Få helt nytt bed med gamle taksteiner

Vi hadde et bed der jorda ikke holdt seg på plass – naboen hadde en stabel med gamle taksteiner. Det ble en kul og kreativ bedkant!

I dag var det endelig hagevær igjen, og ingen ting annet på programmet. Dermed var det bare å ta på arbeidsklærne og sette i gang.

Tore har malt betong-fundamentet til pizzaovnen med murmaling. Dette var tredje av i alt tre produkter som er påført muren. Først ble det brukt primer, deretter filler, og nå til slutt murmaling i en farge som sikkert heter mørk latte mocca eller noe sånt. Det matcher i hvert fall huset i bakgrunnen.

Tores prosjekt for lørdagen var å male fundament-muren på pizzaovnen vår. Sønnene gjorde forefallende rydding på tomta.

Bjørnhild begynte med å rense vekk ugress mellom belegningssteinen, og luke ugress i et bed der det i hovedsak står en blankmispelhekk.

I dette bedet var det mye ugress, også mellom belegningssteinen foran og mellom krukkene.

Bed som manglet kant

Når Bjørnhild er ute i hagen og jobber en liten stund, får hun som regel en ny idé til et nytt prosjekt ganske raskt.

Dette bedet, det fungerer egentlig ikke så godt, tenkte hun. Jorda renner inn på belegningssteinene ved hvert regnskyll, og ugresset sprer seg inn mellom fugene. Her burde det være en kant!

Uten bedkant rant jorda inn på belegningssteinen foran.

Og da kom den gode ideen: Naboen hadde nemlig en høy stabel med gamle, mursteinsrøde taksteiner som han hadde gitt oss lov til å hente hvis vi trengte dem. Disse ville bli perfekte til bedkant!

Stabilisert med elvestein

Taksteinene ble gravd cirka 10 cm ned i jorda. Deretter ble de stabilisert med jord på baksiden og elvestein som vi tidligere har fått fra Asak miljøstein i overgangen mellom takstein og belegningsstein.

Ved å grave en grøft til taksteinene, kunne de brukes som kant på bedet.

Resultatet ble kanskje ikke hundre prosent i vater og vinkelrett, men definitivt mye finere enn det var før. Med en lekker bedkant av gjenbrukte taksteiner vil jorda holde seg på plass i bedet, og ugress vil heller ikke spre seg inn på belegningssteinen så lett.

Inngangspartiet vårt, under stadig utvikling.

En annen fordel med å bruke en bedkant/hagekant, er at alle hindringer gjør det vanskeligere for brunsneglene å kravle seg frem til plantene. De liker ikke å gå over harde materialer som stein og metall, da må de bruke mye mer slim enn hvis de åler seg bortover plenen. Det å ha en bedkant er ingen garanti mot snegler, men det skader i hvert fall ikke.

Naboens stabel med mursteinsrøde taksteiner har ligget ubrukt i mange år, men kom nå til nytte.

Flere gjenbrukstips

Det å «pusse opp» i hagen er gjennomgående både billigere og enklere enn å pusse opp inne i huset. Det er mye du kan gjøre uten at det koster mye penger. For eksempel er det mange som bruker Europaller til å snekre hagemøbler eller plantekasser.

Vi har også fokus på gjenbruk i vår hage. For eksempel har vi nylig malt noen gamle krukker med blå Bengalack. Det ble kjempelekkert, og rimelig.

Har du noen gode gjenbrukstips? Del dem gjerne med Spireas lesere i kommentarfeltet eller på Facebook-siden vår.

Etter å ha renset vekk ugresset, ble belegningssteinene spylt med høyttrykkspyler.
Slik så området ut før Bjørnhild satte i gang.