Tomatplantene klarer seg fint med selvvanning

Skal du på ferie snart, og har ingen til å passe tomatplantene? Vi tester en ny type selvvanningspotter som både ser flotte ut og kan brukes utendørs.

Selvvanningspotter var skikkelig trendy til store inneplanter på 1980-tallet, men de så ikke alltid så lekre ut. Men utrolig praktisk å slippe å vanne så ofte!

Spirea fikk i år et sett med store selvvanningspotter fra Krifon – som har perfekt størrelse til å bruke til tomatplantene våre. De ser også flotte ut og kan uten problem brukes utendørs selv om det regner. Overskuddsvann vil renne ut så lenge du har fjernet en kork i bunn.

Du fyller enkelt opp vannreserven gjennom et hull på toppen av hver krukke.
Ferievanning

Nå er det som kjent ganske sjelden at det er sol hele sommeren i Norge, men du kan være sikker på at dette skjer akkurat når du er bortreist… En stor tomatplante trekker mye vann, og er du borte i en uke eller mer, bør du sørge for en form for ferievanning.

Vi har tidligere brukt dryppvanningssystem med timer, som vi har stilt inn til å vanne litt hver dag. Dette er vel og bra hvis sola skinner, men dersom det regner mye kan plantene få vel mye vann.

Det er en fordel for plantene med undervanning. Slik fyller du opp vannmagasinet som er i bunn av krukken.

Med selvvanningspotter kan plantene ta det vannet de trenger. Det er også en fordel for plantene med undervanning, da det er røttene og ikke selve planten som skal vannes.

NB: Husk også gjødsling – er du bortreist kan du med fordel bruke langtidsvirkende pellets-gjødsel som du legger oppå jorda.

Liker å komme ut

Vi pleier alltid å ha en god del tomatplanter på terrassen. Vi starter med å så innendørs i mars, og pleier og stuller med plantene helt til det er på tide å plante dem ut i slutten av mai. På grunn av sein og kald vår i år, kom ikke plantene ut før i juni!

I denne kassen fra Lechuza er det plass til tre store tomatplanter.

Som oftest ser plantene litt spinkle ut mens de står inne – det er nemlig aldri nok lys. Men når de bare kommer seg ut, blir de fort flotte og mørkegrønne. Vi har de siste par årene plantet i jord fra hagen, i blanding med kugjødselkompost.

Som sagt er «årets tomatnyhet» at vi har plantet alle «barna» i selvvanningspotter. Pottene vi har brukt er av merket Lechuza, og hver potte er 20 liter. Produktnavnet er Classico Color 43. Siden vi i år kun har sådd sorter som skal holde seg lave (busktomater), har vi plantet 2 tomatplanter i hver potte.

Vi har også en kasse med 3 deler – hver del rommer 10 liter jord – her står det én plante i hver. Produktnavnet på denne er Trio Cottage 30. Til denne kassen følger det med et eget klatrestativ, noe som er perfekt siden tomatplanter som regel må støttes opp.

Flottøren viser om det er nødvendig å fylle på mer vann.
Vannmagasin i bunn

Selvvanningspottene fra Lechuza var enkle å montere, det tok ikke mange minuttene for hver potte. Pottene har et vannmagasin i bunn som du fyller opp gjennom et hull på toppen. Det er en flottør som viser hvor mye vann som er igjen i magasinet. Når nivået er på minimum, er det på tide å vanne.

Før du fyller på jord, skal det også legges et lag med en spesiell type sand som følger med pottene, for at røttene lettere skal trekke til seg vannet.

De første 4 ukene anbefales det at du vanner gjennom jorda, da røttene ikke er utviklet nok til å klare å få tak i vannet som ligger i bunn.

Egne løsninger

Mange tomatdyrkere bruker murerbøtter som de lager hull i, og noen lager sine egne selvvanningssystemer. Ikke noe galt om det, men slike løsninger passer som regel bedre i drivhuset enn på uteplassen. Vil du pynte opp med blomster og puter, passer det dårlig med en plastbøtte fra Biltema…

Spirea.no har fått sponset selvvanningspottene som er omtalt i artikkelen av Krifon.

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!