Robotgressklipper – perfekt plen uten at du må jobbe

Test av Robomow RX20 Pro: En rimelig og stillegående robotgressklipper til deg som har liten hage.

Robotgressklippere er blitt veldig populære de siste årene, og det er ikke så rart. For hvis du skal holde gressplenen fin og grønn, må du helst ut med klipperen et par ganger i uka.

Det er ikke så lett hvis du er på ferie, eller hvis det regner konstant, eller hvis du rett og slett foretrekker andre treningsformer enn å gå tur med plenklipperen.

Produsenten Robomow har solgt robotgressklippere i over 20 år, og er i dag blant de ledende på markedet. I år har de lansert en ny modell tilpasset små plener – RX20 Pro. Den anbefales til plener inntil 200 kvadratmeter, der det ikke er så mye bakker. Har du større plen, eller mer helling, anbefales kraftigere modeller.

- Innhold fra Spirea.no -

Robomow RX20 Pro koster cirka 8000 kroner, og selges blant annet hos Felleskjøpet.

Bjørnhild hadde litt plunder med installeringen, men det løste seg etterhvert.

Testes av Spirea

Vi i Spirea.no har fått lov å låne en Robomow RX20 Pro for å teste og skrive om på bloggen. Siden vi ikke har plen selv, har vi lånt hagen til noen venner for å foreta testen.

Dette er vår første erfaring med robotgressklipper, og vi var veldig spente før vi begynte å installere.

Bare for å si én ting først: Selv om en robotgressklipper sparer deg for mye jobb senere, tar det litt tid å få maskinen i gang. Les bruksanvisningen nøye, slå gjerne opp i den igjen hvis du er i tvil om noe, og ta deg god tid.

Robotgressklipperen er liten og lett, og kan enkelt flyttes rundt i hagen hvis du har flere områder du vil klippe. (Men da trenger du kantledning også der.)

Kantledning

Det første du må gjøre er å legge ned kantledningen. Denne kan du enten legge oppå gresset, eller du kan grave den ned i bakken. Vi vil nok anbefale at du graver den ned – det er for det første penest og dessuten unngår du at noen snubler i ledningen.

Kantledningen skal legges ut mot sola (klokka), og det følger med en egen linjal som angir hvor langt du skal legge den fra kanten. Har du bed eller andre hindringer inn i plenen, må du også legge kantledning rundt disse.

Høye, harde hindringer som trær eller møbler, vil roboten bare dunke borti og så gå i en annen retning.

Har du bed inne i plenen, kan du legge kantledning rundt så klipperen ikke begynner å løs på staudene.

Ladestasjonen

Når du har fått ned kantledningen, skal ladestasjonen på plass. Begge endene av kantledningen skal inn i denne for at roboten skal finne veien. I tillegg må ladestasjonen være tilkoblet strøm, så klart. Bruk helst en utekontakt der laderen kan stå i permanent. Det er selvfølgelig også mulig å få en elektriker til å lage skjult anlegg.

Hvis du ikke ønsker å bruke appen, kan du naturligvis også starte og stoppe klipperen ved hjelp av knapper på selve maskinen.

Denne lille pluggen skal festes på hver ende av kantledningen, du bruker en kombinasjonstang. Det tok litt tid før vi fant ut hvordan vi skulle gjøre det, men det gikk adskillig lettere da vi leste i bruksanvisningen…

Ladestasjonen skal plasseres slik at robotplenklipperen enkelt kan finne veien hjem. Kantledningen legges rett under, slik at klipperen følger denne helt inn i ladekontakten.

Styr med app

Som nevnt kan det være litt plundrete i starten før du har fått installert og fått robotklipperen i gang, men etter det går det veldig greit. Robomow har en egen app som du kan bruke til å stille inn hvor lenge og hvor ofte den skal klippe. Ved hjelp av denne appen kan du aktivere både tyverisikring og barnesikring.

Etter å ha klippet seg ferdig for dagen, går roboten tilbake i ladestasjonen. Mange bygger eget hus til denne.

Maks klippetid på Robomow RX20 Pro er 90 minutter før den trenger å lades igjen. Vår testplen er drøyt 100 kvadratmeter, og den klarte ikke å klippe hele denne på en lading.

Den første gangen du klipper kommer plenen til å se ut som den er klippet av en med veldig dårlig retningssans. Robomow-en går nemlig tilsynelatende vilkårlig rundt og klipper, men den vil klippe hele plenen til slutt.

Det anbefales at du setter opp klipperen til å klippe hver dag. Da har du alltid en jevn og fin plen. Med kort gress er det heller ikke noe problem å bruke klipperen i regnet, og du trenger ikke å rake. Gressklippet blir tvert i mot fin næring til plenen.

OBS: Selv om robotgressklipperen er stillegående, bør du ikke klippe om natten. Dette fordi den kan skade pinnsvin som er ute og vandrer på natten.

Klippebredden på Robomow RX20 Pro er 18 cm, og den egner seg best for små hager.

Mange fordeler

Du trenger ikke å være verken lat eller dårlig til bens selv om du skaffer deg robotgressklipper. Det holder at du er opptatt av å stelle plenen din jevnlig, også når du er bortreist og ikke kan gå tur med gressklipperen selv.

Hvis det først er fint vær og du koser deg på hytta, er det jo irriterende å måtte reise hjem bare for å klippe plenen!

For de som har gresspollenallergi er det ekstra kjekt med robotklipper, da slipper de å få plager mens de klipper plenen, i tillegg til at plenen ikke vil blomstre og spre mye pollen.

Har du brunsnegler i hagen er det også en fordel å klippe plenen ofte, da vil det bli tørrere og mindre gunstig for de slimete hagegjestene.

Vi har som sagt kun testet Robomow RX20 Pro i noen dager, men vårt hovedinntrykk er at dette er et praktisk hjelpemiddel for deg som ikke er så glad i plenklipping. Mer informasjon om robotgressklipperen finner du på nettsidene til Robomow.