerne inneholder litt sand, litt kompost, litt leire og litt humus. Det er sikkert god nok jord i hagen din. Men for at en busk skal kunne utvikle store, fine røtter og vokse seg stor og kraftig, må det være en viss jorddybde. Minst 50 cm anbefales for busker. Hvis det ikke er så dyp jord der du har tenkt å plante, må du fylle på. Bestill for eksempel et lass med matjord og fyll på, hvis det er skrint jordlag i hele hagen. Er problemet bare i et spesielt bed, kan du fylle på med sekkejord.
  3. Plant på riktig sted. Dersom det står at en plante må ha full sol for å trives, er det dumt å sette den på nordsiden av huset. Generelt er det slik at blomstrende planter trives best i sol, men det finnes unntak. Noen kan klare seg med mindre lys/sol enn andre. Spør i hagesenteret slik at du velger en plante som vil trives hos deg.
  4. Gjør godt forarbeid. Før du kan plante, bør ugress fjernes. Grav vekk gresstorv og hakk vekk ugress, slik at du starter med et ugressfritt bed du skal plante i. Er det veldig mye ugress kan det være lurt å bruke den første sommeren på å få vekk ugresset og forbedre jorda, og så plante neste sommer. Har du skvallerkål eller annet gjenstridig rotugress i bedet du skal plante i, bør du bruke duk til å dekke jorda, evt skifte ut jorda.
Her er feltet klargjort for planting.
SÅ ER DU KLAR TIL Å PLANTE
  1. Ta av plastpotta som planten står i når du kjøper den. Det er faktisk noen som planter i plastikken, men da blir det raskt for liten plass til røttene, og planten trives dårlig.
  2. Vann rotklumpen godt. Ha en bøtte med vann, la rotklumpen trekke i seg vann til det slutter å boble.
  3. Grav et stort hull. Grav hullet dypere og videre enn rotklumpen til busken du skal plante. Er det veldig tørt i jorda, kan du med fordel vanne litt i hullet før du planter.
  4. Fyll litt plantejord i hullet. Dersom du har veldig stiv og tung jord med mye leire i hagen, er det lurt å blande inn litt plantejord fra sekk i plantehullet. Det vil gjøre at røttene får mer luft, og det blir bedre drenering. Pass på at planten ikke blir stående i en «brønn».
  5. Sett planten i hullet. Fyll opp med en blanding av plantejord og jorda du gravde opp av hullet, klapp godt med hendene og sørg for at planten er stødig og vil tåle vær og vind.
  6. Sett på vannsprederen. Det er lurt å vanne godt de første dagene og ukene etter nyplanting, for at planten skal etablere seg på voksestedet. Vann selv om det regner, for en liten regnskur er som regel ikke nok til å gi planten en skikkelig rotbløyte.

OBS: Du må ikke fylle gjødsel i plantehullet, da kan røttene bli svidd og du kan i verste fall ta livet av planten. Unntaket er kugjødselkompost, det kan legges rett i hullet. Bruker du plantejord fra sekk når du planter, inneholder denne gjødsel, og du trenger ikke å gjødsle den første måneden. Evt kan du legge litt pelletert gjødsel oppå jorda som vil komme ned til røttene ved vanning.

- Innhold fra Spirea.no -