Hotellet dyrker grønnsaker på sitt eget tak

Kortreist mat er trendy som aldri før. På Clarion Hotel Post i Gøteborg dyrker de grønnsaker på taket som serveres til gjestene i restauranten.

Clarion Hotel Post er hotellkonge Petter Stordalens svenske storstue – beliggende i Gøteborgs gamle posthus midt i sentrum.

Ved hjelp av 16 kubikkmeter jord og 550 meter planker, har hotellet anlagt en takhage som produserer store deler av grønnsakene som trengs til hotellets to restauranter.

Den praktiske driften står foretaket Kajodlingen for. Dette er to ildsjeler som dyrker grønnsaker i Gøteborgs havn, og leverer til ulike restauranter i byen.

I store karmer på taket dyrker Clarion Hotel Post sine egne grønnsaker til bruk i restaurantene.
Roten til denne wasabi-planten brukes til å lage wasabi som serveres til sushi. Planten kalles også japansk pepperrot.
Noen av vekstene blir sådd direkte i beddene, og kan høstes på sensommeren.
Alle flater utnyttes til dyrking i plantekassene som er snekret på stedet.

Fritt for snegler og ugress

Det er flere fordeler med å dyrke på taket, for eksempel kommer ikke brunsnegler og andre skadedyr opp dit. Det blir heller ikke ugress å snakke om. Ulempen er at «hagen» blir mer utsatt for vind og tørke, og det er derfor viktig med gode systemer for vanning. Det er også avgjørende for å få god avling at man bruker god jord og gjødsler godt.

Avlingen som høstes fra taket er alt fra salat, gulrøtter og sukkererter, til chili og ingefær.

Noe blir forkultivert i et drivhus som også står på taket, mens andre vekster blir sådd direkte i beddene.

Drivhuset er viktig for takhagen. Her forkultiveres de små spirene fra begynnelsen av mars.
I drivhuset blir små frø sådd i pluggbrett.
Serveres i restaurantene

Alt som høstes blir servert i hotellets to restauranter, Norda Bar & Grill og den japanske vRÅ.

Erfaringene så langt er meget positive, grønnsakene holder god kvalitet og kokkene setter stor pris på å kunne serveres helt ferske grønnsaker til sine gjester.

Hvis du handler i butikken går det minst to dager fra høsting til en grønnsak kan serveres på tallerkenen. Med egen takhage går det sjelden mer enn to timer!

Takhagen er normalt ikke åpen for publikum, men vi i Spirea fikk lov å ta en titt i forbindelse med en pressetur der reise og opphold i Gøteborg ble betalt av Visit Sweden.

Takhagen er egentlig ikke åpen for publikum, men vi fikk lov likevel. Denne «inngangen» ble også brukt til å bære 16 kubikkmeter jord ut på taket.
God stemning i heisen da Spirea var på pressetur med norske og danske journalister.
Petter Stordalens storstue i det gamle posthuset i Gøteborg kostet 1,3 milliarder, og har 500 rom.
I lobbyen kan du se tydelige spor etter byggets historie, som denne norske postbilen.
Måkene har reir på taket, her er noen små måkeunger på oppdagelsesferd.