Beise terrasse med «magisk» pensel

Da Yr.no meldte to dager uten regn, fikk vi endelig beiset den nye terrassen vår. Se den enorme forandringen da vi beiset det impregnerte treverket med tjærebrun terrassebeis!

Tidligere i år laget vi en ny terrasse, og nå var det på tide å få beiset den. Vi fikk sponset et spann Herregård Terrassebeis fra Gjøco, i fargen tjærebrun. Herregård Terrassebeis finnes både som oljebasert og vanntynnbar. Siden vi skulle beise helt nytt treverk, ble vi anbefalt å bruke den oljebaserte varianten. Denne trenger godt inn i treverket og gjør at du ikke trenger å beise så ofte. Holdbarheten skal være inntil tre år, men det kommer naturligvis an på bruk og slitasje.

Vi har aldri tidligere brukt akkurat denne beisen, men er kjempefornøyde med resultatet. Beisen har en god konsistens og er enkel å påføre, og det er lett å få den jevnt fordelt på treverket.

← DRA →

Det finnes mange ulike typer terrasseolje og terrassebeis på markedet – vi har prøvd flere av dem. Herregård Terrassebeis er definitivt den vi er mest fornøyde med.

OBS: Dersom du ikke vet hva treverket er beiset med tidligere, lønner det seg å bruke vanntynnbar terrassebeis. Vanntynnbar beis kan uten problem brukes selv om det tidligere har vært oljebasert beis, men ikke motsatt.

Beising av terrasse bør gjøres en dag da værmeldingen sier at det ikke skal regne på et par dager.

Gjør godt forarbeid

Før du begynner å beise terrassen, er det viktig at treverket er rent og tørt. Når du kjøper impregnert treverk i byggvarebutikken er det som oftest helt ferskt og fullt av vann. Terrassen bør derfor tørke i 1-3 måneder før du beiser. Noen sier at du ikke skal beise før året etter, men det er ikke nødvendig. Treverket tørker godt hvis det får noen gode soldager på seg. Så snekre vår og beise sensommer er en god plan.

Selv helt nytt treverk bør vaskes, da impregneringen svettes ut. Har du sølt annen skitt og lort, må det selvfølgelig vekk.

Er terrassen beiset fra før, må den gamle beisen fjernes. Dette gjør du ved å bruke terrasserens. Med terrasserens fjerner du både skitt, forurensing og gammel beis, og treverket får en friskere farge.

Denne terrassen snekret vi i vår, og nå var det på tide å beise.

Fukt først terrassen ved å spyle på litt vann, påfør deretter terrasserens med en lavtrykkssprøyte eller en pensel. La det virke så lenge som det står angitt på emballasjen. Deretter skrubb, kost og spyl av. Når terrassen er renset, må den tørke godt opp før du beiser.

Sitter det igjen gammel beis som du ikke får fjernet med skrubbing og spyling, bør dette slipes vekk.

OBS: Det er fristende å bruke høytrykkspyler til å rense terrassen, men det er ikke anbefalt. Høytrykkspyleren vil flise opp treverket, og du får en enorm jobb med å pusse og slipe etterpå.

Herregård Terrassebeis fra Gjøco finnes både som oljebasert og vanntynnbar. Vi ble anbefalt å bruke oljebasert siden vi skulle beise helt nytt treverk.

Ikke smør for tykt på

Den største feilen folk gjør når de beiser, er at de legger for tykt lag, slik at beisen danner en film på utsiden av treverket. Dette gjør at det tar lang tid før det tørker, og det er fare for at det flasser av.

Poenget med beis er at den skal trekke inn i treverket, og du skal fortsatt se karakteren i treet. På sett og vis er det en «juksemetode» for å få billig impregnert tre til å minne om eksklusive treslag.

Pass på å ikke legge på for tykke lag med beis. Du kan eventuelt gå over og tørke vekk overskudd med en lofri klut.

Beiser du nytt treverk skal det normalt holde med 1 strøk. Er treverket veldig tørt og sugende, kan det hende du må bruke 2 strøk.

Beise eller ikke beise?

Hvorfor beise, lurer du kanskje på? Impregnert treverk trenger ikke å beises hvis du ikke vil. Det er laget for å tåle å stå ubehandlet utendørs. Dersom det ikke behandles, vil det med tiden få et grått, værbitt uttrykk, som passer godt mange steder.

Forskjellen fra før og etter beising ble enorm på denne terrassen.

Det kan likevel være gode grunner til å beise terrassen. For oss var utseendet det viktigste – vi ønsket en farge som passer inn i resten av hagen og sammen med huset.

Dersom terrassen ligger veldig værutsatt til, eller det legger seg mye snø oppå den, vil beis gjøre at treverket holder lenger. For selv om det er impregnert; til slutt vil treet råtne og du må bytte bord. Særlig liggende treverk er utsatt.

Terrassebeis inneholder også midler som beskytter mot svertesopp, og en behandlet overflate vil ikke tørke inn og flise seg opp så lett.

Bjørnhild beiset, fotograf Tore dokumenterte.

Årlig vedlikehold

Uansett om terrassen er beiset eller ikke, er det lurt å vaske den hver vår. I løpet av en fuktig periode kan det danne seg grønske som gjør terrassen sleip og ikke så pen.

Bruk et egnet produkt, for eksempel Gjøco Husvask. Dette fjerner sopp og grønske uten å fjerne beisen.

Les også:

Slik vasker du huset før du maler

Velg riktig maling til huset

Mal huset selv på et par helger

Spirea.no har fått sponset maling og maleutstyr av den norske produsenten Gjøco.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut