Derfor valgte vi plantekasser fra BEDD

Det er plass til mange planter i en 7 meter lang plantekasse. Se hvor kult det ble med prydgress i våre plantekasser fra norske BEDD.

BEDD er et helt nytt system med modulbaserte plantekasser som du kan bruke på balkong, terrasse og i hagen.

Før du setter i gang med å plante, er det lurt å plassere ut plantene slik at du ser at det «går opp». I denne plantekassen fra BEDD planter Bjørnhild tettere enn hun kanskje ville ha gjort i et vanlig bed. Men hvis det blir for tett kan jo noen av plantene graves opp og deles, så har vi plutselig flere planter.

Plantekasse som gjerde

På vår nye uteplass hadde vi behov for noe som kunne fungere som en avgrensning i stedet for et vanlig gjerde. Da vi fikk høre om det modulbaserte BEDD-systemet, fant vi raskt ut at dette var en løsning som ville fungere perfekt for oss.

For å få plass til mye jord, valgte vi å sette to BEDD-moduler oppå hverandre. De monteres sammen med plastskruer.

Fordelen med BEDD er at du kan bygge plantekassene, eller høybedene om du vil, så små eller store du vil. Du kan også for eksempel lage en hjørnekasse.

Slik ser innsiden av en 7 meter lang plantekasse ut. Før du fyller i jord, virker det litt ustabilt, men med jord oppi blir kassene dønn stive.

BEDD leveres flatpakket, men er faktisk veldig enkelt å montere selv. Det er som Meccano for voksne!

Se bilder og beskrivelse av monteringen her.

Plantekassene er laget av tynne stålplater. Overflaten i galvanisert stål gir et moderne og helt riktig uttrykk for vår hage. Det er også en fordel at det matcher godt til mer rustikke elementer som vi har mange av i hagen.

Sidepanelene i BEDD er laget av stål, og blir produsert ved en mekanisk bedrift i Oslo. Våre bedd er i rustfritt stål (galfan), men du får dem også i andre farger, for eksempel stål som ruster eller som er pulverlakkert i ulike farger.

Her er kontorutsikten til Spirea-fotograf Tore. Det blir spennende å følge med på plantene i BEDD.

Kan brukes til busker

Vi hadde som sagt en nesten 7 meter lang kant der vi ønsket at det skulle stå en plantekasse. Hver BEDD-modul er 25 cm høy, så vi valgte å sette to i høyden. Bredden på høybedet er 40 cm, så det betyr at det blir store mengder jord i kassen. Her kan du fint plante flerårige planter, både stauder og busker.

Har du for eksempel lyst til å ha en hekk mot naboen, men ikke har noe sted å grave den ned, kan du sette BEDD oppå bakken og plante både tuja, barlind og løvfellende hekker i denne.

Prydgress er kanskje ikke det du plukker med deg hjem fra hagesenteret tidlig på våren. Men det blir kjempekult om en liten stund!

3 typer prydgress

I vår plantekasse har vi plantet blant annet 3 forskjellige typer prydgress som vi har fått sponset fra Primaflor. Dette var noe vi ønsket oss, og valget falt på disse sortene:

Dvergpampasgress – Cortaderia selloana «Pumila»: Dette er et høyt prydgress (80-130 cm) som får hvite «dusker» i august/september. Aksene blir veldig dekorative, og du kan også ta dem inn og tørke dem hvis du ønsker. I utgangspunktet er planten eviggrønn, men det kan være at den visner ned i harde vintre. Da kommer det i så fall nye skudd fra rota om våren.

Tips når du skal plante: Sjekk at røttene ikke har infiltrert seg i hverandre, såkalt snurrerot. Hvis de har det, ta med planten tilbake i hagesenteret og bytt den i en annen. Her kan du se at røttene er hvite og fine.

Fjærbørstegress – Pennisetum alopecuroides «Red Head»: Som navnet tilsier blir aksene på dette prydgresset etterhvert røde. Høyden blir 50-70 cm, og blomstringen kommer fra juli til oktober.

Fjærbørstegress finnes med ulike farger på akset, dette blir rødt.

Japansk starr – Carex morrowii «Silver Sceptre»: Her er det bladverket og ikke aksene som gir dekoren, men vi tror det vil passe flott sammen med de høyere prydgressene. Høyden blir 30-40 cm, og det tåler å stå i skyggen, noe som er en fordel når det skal stå sammen med høyere vekster.

I tillegg til prydgresset, har vi satt spiseløk i en del av kassen.

En stor plantekasse egner seg kjempefint til å dyrke løk i.

Her kan du kjøpe

Stadig flere har fått øynene opp for plantekassene fra BEDD, så du kan nå få kjøpt dem i en rekke hagesentre. De finnes som sagt i mange varianter, også som mindre kasser med hjul som du kan bruke på terrassen.

Her finner du en liste over hvilke butikker som forhandler BEDD.

Spirea.no har en samarbeidsavtale med BEDD som innebærer at vi har fått kjøpe produktene som er omtalt i artikkelen til redusert pris. Vi har også fått sponset planter av Primaflor.