Hvilke planter blir garantert sneglemat?

Noen planter er det nesten ingen vits å plante hvis du har brunsnegler. Her er sortene som alltid blir sneglespist i vår hage.

Det er irriterende å kjøpe planter i dyre dommer, plante i bedet og glede seg til vakker blomstring og frodig bladverk. For så å oppdage at de nyinnkjøpte plantene blir gnagd helt ned til rota i løpet av de første nettene.

Brunsneglene er nok dessverre kommet for å bli i norske privathager. I vår hage klarer vi å holde bestanden noenlunde under kontroll, først og fremst ved hjelp av plukking og ølfeller.

En sneglefelle som drukner sneglene i øl er en løsning vi har prøvd.

Vi har også prøvd flere andre metoder, både nematoder og ferramol. Det å legge kaffegrut rundt de mest utsatte plantene har vi også prøvd, men det er ikke så veldig effektivt.

Etter fem år med brunsnegler i hagen har vi også gjort oss noen erfaringer om hvilke planter brunsneglene spiser og ikke spiser. Her kan du lese om hvilke planter som får stå i fred for de slimete skadedyrene.

Her er plantene de dessverre liker veldig godt:

Flekktvetann – Lamium maculatum

Veldig fin bunndekkende plante, og fryktelig synd at den blir beitet ned av snegler med en gang. Vi har prøvd å plante flekktvetann på to ulike steder i hagen, sneglene spiste så mye på plantene at de rett og slett bukket under og døde etter kort tid.

Flekktvetann er en flott bunndekker som humlene også liker veldig godt. Her fotografert i en hage uten brunsnegler.
Riddersporer – Delphinium

En staude alle hageeiere elsker, og et fast innslag i Cottage Garden. Men hos oss blir den rett og slett beitet helt ned av snegler lenge før den rekker å blomstre. Med andre også er det ingen vits i ha den. Det kan muligens gå bra i en krukke, men i det bed på bakkeplan er riddersporen et lett bytte for brunsneglene.

Riddersporer er fantastiske, men hvis du har snegler i hagen gir det bare frustrasjoner.
Akssøyleblomst – Liatris spicata

Veldig kul høstblomstrende staude som vi kjøpte for et par år siden. Første året blomstret den ikke i det hele tatt på grunn av aggressivt snegleangrep, i fjor kom den seg heldigvis litt. I år har sneglene allerede vært på den og «beitet», så det spørs hvor fin den blir.

Akssøyleblomst er en flott høstblomstrende staude.

Kjempekrage – Leuchantemum maximum

Prestekrager er en favoritt i mange hager, men våre lysegule kjempekrager blir alltid hardt angrepet av sneglene.

Georginer – Dahlia

Vakre, klassiske løkblomster som sneglene velger først… Skal du ha georginer i en sneglehage, må den stå i krukke.

Nydelig farge på denne georginen!
Salat

Kanskje ikke så rart at også sneglene spiser salat, men heldigvis kan du dyrke salat i krukke.

Salat kan helt fint dyrkes i en stor krukke.
Vårkjæreminne – Omphalodes verna

Disse staudene kommer så tidlig, så brunsneglene klarer ikke å ta knekken på dem, men de får hull i bladene ganske snart.

Et teppe av vårkjæreminne blir en fin bunndekker.
Hosta

Kjent sneglefavoritt. Stauden er såpass kraftigvoksende at sneglene klarer ikke å svekke plantene, men det blir stygge hull i bladene. En bedkant av takstein har gjort sitt for å forhindre snegleinvasjon i vårt Hosta-bed.

Hosta er en kjent sneglefavoritt.
Allium og tulipaner

Bladene blir spist av snegler, men heldigvis får blomstene stå i fred.

Allium har flottere blomster enn bladverk, men vær obs på at sneglene beiter på bladene.