Kortreist mat er trendy som aldri før. På Clarion Hotel Post i Gøteborg dyrker de grønnsaker på taket som serveres til gjestene i restauranten.
Clarion Hotel Post er hotellkonge Petter Stordalens svenske storstue – beliggende i Gøteborgs gamle posthus midt i sentrum.
Ved hjelp av 16 kubikkmeter jord og 550 meter planker, har hotellet anlagt en takhage som produserer store deler av grønnsakene som trengs til hotellets to restauranter.
Den praktiske driften står foretaket Kajodlingen for. Dette er to ildsjeler som dyrker grønnsaker i Gøteborgs havn, og leverer til ulike restauranter i byen.
Fritt for snegler og ugress
Det er flere fordeler med å dyrke på taket, for eksempel kommer ikke brunsnegler og andre skadedyr opp dit. Det blir heller ikke ugress å snakke om. Ulempen er at «hagen» blir mer utsatt for vind og tørke, og det er derfor viktig med gode systemer for vanning. Det er også avgjørende for å få god avling at man bruker god jord og gjødsler godt.
Avlingen som høstes fra taket er alt fra salat, gulrøtter og sukkererter, til chili og ingefær.
Noe blir forkultivert i et drivhus som også står på taket, mens andre vekster blir sådd direkte i beddene.
Serveres i restaurantene
Alt som høstes blir servert i hotellets to restauranter, Norda Bar & Grill og den japanske vRÅ.
Erfaringene så langt er meget positive, grønnsakene holder god kvalitet og kokkene setter stor pris på å kunne serveres helt ferske grønnsaker til sine gjester.
Hvis du handler i butikken går det minst to dager fra høsting til en grønnsak kan serveres på tallerkenen. Med egen takhage går det sjelden mer enn to timer!
Takhagen er normalt ikke åpen for publikum, men vi i Spirea fikk lov å ta en titt i forbindelse med en pressetur der reise og opphold i Gøteborg ble betalt av Visit Sweden.