Lag din egen «potato pot»

Vi har ikke plass til potetåker i hagen, derfor har vi laget vår egen «potato pot» – potetpotte. Med en slik kan du høste nypoteter helt til frosten kommer.

Det finner flere ulike potetpotter på markedet. En potetpotte er et sett med to potter som du setter inni hverandre. Den ytterste er hel, den innerste har åpninger på sidene slik at du kan høste poteter nedenfra.

En «potato pot» er ikke en veldig komplisert «oppfinnelse», så vi laget like godt egne potetpotter ved hjelp av gamle plastpotter.

Har du settepoteter med groer, vil potetplanten spire raskere.
Kniv og plastpotter

Du må ha to like store potter som passer oppi hverandre. Bruk en skarp kniv eller en liten sag til å lage åpninger på sidene. Pass på at plasten ikke sprekker opp og ødelegger hele potta.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Hvorfor dyrke poteter i en «potato pot»? Fordelen er at du kan ta opp potta og plukke ut poteter etter behov. Hvis settepoteten og selve potetplanten får stå, vil den fortsette å produsere nye poteter utover høsten.

Det tar litt tid å lage sin egen potetpotte, men den vil funke like bra til potetdyrking som en du kjøper ferdig «hullet».
Vi valgte å lage to store åpninger i den innerste potta.

Det går selvfølgelig an å sette poteter i en enkel bøtte/potte også, men da må du høste alle potetene på en gang.

Vi valgte å sette 3 stk Asterix settepoteter i hver bøtte. Siden vi for tiden har en svær haug med god jord (og noe kompost) i hagen, brukte vi denne jorda også til å sette potetene i. Det kan også med fordel blande kugjødselkompost i jorda.

TIPS: Bruk helst settepoteter du kjøper i hagesenter. De er kontrollert for sykdom. Det er ikke lov å sette utenlandske poteter i jorda i Norge.
Sett 2-3 settepoteter i hver potte. Bruk næringsrik jord, gjerne kugjødselkompost.
2 måneder til høsting

Vann godt, og sett potetpotta lyst og lunt. Har du drivhus kan den stå der i starten, men etter spiring skal den stå ute.

Etter cirka 2 uker vil potetene begynne å spire, og etter 8 uker kan du høste poteter.

Det er ellers viktig at det er hull i bunnen på den ytterste krukken, slik at overskuddsvann renner ut og potetene ikke blir stående i vann. Og så er det viktig å vanne og gjødsle regelmessig. Husk at det tørker fort ut i en potte, og en potetplante suger opp mye vann.

Bruk gjerne langtidsvirkende gjødsel, eller ta flytende gjødsel i vannet hver gang du vanner. I og med at du ønsker at planten skal produsere poteter så lenge som mulig, må det tilføres mye næring.

Etter at sesongen er over, er jorda utarmet, så neste år må du bruke ny jord.

Du kan forøvrig bruke samme metode til å dyrke jordskokk. Den sprer seg ellers voldsomt, og passer derfor ekstra bra i potte.
Hageguiden