Helen Fredholms blomsterparadis

Staudene er høyere, rosene er større og bedene er bredere i Helen Fredholms fantastiske Cottage Garden på Skreia på Toten. Hemmeligheten er å gjødsle og vanne nok.

– De to viktigste tingene jeg har lært opp igjennom årene med hage, er at plantene trenger nok mat og drikke. Jeg gjødsler kun med ren ”hønemøkk”, og har svetteslanger med automatisk vanning i nesten alle bed. Og så må bedene være brede nok. Jeg har aldri sett et frodig bed på 50 centimeter, det må være minst halvannen meter, sier Helen.

Akeleiefrøstjerne (Thalictrum aquilegiifolium) er blitt dyrket i Norge siden 1700-tallet, og er en av Helens favoritter.

Det er ikke lett å tenke seg at damen som går rundt i hagen i fotsid kjole i Jane Austen-stil, egentlig jobber som ingeniør og designer støtfangere til biler på en fabrikk på Gjøvik. Men hageinteressen har alltid vært der. Hun elsker å se at det spirer og gror, og har i årenes løp bygget opp en fantastisk, blomstrende hage på hjemstedet hjemme på Toten.

– Jeg har bodd her hele livet, bortsett fra noen få år da jeg jobbet i Oslo, forteller hun.

Hver vinter syr Helen Fredholm en ny kjole. Alt er brodert for hånd! Hittil har hun sydd 10 kjoler inspirert av Jane Austen og Miss Marple.

Inspirasjon fra England

Etter et besøk i England for mange år siden falt Helen fullstendig for Cottage Garden-stilen. De frodige hagene med høye stauder, romantiske singelganger og duse pastellfarger ble med hjem i kofferten til Skreia – der Helen satte i gang med å lage sin egen Cottage Garden.

Når vi går opp den første lille bakken kan vi bare ane hvilket frodig paradis for hageelskere som befinner seg innenfor hagegjerdet.

– Det er få regler i min hage, men jeg er nøye med to ting: Farger og singelganger. Det skal ikke være oransje i hagen, og det er ikke lov å legge planter eller ugress på singelgangene, forteller Helen.

Pelargoniene bor stort sett i glasshuset. I terrakottapottene utenfor står pil av typen Salix Helvetica ‘Sveitservier’ og blodplomme ute på sommerferie.

Og mens norske hager vanligvis er en stor plen, og noen små blomsterbed inntil veggen, er det motsatt i Fredholm-hagen.

– Jeg pleier å si at jeg har ikke plen, bare gressbakke, sier hun.

Bedene i Fredholm-hagen en minst halvannen meter brede, som denne marikåpe-rabatten.

Helen er også opptatt av å spille på lag med naturen, og bruker ikke verken kunstgjødsel eller sprøytemidler. Hun får heller ikke panikk om hun finner et ugress eller et skadedyr – hagen skal være et sted med liv og røre og da er det også plass til det som ikke passer helt inn ifølge boka.

– I en Cottage Garden skal det være minst mulig åpen jord, dermed blir det heller ikke så mye ugress, sier hun.

Humler og bier trives i den giftfrie hagen med blomster i overflod.

Kjempehøye stauder

Da vi var på besøk i slutten av juni, formelig bugnet hagen av høye stauder, faktisk utrolig høye.

– Hvis det står på etiketten at en plante blir 1,5 meter høy, blir den i hvert fall 2 meter hos meg!

Det rosa storkenebbet Geranium ”Patricia” er blant Helens absolutte favoritter. Det finnes mange av dem i hagen.

Peoner, storkenebb, akeleiefrøstjerner, stjerneskjerm, marikåpe – alle er blant Helens favorittstauder. Hun er ikke så opptatt av å ha enormt mange forskjellige sorter, men at hagen skal være en estetisk opplevelse.

Vi har aldri sett høyere akeleiefrøstjerner enn hos Helen Fredholm.

Åpen besøkshage

Hagesesongen er ikke lang på Toten, men fra juni til august holder Helen åpen hage og gir omvisning til interesserte gjester fra fjern og nær. Mange har hørt om den fantastiske hagen, og folk kjører gjerne flere timer for å få se den med egne øyne.

Har du lyst til å besøke Fredholm du også? Du finner mer info på nettsiden.

Inne i lysthuset er det servering av engelsk eplekake med vaniljesaus.
Apple crumble pie med vaniljesaus hører med i en engelsk Cottage Garden.

– De fleste som kommer hit har kjørt et godt stykke, det har vært besøk både fra Ålesund og Arendal. Det er ikke så mange fra nærområdet som har vært her, men det er vel noe med at det er vanskelig å bli profet i eget land, sier Helen.

Det engelske serviset er til salgs i hagebutikken.

I 2016-sesongen tok hun for første gang permisjon fra jobben for å satse for fullt på hagen. I tillegg til omvisning i hagen, har hun og mannen Erlend en liten butikk der de selger blant annet blondegardiner og kurvmøbler. Hagegjestene kan også kjøpe kaffe og engelsk apple crumble pie som de kan kose seg med på en av de mange sitteplassene ulike steder i hagen.

Er været litt ruskete, kan du ta kaffepausen i en kurvstol inne i vinterhagen, blant nydelige pelargonier og andre vekster.

– Folk er gjerne her i flere timer. Jeg synes det er hyggelig å vise frem hagen, og håper jeg kan inspirere folk til å bli glad i sin egen hage også, sier Helen.

Et lite planteutsalg er det også blitt plass til i hagen, der du kan få kjøpt et utvalg av plantene som vokser i besøkshagen.

– Før sådde jeg mye selv, men de siste årene har jeg samarbeidet med Hoels Gartneri i Stange, forteller Helen.

: Den rosa klatrerosen ”William Baffin”, som for øvrig også er favorittrosen til Tasha Tudor.
Frukttrærne i hagen ble plantet av Helens bestefar. I krukkene i forgrunnen har hun plantet en gammel sort som har vært på Fredholm i over 40 år. – Vi kaller den ”Otilie” etter damen vi fikk den fra, som drev landhandelen i Totenvika, forteller Helen.
Overalt i hagen er det sitteplasser, med broderte duker på bordene. Og gjett hva som er gjemt under dette bordet? Jo, varmepumpen!
I denne hagen er det ikke noe «plastic fantastic», heller ikke blomsterkassen under vinduet.
Helen har alltid på sin fotside kjole når hun tar imot gjester i hagen.
Klatrerosen ”William Baffin” med knoppurt sådd fra frø fra Chiltern Seeds i forkant av bedet.
Peoner er et obligatorisk innslag i en Cottage Garden.
I dette skyggebedet trives blant annet Hosta, bregner, villvin og klematis. Huset er Helens barndomshjem og ble bygget cirka år 1900.
Helen har mange sorter Geranium, denne står i full blomst i slutten av juni.