Fra kaosbed til flott steinbed!

Vi bor i en steinhage, og selvfølgelig må vi ha et steinbed! Nå har hagens minst vellykkede bed blitt det flotteste!

Etter utallige forsøk på å få bedet i skråningen til å fungere, ga vi til slutt opp og startet helt på nytt. Vi gravde opp de plantene som sto der, fjernet jord og gresstorv, og anla et kjempeflott steinbed.

Er det det noe vi har hatt nok av i hagen det siste året, er det stein! Hele tomta ligger på steingrunn, med grunnfjellet oppe i dagen flere steder. Hvorfor ikke utnytte dette til å lage et steinbed?

Tidligere var dette et gjengrodd område. Ved hjelp av et opphøyd bed, et skyggebed innrammet av natursteinmur og et steinbed, har det blitt den lekreste delen av hagen.

Trives der det er tørt

Steinbedsplanter er planter som trives best på litt tørre, skrinne steder. Med andre ord må det være god drenering slik at røttene ikke blir stående i vann. De er som regel tidligblomstrende, lave sorter som ikke klarer seg så godt i konkurranse med ugress og kraftigere stauder.

Sedum trives i steinbed der den ikke får konkurranse fra ugress og andre planter.

Det er derfor viktig å sørge for at jorda i steinbedet er fri for ugressrøtter. Vi blandet også inn litt sand for å få enda bedre drenering. Ikke bruk for fet jord, da vil det kommer gress og brennesle med en gang.

Det er flere måter å lage et steinbed på. Du kan bygge opp et bed med steiner i en skråning hvis du ikke har en «ferdig» fjellskrent».

Saxifraga (sildre) sammen med elvestein.

Plante i sprekker

Vi har valgt å benytte naturlige sprekker og fordypninger i steinen, som vi har fylt opp med blanding av jord og sand. Der har vi plantet blant annet sedum, atlaskrage, nellik, takløk og sildre. Dette er alle planter som trives i steinbed.

Siden vi hadde en del store steiner, og jord, til overs, lagde vi også et skyggebed ved siden av selve steinbedet. Her fant vi plass til to sjøgrønne Hosta som tidligere hadde stått i et bed der de ikke kom så godt til sin rett, samt tre Astilbe.

I hjørnet mot nabogrensen er det lite sol, der har vi laget et skyggebed med Hosta og Astilbe.

I tillegg til plantene har vi brukt små og store steiner som dekorelementer, og vi er svært fornøyde med resultatet.

Atlaskrage er en utmerket steinbedplante.
Sildre med hvite blomster trives mellom steinene.
Takløk og strandnellik.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut