Reis med Skibladner – verdens eldste hjuldamper

Har du lyst på en båttur utenom det vanlige, bør du ta en tur med Skibladner – Mjøsas hvite svane og verdens eldste hjuldamper i drift.

Vi har reist med Skibladner flere ganger, og det er alltid en stor opplevelse. Hjuldamperen har gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer siden 1856. I dag er den først og fremst et turistskip, men i tidligere tider var den viktig for å frakte både folk og gods mellom byene ved Mjøsa.

Båten drives av Oplandske Dampskipsselskap, og har hver sommer over 20.000 passasjerer.

Skibladner kalles ofte Mjøsas hvite svane og er et velkjent syn for de som bor rundt Norges største innsjø.
I sakte dampfart

Skibladner er på langt nær noen hurtigbåt, og det skal den heller ikke være. Maksfarten er 14 knop, men den går vanligvis ikke så fort. Men det er en unik måte å oppleve mjøslandskapet en fin sommerdag, det haster ikke å komme frem.

- Innhold fra Spirea.no -

For det bør være god-vær når du tar turen med Skibladner – sjekk værvarselet før du booker. Det er riktignok flotte salonger under dekk, men det beste er å sitte oppe på soldekket.

Velg deg en godværsdag når du drar på tur med Skibladner.

Det er også en opplevelse i seg selv å gå rundt og studere de blankpussede detaljene og se hvor godt båten faktisk er tatt vare på gjennom de over 160 årene. Skibladner er som sagt verdens eldste hjuldamper som fortsatt er i drift, selv om dampkjelen ikke lenger drives av kull. Mannskapet er av den eldre garde, og de svarer gjerne på spørsmål du måtte ha om båten og dens historie.

Det synlige beviset på at båten ble bygget i Motala i 1856.
Det er ikke lov å røyke inne lenger, men innredningen i røykesalongen er sponset av Tiedemanns tobakk.
Kulinarisk båttur

I den ærverdige restauranten kan du naturligvis nyte et bedre måltid. Rekebuffeten er viden kjent, men det er også á la carte-meny. Hvis du ikke skal kjøre bil etterpå, bør du også unne deg et glass champagne.

Velkommen inn i den ærverdige restauranten.
Familiemiddag i flotte omgivelser.
Laks med agurksalat og poteter er en klassisk Skibladner-rett.
Og selvfølgelig jordbær til dessert.

Skibladners rute veksler mellom nordgående og sydgående rute. På nordgående går den innom Gjøvik, Hamar, Moelv og Lillehammer. På sydgående anløper den Gjøvik, Kapp, Hamar og Eidsvoll. Det er også egne turer med blant annet gla’jazz på dekk, akevitt-turer og champagne-cruise.

Les mer på nettsiden til Skibladner.

Hvis du vil kan du sende et postkort til bestefar, poststemplet D/S Skibladner.
I 2016 lånte NRK Skibladner for å lage tv-serien «Sommerbåten». Her er hjuldamperen fotografert fra Ringsaker, med Biristrand i bakgrunnen.
Interiøret i matsalen er i gjennomført samme stil som for 150 år siden.
Gutta sjekker ut forholdene i herresalongen.
Og så klapper vi ti kai i Hamar igjen.
Det er flere som møter opp på kaia for å se Skibladner hver eneste dag den anløper.
Skibladner holdes i topp stand, både over og under dekk.
Her kan du spise med utsikt mot Mjøsa.
Også livbøyen er i gammel stil.