Derfor skal du vaske huset grundig før du maler

Dropper du å vaske huset før du skal male, risikerer du at malingen flasser av etter kort tid. Men ikke bruk høyttrykksspyleren til fasadevask!

Vi skal male huset i sommer. Siden det er minst 10 år siden sist gang huset ble malt utvendig av en tidligere eier, er det på tide å svinge penselen igjen.

De som har greie på både maling og hus, anbefaler at huset vaskes en gang i året. Det har ikke vi gjort, så det må derfor til en grundig vask før vi kan sette i gang med å male.

Det å vaske huset er ikke så mye jobb som du kanskje tror. Men som med alt annet er det viktig at du gjør godt grunnarbeid – da kan du gjøre som i reklamen og vente 12 år til neste gang du trenger å male huset.

Gjøco Kraftvask er et spesialvaskemiddel for vasking av hus som skal males på nytt.
Bruk spesialvaskemiddel

Det viktigste er at du bruker et godt vaskemiddel beregnet på utvendig husvask. Det finnes ulike kjerringråd om å bruke Zalo, rødsprit eller salmiakk til å vaske fasaden, men dette vil gi et dårligere resultat enn om du bruker spesialvaskemidler.

Vi har et samarbeid med den norske malingsprodusenten Gjøco, og de anbefaler at du bruker deres produkt Kraftvask når du skal rengjøre panelet på huset.

Kraftvask er et meget kraftig vaskemiddel som blandes ut med vann, 1 til 30. OBS: Pass på å ikke søle ufortynnet middel på underlaget – da blir det stygge merker.
Bland ut Kraftvask i blandingsforhold 1 til 30 i en stor sprøyte av denne typen du ser på bildet. Og beskytt gjerne underlaget med plast i tilfelle søl.

Spesialvaskemidler inneholder blant annet soppdrepende midler og fjerner grønske, skitt og alger fra fasaden. Det er mye skitt og lort som fester seg på veggene. De veggene som oftest ligger på skyggesiden er mest utsatt for svertesopp – dette ser du ved at det er svarte prikker utenpå den gamle malingen.

Enklest med sprøyte

Det er flere måter å påføre Kraftvask på veggen. Du kan bruker en pensel, en svamp eller en sprøyte. Vi valgte å bruke en 5 liters sprøyte med en lang «pistol», den gjør at du enkelt kommer til og får tatt på Kraftvask på et stort areal uten at du trenger å flytte på stigen/gardintrappen.

OBS: Bruk hansker og gjerne også munnbind og beskyttelsesbriller når du påfører Kraftvask. Selv i uttrynnet form kan middelet være etsende og du bør ikke få det på huden.

Kraftvask er ikke noe særlig å få på huden, bruk derfor gummihansker.

Kraftvask er som nevnt et veldig sterkt vaskemiddel, og skal kun virke i 2 til 5 minutter før du skyller av middelet.

Påfør vaskemiddelet på ett og ett felt om gangen. Hvis du påfører middelet med sprøyte, kan du med fordel bruke en oppvaskbørste eller lignende for å gni middelet utover veggen enda bedre.

OBS: Kraftvask kan virke etsende på glass, og korrodere på metall. Spyl av vinduer, beslag etc. med en gang. Unngå også å få middelet på planter, hvis dette skjer spyl av med en gang.

Andreas kommer lettere til for å påføre vaskemiddelet ved hjelp av en sprøyte med en lang «pistol».
Spyl med hageslange

Etter at Kraftvask har fått virke noen minutter, kan du spyle det vekk med en vanlig hageslange, helst med et munnstykke som kan skifte mellom dusj og stråle.

Start nedenfra og jobb deg oppover, gjenta ved å spyle ovenfra og nedover. Ser du at det er partier der det sitter fast gjenstridig møkk, bruk børsten til å skrubbe det løst.

Det er viktig at du spyler godt av veggen slik at det ikke sitter igjen noe vaskemiddel.

En hageslange med en dyse av denne typen der spruten kan justeres, er det beste å bruke for å spyle veggen ren for vaskemiddel.
Malingen sitter bedre

Fordelen med å bruke et spesielt vaskemiddel beregnet for husvask, er at dette både fjerner fett og urenheter fra overflaten, samt at det matter ned fasaden slik at malingen får bedre heft.

Kraftvask inneholder lut og skal derfor kun brukes på vegger som skal males eller beises. Skal du ta den årlige husvasken, finnes andre vaskemidler som passer bedre, for eksempel Gjøco Husvask.

Spyl og børst veggen grundig slik at smuss og skitt renner av.
Ikke høyttrykksspyler

Noen bruker høyttrykksspyleren til å rengjøre huset, men dette er ikke så lurt. Har du for høyt trykk på strålen kan nemlig vann trenge inn bak bordkledningen og i verste fall kan det komme fukt inn i isolasjonen.

Velger du å bruke høyttrykksspyleren til husvasken, bør du i hvert fall skru ned trykket og bruke den meget forsiktig.

Munnbind er lurt for å unngå å puste inn dunsten av det sterke kjemiske vaskemiddelet.
Mal på tørre vegger

Etter at du har vasket huset godt og grundig, kan du skrape bort eventuelle løse malingsflak. Spesielt på vinduskarmer kan det ofte være litt avflasset maling.

Når du har både vasket, skrubbet og skrapet veggene, er det klart for å begynne å male. Er det varmt og fint sommervær, holder det å la veggene tørke et døgn fra du vasker til du begynner å male.

Ved lavere temperatur eller hvis det har vært regnvær, bør du vente 3-4 dager. Desto tørrere veggen er, desto bedre blir resultatet. Begynner du å male på fuktig treverk, vil du stenge fukten inne i veggen og i verste fall få råte.

Uansett bør du helst male huset om sommeren, mellom mai og september. Perfekt malevær er når det er overskyet men varmt vær. Hvis sola skinner den dagen du skal male, kan du starte med en vegg som ligger i skyggen. Du bør ikke male midt i solsteiken.

Følg med videre på Spirea hvis du er interessert i å lære mer om hvordan du skal male huset utvendig.

Spirea.no har fått sponset maling og maleutstyr av den norske produsenten Gjøco.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut