Gøteborg – den grønne storbyen

Gøteborg er Sveriges nest største by, men med massevis av grønne lunger. Har du sansen for urbant turliv, bør du legge ferien dit i sommer.

I midten av juni besøkte vi i Spirea Gøteborg i tre dager. Vi ble svært overrasket og imponert over de mange flotte parkanleggene som finnes i og utenfor byen. De fleste av dem holder åpent året rundt og har gratis inngang.


Også hotellene satser grønt. Denne installasjonen fant vi i lobbyen på Gothia Towers Hotel.

Gøteborg ønsker å markere seg som Nordens fremste hagedestinasjon, og arrangerte i 2016 grønt år gjennom prosjektet «Gothenburg Green World». De fleste hageturister i byen er svensker, men det kommer også mange nordmenn som vil se noe mer av Gøteborg enn fornøyelsesparken Liseberg.

Her er noen av parkanleggene som er verdt et besøk:

Botaniska

Gøteborg har en av Europas fineste botaniske hager, med over 16.000 ulike planter fra hele verden samlet i et unikt miljø. Det gedigne woodland-området, klippehagen og staudehagen er verdt å få med seg.

Les mer om Botaniska
Valmuene sto i full blomst da vi besøkte Botaniska. Et yndet fotomotiv!

Trädgårdsforeningen

En av Europas best bevarte 1800-tallshager, med blant annet et gedigent palmehus inspirert av Chrystal Palace. Paradis for roseglade, massevis av stauder, og sesongutstilling om kaktus og sukkulenter.

Les mer om Trädgårdsforeningen
Palmehuset i Trädgårdsforeningen i Gøteborg ble bygget i 1878, og er inspirert av Crystal Palace i London.

Jonsereds Trädgårdar

En kort togtur fra Gøteborg sentrum finner du hagen som i 2015 ble kåret til Sveriges mest inspirerende hage. Flott herregårdshage gjenskapt etter 1800-tallets idealer med formell hage, rosehage og økologisk kjøkkenhage.

Les mer om Jonsereds Trädgårdar
Jonsereds Trädgårdar er kåret til Sveriges mest inspirerende park.

Gunnebo Slott

En 1700-tallshage hører til sjeldenhetene, og på Gunnebo i Mølndal utenfor Gøteborg finner du dette. Den formelle hagen er virkelig formell, og slottet restaureres etter antikvariske prinsipper tilbake til slik det så ut da det ble bygget av den styrtrike kjøpmannen John Hall fra 1778 og utover.

Les mer om Gunnebo Slott
Gunnebo slott hadde eget orangeri allerede på 1700-tallet. Om sommeren fikk de eksotiske vekstene komme ut på sommerferie.

Fakta om Gøteborg:

Innbyggere: 650.000 i byen, nesten en million i Gøteborg-regionen.
Historie: Grunnlagt av kong Gustav II Adolf i 1621.
Attraksjoner: Fornøyelsesparken Liseberg, idrettsbanene Ullevi (nye og gamle) og Scandivanium, vitenskapssenteret Universeum, kanalen med elvebåten «Paddan».

Spirea besøkte Gøteborg på en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut