Folk flokker til Gøteborgs botaniske hage for å se på «Näsduksträdet» – lommetørkletreet. Men det er også uendelig mye mer å se, dufte, beundre og fotografere for en hagevenn.
Göteborgs botaniska trädgård, eller bare Botaniska som den oftest blir kalt, ble anlagt til Gøteborgs jubileumsutstilling i 1923. Byen fylte egentlig 300 år to år før, men feiringen ble forsinket. Fornøyelsesparken Liseberg og Göteborgs konstmuseum ble også bygget til utstillingen.
16.000 arter
I dag består samlingen av 16.000 ulike planter, som kan betraktes ved å vandre på de ulike stiene i den 17,5 mål store parken. Dette gjør den til en av Europas største og flotteste botaniske hager. Botaniska ligger bokstavelig talt midt i byen, og du kommer deg enkelt fra hotellet til parken ved hjelp av en av Gøteborgs mange trikker.
Vi besøkte Gøteborg i midten av juni, og fikk en interessant omvisning i deler av hagen av «trädgårdsmästaren» Henrik Zetterlund.
Hovedattraksjonen er som nevnt «Näsduksträdet» – eller duetreet som det heter på norsk.
Noen kaller det også lommetørkletre eller spøkelsestre. Det latinske navnet er Davidia involucrata.Blomstene på treet har to store, hvite høyblad som henger ned, ikke ulikt et lommetørkle.
Har du lyst på et sånt tre i din egen hage, bør du være tålmodig – det tar 20 år fra spiring til treet blomstrer. Det finnes forøvrig også i botanisk hage på Tøyen.
Ulike grønnfarger
En stor del av parken er viet til høye trær og underbeplantning som trives i skygge. Blant annet er det veldig mange rhododendron bregner og mose dandert til en svært dekorativ helhet. En av stiene i Botaniska heter «Vandra i det vilda», og her finner du mange spennende tips til skyggebeplantning.
Området kalles Smithska dalen, og er et eksotisk woodland. Dette var tidligere en avkrok i parken, men ved hjelp av flere helhetlige grep, har det blitt en av de største attraksjonene.
Flere verdensdeler
En av de flotteste delene av den botaniske hagen, som de også er mest stolte av, er «klippträdgården» – fjellhagen. Her har de samlet planter fra ulike verdensdeler og satt dem sammen til et naturlig miljø.
Mange av plantene har representanter for Botaniska selv samlet i fjerne himmelstrøk.
– Det er alltid spennende å se om de vil trives her i parken, sier Henrik Zetterlund, som forteller at mange av plantene stammer opprinnelig fra Kina.
Tid for fika
Svenskene er glade i sine kaffepauser, eller «fika» som de kaller det. Er du sliten av å vandre rundt i Botaniska, kan du sette deg ned i restauranten AnyDay like ved staudehagen for å spise lunsj. Vi ble spesielt imponert over rabarbrakaken, samt den hjemmelagde rabarbralimonaden.
Besøk parken selv
Gøteborgs botaniske hage holder åpent hver dag fra kl 9 til solen går ned, og det er gratis inngang. Hunder må imidlertid bli igjen hjemme i perioden mars til september.
På nettsiden finner du mer informasjon om hva som skjer i Gøteborgs botaniske hage.
Spirea.no besøkte Gøteborg i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.