Hvordan dyrke løk til matlaging

Vanlig gul løk er en av de grønnsakene som er absolutt mest anvendelige. Det er lett å dyrke løk selv, også i en plantekasse!

Egendyrket løk smaker fantastisk mye bedre enn den du kjøper i butikken! Og for å dyrke løk, trenger du slett ikke å ha tilgang til en stor åker. Det holder med en potte eller en plantekasse.

Vil du lære mer om dyrking i egen hage? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Det er mye plass i plantekassen fra BEDD, blant annet til løk.

Vi fikk for en stund siden en nesten 7 meter lang plantekasse fra den norske produsenten BEDD. Denne fungerer både som et høybed og som et «gjerde» foran vår nye uteplass.

Plantekassen er 40 cm bred og 50 cm dyp, og det er derfor mulig å dyrke mye forskjellig i denne. En del av kassen skal brukes til stauder, men vi vil også benytte oss av den flotte kassen til å dyrke grønnsaker i.

Smart grønnsak

Løk er noe av det vi bruker mest av i matlaging, og det er derfor supersmart å dyrke egen løk. Da kan vi høste den helt fersk og spise med en gang. Løk lar seg også oppbevare lenge, så det er absolutt en av de smarteste grønnsakene du kan ha i kjøkkenhagen.

Du kan dyrke løk i vanlig hagejord, og det er viktig at det er god drenering og ikke blir for bløtt.

Skal du dyrke i potte må den være minst 30 cm i diameter, og 20 cm dyp.

Løk i rader, som deretter dekkes med litt jord.

Du kan sette tett

Når du setter løk ser det best ut hvis du planter i rader. Hvis du har liten plass og dessuten har tenkt å høste løken underveis i sesongen, kan du plante tettere enn det som står anbefalt på pakningen. Vi plantet våre løker med cirka 10 cm i mellom.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Det tar cirka 4 måneder fra du setter løk, til den er helt ferdig/moden. Med andre ord når vi setter i midten av mai, kan vi høste løk i midten av september.

Men, du trenger ikke å vente så lenge hvis du ikke er profesjonell løkdyrker. Hvis du høster løken når den er ganske liten, kan du også bruke det grønne bladverket i maten, smaker like godt. Tar du opp løkene etterhvert som du trenger det, vil også de andre løkene få større plass og kunne vokse seg større.

I tillegg til vanlig gul løk (kepaløk), kan du dyrke rødløk, sjalottløk eller salatløk på samme møte. Hvitløk settes på høsten og blir moden neste høst.
Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
Kjøp setteløk i hagesenteret. Det er også mulig å så løk, men det må gjøres inne i februar måned.