Hovedøya er Oslos hemmelige park

Etter Norges muligens billigste ferge-tur er du der. Hovedøya. Her har munker ”kokkelimonket” og gjort seg så upopulære at mesteparten av klosteret deres ble revet. Steinene er nå deler av murene på Akershus festning!

Heldigvis har de fleste som bor i Oslo IKKE oppdaget Hovedøya.

Gå ombord på ferga på Aker Brygge og etter 8 minutter er du der. Gå i land og kjenn lukten av ekte vår – ekte natur. Asfalt og eksos er erstattet av ask og eik.

Hele øya er full av historie og deilige plener der du kan legge ut pleddet og sprike med tærne.

På Hovedøya kan store og små oppleve at de er ute i den frie naturen.
Kommunal øy
Hovedøya, eller Hovedøen som den heter i sangen Kari Diesen gjorde kjent («Det hender så mangt på Hovedøen»), er en liten øy i Oslofjorden som eies i sin helhet av Oslo kommune.

De kjøpte hele Hovedøya for 4 millioner kroner i 1952, og den brukes i dag som rekreasjonsområde for hovedstadens innbyggere.

Lunsj i det grønne på Hovedøya er fint.

Vi har vært på Hovedøya mange ganger. På finværsdager er det helt perfekt å dra ut med båten, med nistekurv og gjerne badetøy, for en flott dag ute i det fri. Det er også mye spennende å utforske for store og små – klosterruinene, kanonene og den rike floraen på øya.

Ved klosterruinene er det satt opp en modell av det gamle klosteret.
Styrtrike munker

Fra 1147 var det cistenciensermunker som holdt til på Hovedøya. Det har nok vært folk der før det også, for da munkene kom til øya var det allerede en kirke der.

Munkene ble etterhvert veldig rike, og la under seg hele 443 eiendommer, blant annet storgårdene Bygdøy, Bogstad, Frogner og Ullern. Kongen synes imidlertid ikke noe om dette, og i 1532 ble alle klosterets gods og eiendommer underlagt kronen.

Høvedsmann Mogens Gyldenstjerne på Akershus festning satte klosteret i brann, og da ble det ikke noe mer klosterdrift. Restene av klosteret ble brukt til steinbrudd for utbyggingen av Akershus festning.

Da munkene ble jaget vekk, ble steiner fra klosteret brukt til å bygge på Akershus festning. Sedum trives godt i den tørre, kalkrike jorda.

Etter det har Hovedøya vært blant annet jaktøy for storfolk, det har vært skipsverft der og militærleir. Det har også vært karantenesykehus på øya, for ankommende skip, for å hindre smitte til Oslo.

Er du interessert i flere detaljer om Hovedøyas historie, anbefaler vi denne Wikipedia-artikkelen.

Kanonbatteriene på Hovedøya er fra 1808.

Reiser du til Hovedøya i dag, finner du mange spor etter den tidligere aktiviteten på øya. Klosterruinene er nevnt, og i området rundt det gamle klosteret finnes det mange sjeldne planter som sannsynligvis ble innført av munkene.

Storkonvall.
Størstedelen av Hovedøya ble vernet som landskapsområde med plantelivsfredning og naturreservat i 2006. For eksempel Bakkekløver vokser bare et eneste sted i Norge – nemlig på Hovedøya.

Andre sjeldenheter er hvitbergknapp og krattalant. Totalt er det funnet over 500 ulike planter på Hovedøya.

En av de 500 planteartene på Hovedøya.
Det går båt til Hovedøya hele året, og om sommeren kan du velge om du vil spise på kafeen Klosterkroa eller à la carte-restauranten Revierhavnen Kro.

Men husk at du må rekke siste båten hjem – det er ikke lov å overnatte.

Husk å gå ned til brygga før siste båten går om kvelden.

Grågås.
Marianøkleblom.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.