1800-tallshage med roser, palmer og kaktus

Trädgårdsforeningen i Gøteborg er en av Europas best bevarte hageanlegg fra 1800-tallet. Her finner du både duftende roser, fargerike stauder og eksotiske palmer og kaktus.

Trädgårdsforeningen ble grunnlagt i 1842, og feirer med andre ord 175 årsjubileum i år.

Ansvarlig gartner Malin Löfstrand viste oss rundt i Trädgårdsforeningen.

Parken ble anlagt etter at kaptein Henric von Norrmann hadde vært i Greifswald og Berlin og blitt inspirert av de botaniske hagene der. Han ville gjerne skape en tilsvarende park i sin hjemby Gøteborg, og takket være aksjeinnskudd fra byens borgerskap ble dette altså realisert.

Elementene i parken er blant annet inspirert av den franske hagestilen med formklipte busker og trær og rette linjer.
Tegningen viser hagen slik den fremsto på 1800-tallet, da byens finere del av befolkningen brukte den til rekreasjon.
Åpen park

Til å begynne med drev Trädgårdsforeningen planteskole med salg av frø og planter, men i dag er anlegget en park som holder åpent for publikum med gratis inngang.

De såkalte tapetgruppene er typisk for parken. Dette er beplantninger i plenen i geometriske mønstre, der fargene er nøye sammensatt og med ulike høyder på plantene.

Du trenger ikke reise til Syden for å se palmer, de finnes i Gøteborg også.

Er du glad i roser, er Trädgårdsforeningen definitivt et besøk verdt. Her finnes både historiske og remonterende roser, de fleste av dem med en nydelig duft. I beplantningene er rosene nennsomt satt sammen med stauder i matchende farger. Ta deg god tid til å vandre rundt i denne fantastiske hagen hvis du besøker Gøteborg i juni-juli.

Bøy deg ned kjenn roseduften.
Den gule pimpinellrosen i full blomst er en av parkens hovedattraksjoner.
Krystallpalasset

En annen attraksjon er palmehuset, som ble bygget i 1878, inspirert av Crystal Palace i London. Det kostet naturligvis en formue å bygge, og kom levert med båt fra Skottland. Georg Löwegren, gartner og direktør for Trädgårdsföreningen 1859-1916, var fast bestemt på å anlegge et stort og staselig veksthus i parken, i tråd med tidens mote. Palmehuset var en sensasjon da det sto ferdig.

Flotte detaljer i det gedigne palmehuset i glass.

På midten av 1970-tallet overtok Gøteborg kommune driften av Trädgårdsforeningen. Da var palmehuset falleferdig. Nå er det imidlertid blitt restaurert, og fremstår like fantastisk som det må ha gjort i 1878.

Inne i palmehuset er det aldri kaldere enn 15 grader, slik at alle mulige eksotiske vekster trives der. Før i tiden hadde de til og med en ape der!

I midtskipet er takhøyden hele 15 meter.
Barken på korkeika.
Kaktusutstilling

I tillegg til de faste beplantningene, er det også skiftende utstillinger i Trädgårdsforeningen. Da vi var på besøk drev de med innspurten på årets store attraksjon; en stor kaktus- og sukkulent-utstilling i ett av veksthusene. Det blir kjempeflott, virkelig verdt å se hvis du skal til Gøteborg i løpet av sommeren.

Spennende kaktusutstilling i veksthuset.

Vi må også nevne den fantastiske sommerfuglhagen – «fjärilsparken». Her stortrives både sommerfugler, bier – og hageglade mennesker.

I sommerfuglhagen er det alltid et summende liv.

Spirea besøkte Trädgårdsforeningen i forbindelse med en pressetur der reise og opphold i Gøteborg ble betalt av Visit Sweden.

Interessant å studere livet på innsiden av en bikube.
Bikuben er utplassert av birøkterlaget i Gøteborg.
Vårt reisefølge besto av danske og norske journalister.
Selvfølgelig er det en kafé i parken der du kan «fika» – eller ta en flytende forfriskning hvis du heller vil det.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.