Krukketips: Plant bregner

Det må ikke være blomster i alle krukker. Se så fint det ble da vi plantet bregner i en krukke!

Bregner er vel strengt tatt ikke hageplanter, men planter som hører hjemme i skogen her i Norge. De er uansett kjempefine!

I forbindelse med omgjøring av hagen i fjor, måtte vi fjerne et par store bregner. Vi hadde ikke noe egnet sted i bedene, men hvorfor ikke plante i en krukke?

Bruker du en stor krukke, vil bregnen vokse seg stor og grønn i løpet av sommeren.

Strutseving

Bregnene «våre» er av typen strutseving, som er en av de vanligste bregneartene i Norge. Det vokser forøvrig 45 ulike sorter bregner i Norge.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Ønsker du å plante en bregne i en krukke og få dem til å overvintre, er nok det beste å grave den opp før den har kommet så langt, ganske tidlig på våren.

Hvis du som oss graver den opp senere på sommeren etter at bregnen er kommet i god vekst, er det lurt å klippe den litt ned rett etter planting. Dette er spesielt viktig dersom du ikke klarer å få med så stor rotklump. Ved omplanting bør det helst ikke være mer plantemateriale over enn det er under bakken.

Har du en krok i skyggen der det ikke er dyp nok jord til å plante i bakken, kan du sette en krukke der som du planter en bregne i.

Kan overvintre

Vi var ganske spente på om de to krukkene med bregner ville våkne til liv igjen i vår. Og det gikk kjempebra! Bruker du en stor krukke er det tydeligvis ikke noe problem å få en bregne til å overleve i denne.

Spennende fasong på bregnebladene som er i ferd med å komme ut tidlig på våren.

Du får også kjøpt bregner i hagesenteret, hvis du ikke har dem viltvoksende i hagen. I tillegg til at bregnene har flotte blader kan de også trives i skyggen. I engelske cottage gardens med såkalte woodlands pleier det ofte å være bregner ved siden av Hosta.

Utfordringen med å ha bregner i en krukke er at den kan tørke ut – pass derfor på å vanne jevnlig og unngå å la den stå midt i solsteiken.

Les også: Bregneparadiset i Svartdalen

Hageguiden