I politikken kan det ofte ta årevis å få gjennomført ting, men i privatlivet er ikke Venstre-leder Trine Skei Grande like tålmodig: Hun lagde like godt sin egen hage på borettslagets fellesområde!
Vi besøkte Venstre-leder og stortingsrepresentant Trine Skei Grande i fjor sommer, i leiligheten i Gamlebyen i Oslo der hun har bodd i mange år. For her i «steinørkenen» har politikeren rett og slett laget en flott hage!
Rett utenfor vinduet hennes var det et område som bare var søppel og ugress. Det var et sted der folk kastet fra seg ting, og ingen tok ansvar for å rydde opp.
– Det var ikke trivelig i det hele tatt der. Så for tre år siden tok jeg meg rett og slett til rette for å få orden på dette fellesområdet, forteller Trine.
Hun fikk en anleggsgartner til å lage 8 store kasser som skulle brukes til å plante i.
– Jeg spurte styret i borettslaget om de ville være med på dette. Og det ville de. Så de 8 kassene ble fordelt på de som ønsket å dyrke, forteller Trine.
En viktig miljøfaktor
Det er totalt 14 leiligheter i bygården fra 1890, med både barnefamilier, enslige og par som beboere. Etter at de har fått den nye hagen, er alle blitt bedre kjent.
– Mange som bodde her brukte aldri bakgården tidligere, de hadde ikke noe ærend der. Nå møtes vi ute for å vanne, og vi spør hverandre om hjelp hvis vi er bortreist. Det er blitt et sosialt møtested og triveligere for alle. Folk tar med seg middagen ut og bruker hele hagen, forteller Trine.
Hun er oppvokst i landlige omgivelser i Overhalla i Trøndelag, og har i alle år ønsket seg en egen hage. Men med sin meget krevende og ikke minst tidkrevende jobb, innser hun at stort hus og hage ikke passer hennes livssituasjon. Den lille hagen i bakgården har imidlertid betydd et stort løft for livskvaliteten.
– Jeg bor i første etasje, og kan gå rett ut i hagen. For meg er det ren terapi å kunne gå rundt og vanne og stelle plantene. Jeg jobber ofte fra 8 om morgenen til 22 om kvelden. Men når jeg kommer hjem og kan gå i hagen, da roer jeg meg ned.
Agnes var læremester
I oppveksten bodde familien ved siden av en eldre og meget hageinteressert dame som het Agnes. Fra Trine var 6-7 år gammel til langt opp i tenårene gikk hun på besøk til Agnes og hjalp til med hagearbeidet.
– Jeg lærte veldig mye av Agnes, ting jeg har skjønt i ettertid at ikke alle kan.
Noen nybegynnertabber, om man kan kalle det det, har Trine også gjort.
– Kål er komplett umulig å få til. Den kan se så flott og fin ut den ene dagen, og den neste er den helt oppspist av insekter. Gulrøtter har jeg også strevd litt med å få til, de blir spist av snegler, merkelig nok.
Trine har som alle andre selvdyrkere opplevd at ikke alle vekster blir like flotte som på bildet på frøpakningen. Men det er også veldig mye som går bra. I hennes kasse vokser søte tomater og kruttsterk chili hånd i hånd med salat og urter. Trine er heller ikke redd for å prøve seg på vekster som egentlig ikke skal funke i Norge.
– Jeg fikk en fantastisk avling av søtpotet, det hadde jeg aldri trodd. Det er jo egentlig en tropisk plante, men jeg fant en lun og varm krok av hagen der den trivdes kjempebra, forteller hun.
Misunnelig på jordskokken
Jordskokk dyrker hun også, og blant andre Frp-leder Siv Jensen har vært på besøk og fått servert jordskokksuppe. Finansministeren synes suppa var så god at hun faktisk ”truet” med å stjele jordskokken. Men Venstre-lederen synes det er bedre å dele godene.
– Da jeg høstet inn jordskokken i høst, sendte jeg en pose opp til Siv på Ekeberg, forteller Trine.
Chili er en annen ingrediens Trine bruker mye i matlaging.
– Jeg lager chiliolje og legger på glass som jeg gir bort som gaver. Det synes jeg er veldig hyggelig, i stedet for å gi bort ting folk ikke trenger. Jeg bruker masse chiliolje i matlagingen, for eksempel smaker helt nydelig på toast.
Trine Skei Grande er også engasjert i temaet urban gardening utover sin egen bakgård. Hun sitter i styret til Losæter, som er et område i Bjørvika som er avsatt til urban matproduksjon.
– Jeg drømmer om at vi skal dyrke oppover sidene av luftetårnene, sier hun.
Trine mener urbant landbruk er viktig av flere grunner.
– Det er ikke sikkert det blir det store volumet som kan produseres. Men urban dyrking er svært viktig for forståelsen av mat. Når du vet hvor mye jobb som ligger bak å få et ferdig salathode, er det ikke like lett å kaste det som er blitt litt dvaskt i kjøleskapet, mener lederen av miljøpartiet Venstre.
Matjord blir viktigere
I fremtiden tror Trine dessuten at matjord kommer til å bli en knapp ressurs, og at vi for å få nok mat er nødt til å ta i bruk restarealer i byene til matproduksjon.
– Et tak kan ikke erstatte en åker. Men hvis den globale oppvarmingen gjør at vi får en temperatur på ”bare” 1,5 grader varmere enn i dag, vil for eksempel Andalucia i Spania bli uegnet til matproduksjon.
Man skulle kanskje tro at mat som dyrkes i urbane miljøer med mye forurensning vil ta smak av omgivelsene, men sånn er det ikke.
– Så fremt jorda er ren, blir ikke vekstene påvirket av luftforurensning. Du vil nok skylle av litt ekstra for å få vekk støv, men det er trygt å spise, sier Trine.
Hun håper at prosjektet i Gamlebyen kan inspirere andre som bor i byen til å begynne å dyrke selv.
– Det er bare å gjøre det, man trenger ingen lang saksbehandling for å begynne å dyrke.
Drømmer om høner i bakgården
Hennes neste store drøm for hagen, er å få høner.
– Min plan er å få med meg ungene på ideen først, det er alltid lurt. I tidligere tider var det også vanlig å ha både høner og gris i bakgårder inne i byen. Det finnes faktisk høner til utleie, og da følger det med både bur og kursing. Det må vi få til, sier den hageglade politikeren som har lang erfaring med å overtale andre til å få det som hun vil.
OPPSKRIFT PÅ TRINES CHILIOLJE
Har du mer chili enn du klarer å bruke opp? Da er Trine Skei Grandes tips at du lager chiliolje. Oljen kan brukes som smakstilsetning i matretter, eller for eksempel smøres på toast. Kjempegodt!
Slik gjør du:
Varm opp olivenolje i en kjele til den koker. Tilsett chiliene. Avkjøl og hell på egnede, steriliserte glass. Kjempefint å gi bort som julegaver eller i stedet for blomsterbukett når du besøker venner.