1800-tallshage med roser, palmer og kaktus

Trädgårdsforeningen i Gøteborg er en av Europas best bevarte hageanlegg fra 1800-tallet. Her finner du både duftende roser, fargerike stauder og eksotiske palmer og kaktus.

Trädgårdsforeningen ble grunnlagt i 1842, og feirer med andre ord 175 årsjubileum i år.

Ansvarlig gartner Malin Löfstrand viste oss rundt i Trädgårdsforeningen.

Parken ble anlagt etter at kaptein Henric von Norrmann hadde vært i Greifswald og Berlin og blitt inspirert av de botaniske hagene der. Han ville gjerne skape en tilsvarende park i sin hjemby Gøteborg, og takket være aksjeinnskudd fra byens borgerskap ble dette altså realisert.

Elementene i parken er blant annet inspirert av den franske hagestilen med formklipte busker og trær og rette linjer.
Tegningen viser hagen slik den fremsto på 1800-tallet, da byens finere del av befolkningen brukte den til rekreasjon.
Åpen park

Til å begynne med drev Trädgårdsforeningen planteskole med salg av frø og planter, men i dag er anlegget en park som holder åpent for publikum med gratis inngang.

De såkalte tapetgruppene er typisk for parken. Dette er beplantninger i plenen i geometriske mønstre, der fargene er nøye sammensatt og med ulike høyder på plantene.

Du trenger ikke reise til Syden for å se palmer, de finnes i Gøteborg også.

Er du glad i roser, er Trädgårdsforeningen definitivt et besøk verdt. Her finnes både historiske og remonterende roser, de fleste av dem med en nydelig duft. I beplantningene er rosene nennsomt satt sammen med stauder i matchende farger. Ta deg god tid til å vandre rundt i denne fantastiske hagen hvis du besøker Gøteborg i juni-juli.

Bøy deg ned kjenn roseduften.
Den gule pimpinellrosen i full blomst er en av parkens hovedattraksjoner.
Krystallpalasset

En annen attraksjon er palmehuset, som ble bygget i 1878, inspirert av Crystal Palace i London. Det kostet naturligvis en formue å bygge, og kom levert med båt fra Skottland. Georg Löwegren, gartner og direktør for Trädgårdsföreningen 1859-1916, var fast bestemt på å anlegge et stort og staselig veksthus i parken, i tråd med tidens mote. Palmehuset var en sensasjon da det sto ferdig.

Flotte detaljer i det gedigne palmehuset i glass.

På midten av 1970-tallet overtok Gøteborg kommune driften av Trädgårdsforeningen. Da var palmehuset falleferdig. Nå er det imidlertid blitt restaurert, og fremstår like fantastisk som det må ha gjort i 1878.

Inne i palmehuset er det aldri kaldere enn 15 grader, slik at alle mulige eksotiske vekster trives der. Før i tiden hadde de til og med en ape der!

I midtskipet er takhøyden hele 15 meter.
Barken på korkeika.
Kaktusutstilling

I tillegg til de faste beplantningene, er det også skiftende utstillinger i Trädgårdsforeningen. Da vi var på besøk drev de med innspurten på årets store attraksjon; en stor kaktus- og sukkulent-utstilling i ett av veksthusene. Det blir kjempeflott, virkelig verdt å se hvis du skal til Gøteborg i løpet av sommeren.

Spennende kaktusutstilling i veksthuset.

Vi må også nevne den fantastiske sommerfuglhagen – «fjärilsparken». Her stortrives både sommerfugler, bier – og hageglade mennesker.

I sommerfuglhagen er det alltid et summende liv.

Spirea besøkte Trädgårdsforeningen i forbindelse med en pressetur der reise og opphold i Gøteborg ble betalt av Visit Sweden.

Interessant å studere livet på innsiden av en bikube.
Bikuben er utplassert av birøkterlaget i Gøteborg.
Vårt reisefølge besto av danske og norske journalister.
Selvfølgelig er det en kafé i parken der du kan «fika» – eller ta en flytende forfriskning hvis du heller vil det.