Gjesterommet er blitt til sårom, deler av stua belyses av vekstlys, og på terrassen står det et drivhus. For Oddbjørn Skauge har dyrking blitt en nærmest altoppslukende hobby.
– Jeg elsker våren og sommeren, og virkelig hater vinteren, sier Oddbjørn, som bor i et helt vanlig rekkehus i Vollen i Asker sammen med kona Christina og de to døtrene på 7 og 14. Til daglig jobber han med IT, men på fritiden får de grønne fingrene virkelig prøvd seg.
Vi besøkte Oddbjørn etter å ha fått tips om at dette var en «hagegal» litt utenom det vanlige.
Familien har ikke spesielt god plass verken i hus eller hage, men det har aldri stoppet Oddbjørn fra å stadig utvide sin dyrkningshobby. To rom i huset, i tillegg til drivhus og store deler av terrassen brukes til å dyrke ulike spiselige vekster.
– Jeg har 32 tomatplanter, en hel del agurker, chili, vannmelon, salat og urter. Og nå i år har jeg også sådd litt blomster, forteller 40-åringen, som begynte med dyrking for ti år siden.
I år er reportaret 20 ulike tomatsorter, og blant annet verdens sterkeste chili, ”Carolina Reaper”.
– Det er lettest å lykkes med cherrytomater, men jeg liker å eksperimentere med ulike farger og størrelser. De første tomatene er modne før 1. juni, og så bare fortsetter det utover hele sommeren og høsten, sier han.
Jeger, fisker og dyrker
I hele sitt voksne liv har Oddbjørn vært jeger og fisker. Fortsatt drar han titt og ofte til Sverige for å jakte villsvin, eller til Vestlandet for å skyte hjort. Noen timer i lakseelva blir det også.
– Jeg har alltid vært interessert i matlaging, og synes det er en tilfredsstillelse å spise mat som jeg vet hvor kommer fra. Jeg slakter dyrene jeg skyter selv, og lager blant annet egne pølser. Derfor ble det helt naturlig å begynne å dyrke tilbehøret også. Det startet med salat og urter og tomater, og så har det bare blitt mer og mer.
– Potetåker, det sliter du vel litt med…
– Det er ikke plass her, men jeg har begynt å bruke hagen til foreldrene mine, jeg var der senest i går og plantet 25 mais, forteller Oddbjørn.
Brygger eget øl
I tillegg til dyrking, jakt og fiske, er Oddbjørn og kona nokså lidenskapelig opptatt av ølbrygging. Til enhver tid står litervis av øl og gjærer ulike steder i huset, og de prøver kontinuerlig ut stadig nye øltyper.
– Det er faktisk Christina som er mest ivrig på ølbryggingen, hevder han.
Men hageinteressen er først og fremst Oddbjørns ”dille”. Han begynner å så chilifrø i januar, fortsetter med tomater og agurk i februar, og har deretter hendene fulle frem til plantene har fått plass i sine permanente potter rundt 1. juni. Han kan gjerne sitte i timesvis og stelle og klappe på plantene, for å få dem til å trives best mulig.
– Jeg starter på badegulvet, der står pottene med frø helt til de spirer. Så flytter de inn på gjesterommet der jeg setter opp vekstlys og holder en optimal temperatur. Og i mars-april begynner jeg drivhussesongen.
Vekstlys i stua
Det vil si, det er ikke plass til alt i det 5 kvadratmeter store drivhuset, så noen av plantene står under vekstlys i en krok av stua.
– Jeg har ikke isolert drivhus, så jeg kan ikke bruke det året rundt, det går for mye strøm. Men jeg har en termostat som er koblet til en ovn. Tomatplantene liker helst ikke å ha det kaldere enn 12 grader, da slår ovnen seg på, forteller den meget ivrige hobbygartneren.
Etter hvert som plantene kommer over sine permanente potter på 10, 17 og 20 liter, er det stort sett slutt på drivhussesongen.
– Jeg har ikke plass i drivhuset til alle plantene , så jeg lar de fleste plantene stå ute på terrassen. Drivhuset har jeg egentlig mest for å komme tidlig i gang.
Lys betyr alt
I årenes løp har Oddbjørn opparbeidet seg mye kunnskap om hvordan han lykkes best med dyrkingen. Han har opplevd lite problemer med sykdom og skadedyr, bortsett fra spinnmidd på agurken i drivhuset. Spinnmidd-problemet løser han ved å la plantene stå ute i stedet. I tillegg er han nøye med lys, vanning og gjødsel. Ikke minst lys.
– Vekstlys er egentlig nøkkelen til å lykkes med dyrking. Jeg bruker vekstlys på så lenge som mulig, både i drivhuset og inne. Men jeg må også ta litt hensyn til naboen, for når jeg tar på det største vekstlyset, blir de blendet, forteller Oddbjørn.
Mens andre gjerne slår av vekstlyset 1. april, venter Oddbjørn helst til i hvert fall 1. mai før han tar ut støpselet. Og han bruker automatisk vanningsanlegg slik at han kan reise bort, pluss gjødsler godt.
I tillegg til erfaringer han gjør gjennom egen dyrking, leser han alt han kommer over på nettet og i bøker, og har virkelig satt seg inn i hvordan han kan lykkes best mulig. Og vi kan med selvsyn se at han har klart å produsere noen virkelig kraftige, sunne grønnsakplanter i sitt ”rekkehusgartneri”.
– Jeg er sånn at enten gjør jeg ting fullt og helt, eller så dropper jeg det. Jeg bruker mye tid på hobbyer, men jeg synes også at det gir meg veldig mye, forteller Oddbjørn.
Han innrømmer at de fleste kompisene nok gir mer anerkjennelse til ølbryggingen, enn til dyrkingen, men har også fått mye skryt fordi han faktisk tør å gjøre det andre drømmer om å få til.
Egen pizzaovn
Da vi var på besøk, fikk Oddbjørn også på plass en egen, vedfyrt pizzaovn fra Forno på terrassen. Med den 500 kilo tunge steinovnen er ringen sluttet for jegeren, matentusiasten, ølbryggeren og hobbygartneren:
– Nå kan jeg lage en pizzasaus av egne tomater, bruke kjøtt fra dyr jeg har jaktet selv, og krydre med urter som vokser ved siden av steinovnen. Og servere egenbrygget øl til. Det gleder jeg meg veldig til, sier han.
Det eneste som mangler da er vel en hveteåker men DET er det faktisk ikke plass til i rekkehushagen. Druer derimot, kommer snart på plass:
– Jeg vil plante druer på forsiden av huset, og da skal jeg lage egen vin!