Aronia – hardfør busk som er perfekt til leplanting

Svartsurbær – Aronia – er busker det finnes mange av i Norge. Den er både hardfør, vokser fort, tåler skygge – og bærene er supersunne.

Alle eiendommer har en bakside, og hos oss ønsket vi å plante noen busker som gjorde at naboen fikk litt penere utsikt.

Vi var innom det veldig fine Sven Myrvold Hagesenter på Jessheim – der har de et kjempegodt utvalg av busker og trær. De har også god kunnskap om plantene de selger – det er ikke en selvfølge i alle hagesentre.

Dette området ser ikke så veldig vakkert ut for naboen, så vi har plantet to svartsurbær-busker som kan fungere som skjermplanting.
Finn ditt drømmedrivhus hos Grønt Fokus (Annonselenke)
Svartsurbær vil ha godt med jord rundt røttene, så vi fylte på litt mer.

Tåler skygge

Svartsurbær er et veldig godt valg hvis du skal ha en busk som skal stå et sted der den må klare seg mest mulig selv. Den vokser raskt, tåler å stå i skygge, har hvite blomster om våren og får nydelige høstfarger. I tillegg får den svarte bær som er supersunne – de inneholder massevis av antioksidanter.

Det finnes flere navnsorter/kultivarer av svartsurbær. De som selges i de fleste hagesentre, er Aronia melanocarpa «Hugin» og Aronia melanocarpa «Moskva». Vi valgte å plante «Moskva», da denne blir høyest/bredest.

Aronia melanocarpa «Moskva» er herdig til H6, og blir 2-2,5 meter høy og like bred. Aronia melanocarpa «Hugin» er litt mindre hardfør (H5), og blir en drøy meter høy og bred.

Begge sortene egner seg til hekk, leplanting eller solitær planting. De er ikke kravstore på vokseforhold, men liker ikke å tørke ut. Vil du beskjære dem, må dette gjøres tidlig på våren, slik at plantene får dannet anlegg for blomster og bær.

Aronia har svarte, dekorative bær som også kan spises.

Bruk bærene i saft

Går du i en helsekostbutikk får du kjøpt aroniasaft og juice i dyre dommer. Men har du en svartsurbærbusk eller flere i hagen, kan du jo lage din egen saft.

Ikke betal mer enn nødvendig
Kjøp byggevarene på nett hos Byggmax.no (Annonselenke)

Bærene smaker ganske surt, derav navnet «svart-sur-bær». Så det er ikke noe du spiser til dessert. Men du kan jo blande inn litt i smoothie, for eksempel. Bærene blir også søtere hvis de blir fryst.

Ellers kan du jo koke bærene til saft, gjerne sammen med søtere bær, for å få en supersunn drikk med masse antioksidanter.

Gartner Sven Myrvold på Jessheim tar gjerne en smak på svartsurbærene, selv om de er ganske sure.