Krukketips: Plant bregner

Det må ikke være blomster i alle krukker. Se så fint det ble da vi plantet bregner i en krukke!

Bregner er vel strengt tatt ikke hageplanter, men planter som hører hjemme i skogen her i Norge. De er uansett kjempefine!

I forbindelse med omgjøring av hagen i fjor, måtte vi fjerne et par store bregner. Vi hadde ikke noe egnet sted i bedene, men hvorfor ikke plante i en krukke?

Bruker du en stor krukke, vil bregnen vokse seg stor og grønn i løpet av sommeren.

Strutseving

Bregnene «våre» er av typen strutseving, som er en av de vanligste bregneartene i Norge. Det vokser forøvrig 45 ulike sorter bregner i Norge.

Ønsker du å plante en bregne i en krukke og få dem til å overvintre, er nok det beste å grave den opp før den har kommet så langt, ganske tidlig på våren.

Hvis du som oss graver den opp senere på sommeren etter at bregnen er kommet i god vekst, er det lurt å klippe den litt ned rett etter planting. Dette er spesielt viktig dersom du ikke klarer å få med så stor rotklump. Ved omplanting bør det helst ikke være mer plantemateriale over enn det er under bakken.

Har du en krok i skyggen der det ikke er dyp nok jord til å plante i bakken, kan du sette en krukke der som du planter en bregne i.

Kan overvintre

Vi var ganske spente på om de to krukkene med bregner ville våkne til liv igjen i vår. Og det gikk kjempebra! Bruker du en stor krukke er det tydeligvis ikke noe problem å få en bregne til å overleve i denne.

Spennende fasong på bregnebladene som er i ferd med å komme ut tidlig på våren.

Du får også kjøpt bregner i hagesenteret, hvis du ikke har dem viltvoksende i hagen. I tillegg til at bregnene har flotte blader kan de også trives i skyggen. I engelske cottage gardens med såkalte woodlands pleier det ofte å være bregner ved siden av Hosta.

Utfordringen med å ha bregner i en krukke er at den kan tørke ut – pass derfor på å vanne jevnlig og unngå å la den stå midt i solsteiken.

Les også: Bregneparadiset i Svartdalen

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.