Eiriks hengende hage – rett ved motorveien

Drømmen er å en gang skaffe seg en hage, men i mellomtiden utnytter Eirik Ellertsen både gulv, tak og vegger i sin 6 kvadratmeter store balkong til å dyrke spennende og smakfulle grønnsaker og urter.

Vi besøkte Eirik sommeren 2016, for å lage en reportasje til Norsk Hagetidend, samt at vi tok bilder til en ny bok om dyrking på balkong.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend

Boken «Hage på balkongen» ble utgitt av Hageselskapet tidligere i år, og forsidebildet tok Tore nettopp på Eirik Ellertsens urbane balkong.

Bestill boken i nettbutikken.

Med grønne fingre får balkongeieren plantene til å gro, med utsikt til «skyskraperne» på Helsfyr. Her vokser det både fra toppen og bunnen av potta.

Jobber som anleggsgartner

Eirik jobber til daglig som anleggsgartner og man skulle kanskje tro han fikk nok av hage i løpet av arbeidsdagen.

– Det blir mest stein på jobben. Jeg har alltid vært veldig interessert i å dyrke ting selv, og begynte for alvor å prøve meg frem for 10-12 år siden. Da jeg endelig fikk denne balkongen og mer plass til å dyrke, var det bare å slå seg løs, sier han.

Datteren Julie setter stor pris på at pappa dyrker eget «godteri».

Og på den tiden han har bodd her har han forvandlet en heller trist og kjedelig innglasset balkong med utsikt mot motorveien til en grønn og frodig oase som er egnet til å gi selv den mest erfarne dyrker et realt hakeslipp.

I grønne omgivelser glemmer du nesten at du er midt i storbyen.

Dyrker alt spiselig

Agurk, tomater, chili, gresskar, salat, sukkererter, hvitløk, vårløk og til og med gulrøtter og poteter har Eirik klart å dyrke frem på den lille plassen har til rådighet. Nytt av året er et oliventre og en sitrusplante han har fått i gave. Så her hersker et grønt mangfold.

– Jeg dyrker litt ute også, i en pallekarm som står på fellesområdet i borettslaget. Noen fordeler skal jeg ha når jeg sitter i styret, sier Eirik.

Vanlige plastpotter med kjetting duger fint som ampler til urter og andre godsaker. Dette er timian.

Pappa til to døtre

For 2 år siden ble han skilt og dermed annenhver-uke-pappa til de to døtrene på 3 og 9 år. Han ønsket å gjøre leiligheten til et godt hjem for både ham selv og jentene, og har brukt mye tid på å innrede den slik han selv ønsker å ha det. Det er ingen tvil om at det her bor en ordensmann med sans for tøffe detaljer. For eksempel har han gjort om en gammel høvelbenk til skrivepult!

Som alenefar til Maja og Julie synes Eirik det er fint å lære døtrene hvor maten kommer fra.

Som alenefar er økonomien naturlig nok litt stram, men de kuleste tingene koster ikke så mye penger, har Eirik oppdaget. Han gjør stadig nye kupp på loppemarked, eller han lager noe selv av ting andre ser på som søppel.

Innredningen på balkongen har Eirik snekret selv av europaller og noen tøffe, gamle ølkasser fra Tuborg. Han har fått moren sin til å sy puter til sofaen, og både kasseroller og andre kjøkkengjenstander har fått nytt liv som dyrkningskrukker.

Møblene er laget av europaller, i kroker i taket henger potter mer urter og andre nytteplanter.

I høyden og bredden

Siden balkongen ikke er så stor, er han også opptatt av å utnytte plassen så godt som mulig. Sitteplassen er lengst inn mot veggen, slik at arealet med mest lys kan brukes til å dyrke. De aller fleste plantene har han sådd selv inne, før han planter ut rundt 17. mai.

– Det at balkongen er innglasset gjør at jeg egentlig har et drivhus her oppe. Jeg synes det vokser bra her, har alltid fått god avling, forteller han.

Bak den innglassede balkongen har tomatene gode vekstforhold, som i et drivhus.

I taket har han skrudd opp en stang som agurkplanten kan klatre i, et armeringsnett fungerer som espalier på veggen og han har skrudd opp kroker i taket for å henge pottene i. I stedet for ampler har han brukt vanlige, svarte plastpotter som han laget hull i og hengt opp med kjetting. Stilig!

Balkongdyrking i 4. etasje har også en del fordeler; du slipper brunsnegler, ugress og skadeinsekter!

Grillen er naturligvis på plass. Stativet er en gammel ølkasse.

Et sted å slappe av

– Jeg kan høste helt frem til oktober-november. Men jeg bruker balkongen hele året. Jeg synes det er deilig å kunne sitte her ute og slappe av etter jobben, eller ha kompiser på besøk. Hvis jeg setter på litt musikk, hører jeg ikke støyen fra motorveien heller, sier Eirik.

En annen hobby han har er ølbrygging, og neste steg er å dyrke sin egen humle på balkongen. Han har bestilt røtter fra England, og gleder seg til å prøve.

En grønn utsikt fra leiligheten.

– Mitt råd til andre er å bare gå i gang, ikke vær redd for å prøve. Det er mye du kan dyrke selv om du bare har balkong og ikke hage, sier den kreative ”balkongbonden”.

TIPS TIL BALKONGDYRKING

– Bruk god jord når du planter, gjerne iblandet kompost fra matavfall eller kugjødselkompost. Det finnes også spesialjord beregnet på krukker å få kjøpt – denne holder bedre på fuktigheten enn vanlig plantejord.

– Husk at planter som står i krukker må vannes jevnlig. Ikke la dem stå i vann, og ikke la dem tørke ut. Vurder om du skal skaffe selvvanningspotter eller automatisk vanningssystem dersom du ofte er borte i mer enn et par dager.

Sukkerertene vokser som bare det!

– Gjødsling er også viktig fordi næringsstoffene vaskes ut av jorda i perioder når det er varmt og tørt og du må vanne ofte. Langtidsvirkende krukkegjødsel er praktisk. Legg noen kuler på toppen av jorda så får plantene litt gjødsel hver gang du vanner.

– Er du fersk balkongbonde, start med noen få krukker. For eksempel plukksalat og krydderurter er lett å lykkes med hvis du ikke har så mye erfaring.

– Skal du så inne før 1. april, må du ha vekstlys. Chiliplanter bør sås i januar, tomatplanter i mars. Hvis du ikke har mulighet til å sette på vekstlys, kjøp heller småplanter i hagesenteret når det nærmer seg  tid for utplanting.

– Tomater som ikke rekker å bli modne ute, kan du ta med inn og modne ferdig i vinduskarmen.

– Chili og paprika har lett for å få lus; hvis du oppdager dette, spray dem med grønnsåpevann.

– Ligger balkongen ved en sterkt trafikkert vei bør grønnsakene vaskes før spising. Det gjelder også for hager på bakkeplan.

Sitrusplanten er en nykommer av året, den må nok overvintre inne.

En stolt familie viser frem noe av avlingen: Poteter, agurk og tomater.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut