Mal huset selv på et par helger

Bor du i trehus må du male huset utvendig cirka hvert 10. år. Det er heldigvis ikke så vanskelig som det høres ut – og du gjør jobben selv på et par helger.

Mange velger å leie inn profesjonelle malere til å male huset utvendig. Det er naturligvis det mest behagelige, og sikkert også det som gir det beste resultatet, men det koster mye penger. Avhengig av hvor stort huset ditt er, koster det vanligvis mellom 50.000 og 100.000 for å få malt en enebolig utvendig.

Er dere flere sammen går malejobben fortere, og det blir litt mindre kjedelig. Det er også en fordel å være to slik at dere kan hjelpe hverandre med å flytte på stigen og holde malingsspannet.

Er du noenlunde praktisk anlagt, rekker du fint å male huset på et par helger. Får du hjelp av venner eller familie, går det enda raskere. Da kan du heller tenke på andre morsomme ting du kan bruke 100.000 kroner på.

Vi i Spirea har fått sponset maling av den norske malingsprodusenten Gjøco – og er godt i gang med å male huset vårt nå i sommer. Det var faktisk enklere enn vi trodde.

Les også: Derfor skal du vaske huset grundig før du maler

Ungdommene kan også hjelpe til med å male, det er fin sommerjobb.

Godt malevær

Utvendig husmaling krever at det er tørt sommervær. I Norge anbefales det at du kun maler i perioden mai til september, og det bør være en nattetemperatur på minst 10 grader.

Du kan male selv om sola skinner, bare du holder deg i skyggen. Her har døra til boden fått seg en real ansiktsløftning – det ble kjempefint.

Det beste maleværet er 20 grader og overskyet. Du bør nemlig ikke male på en vegg der sola skinner – da kan malingen boble seg opp eller begynne å renne.

Tips: Er det sol den dagen du skal male, begynn på en vegg i skyggen. Fortsett å male medsols etter som sola flytter seg.

Begynner det å regne, må du avslutte malingen med en gang, så fremt det området du maler ikke befinner seg under tak. Vent til det har tørket opp igjen før du maler videre.

Før var huset vårt grått, nå skal det få fargen Herregård 0092. Det står at det skal være en lys grønnlig farge, men vi synes den ser mer beige/gul ut.

Hvilken farge?

Skal du velge det samme som naboen, eller noe som skiller seg ut? Tenk deg godt om før du velger hvilken farge du skal ha på huset. Se deg litt rundt på husene i nabolaget og fargene i naturen.

Trenden tilsier at stadig flere norske hus blir malt grå – noe fargeeksperter synes er kjedelig. Til vårt hus har vi valgt en lys grønnlig farge med fargekode 0092 Herregård. Dette er den samme fargen som vår nærmeste nabo, og siden vi bor i en kjedet enebolig synes vi det ser best ut om alle husene i rekka har samme farge.

Dører, vinduer, vindskier og andre detaljer maler vi med Herregård Dør og Vindu, som er en slitesterk maling som egner seg godt til høvlede bord.

De fleste steder kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på huset ditt. Heldigvis, vil vi si. For det er jo kjedelig hvis alle hus er like.

Tips: Maler du huset i samme farge som du har fra før, kan du male en vegg hvert år – og malejobben blir mer overkommelig. Start med den veggen som har mest behov for ny maling, og jobb deg videre. Husk at du må male to strøk samme år.

Husk maskering

Det er veldig kjedelig og tidkrevende å teipe maskeringstape på vinduer, dører og andre detaljer, men det er også viktig. Selv om du tror du ikke kommer til å søle: Jo, det gjør du.

Husk å maskere alle steder der du ikke vil ha maling.

Dekk også terrasse, heller og annet underlag med plast eller papp slik at det ikke blir kommer malingssøl på bakken.

Skulle du likevel søle (det vil skje), finnes det malingsfjerner du kan bruke for å fjerne flekkene etterpå.

Vannbasert maling kan vaskes bort med en klut med såpevann. Det beste er å tørke vekk med en gang du har sølt. Men malingen tørker veldig raskt, så da må du være kjapp.

Utelampene våre så ikke så freshe ut lenger, så de ble tatt ned før vi malte veggen.

Pensel eller rull?

Det går raskere å få ut malingen med rull enn pensel, men vi har likevel valgt å bruke pensel. Vi bruker en bred fasadepensel i god kvalitet, samt en litt mindre pensel til steder det er vanskelig å komme til.

Hvis du bruker rull, anbefaler male-eksperter at du går over med pensel etterpå.

En bred pensel er det beste å bruke for å male liggende panel, er vår erfaring. Det er også kjekt å bruke en liten bøtte til å helle maling i, så du slipper å flytte rundt på spannet på 10 liter.

Bruk forlengerskaft

Alle som har erfaring med å male hus, vet at det å stå på toppen av en stige og male kan være ganske skummelt. Det er derfor lurt å bruke et forlengerskaft som gir deg bedre rekkevidde. Desto mer areal du klarer å male fra bakkeplan, desto mindre trenger du å klatre i stigen.

Med et forlengerskaft blir rekkevidden større, og du kommer til også på steder der det ikke er mulig å sette en stige. Her bruker Bjørnhild en fire meter lang teleskopstang som egentlig er ment til å rense takrenner med.

Vi har en vegg som er veldig høy, og var lenge i tvil om denne rett og slett ville la seg gjøre å male uten å leie stillas. Men ved hjelp av en fire meter lang stang fikk vi malt hele veggen – to ganger.

Under takskjegget her er det 8 meter ned til bakken, og ikke mulig å sette opp en stige.
Denne veggen gruet vi oss til å male.

Alltid to strøk

Selv om resultatet kan se greit ut etter kun ett strøk, skal du alltid male to strøk når du maler huset utvendig. Årsaken til dette er at malingen vil slites vekk etter en stund. Maler du kun ett strøk, vil du måtte male på nytt igjen etter kort tid.

Maler du derimot med to strøk, og bruker så mye maling som det står anbefalt på spannet at du skal bruke, vil malingen holde i 8-12 år.

Vi maler huset med Herregård Maximal fra Gjøco – denne garanterer produsenten at skal beskytte treverket i 12 år.

Spirea.no har fått sponset maling og maleutstyr av den norske produsenten Gjøco.

Dekk til bakken med plast for å unngå flekker på heller og belegningsstein.
Ett strøk er ikke nok, du skal alltid male med to strøk for å få malingen til å holde like lenge som garantien lover. Pass på å male nøye i alle skjøter.