Disse 5 buskene du bør ha i hagen

Den romantiske hagestilen er supertrendy, og i denne hører naturligvis blomstrende busker med.

Mange tenker automatisk «roser» når de tenker på blomstrende planter i hagen. Og roser er kjempeflotte, men de krever god, dyp jord og at du har en lun og solrik hage. Her i Spirea-hagen har vi ingen roser, fordi det rett og slett ikke er særlig gode vekstforhold for dem.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.

Busker blomstrer nok ikke like lenge som rosene, men de er til gjengjeld lettere å få til å trives. Mange busker kan vokse fint selv om det er litt skygge, og de er gjennomgående mer robuste for tilbakefrysing om vinteren. De trenger heller ikke mye stell bortsett fra at de med fordel kan beskjæres år om annen.

Les også: Drastisk beskjæring av brudespirea

Her er noen av våre favoritter av blomstrende busker du kan prøve i hagen:

Skjærsmin – Philadelphus

Dette er en virkelig klassiker i norske hager, og det er ikke rart så vakker som den er. Det finnes forskjellige varianter, men de fleste har kremhvite blomster i juni, som dufter fantastisk. Noen kaller den også for falsk sjasmin, men den har ikke noe med den mer eksotiske sjasmin-busken å gjøre. Hardfør til H6, trives godt for eksempel i Elverum i Østerdalen.

I løpet av noen år vokser skjærsmin seg til en stor og omfangsrik busk, med et vell av nydelige blomster.
Fagerbusk – Kolkwitzia amabilis

Med sine lyserosa blomster er den et vakkert syn i slutten av juni og utover i juli. Blir med tid og stunder en stor og omfangsrik busk. Blomstrer mest i sol, men tåler også halvskygge. Har du en rabatt kan du gjerne plante flere sammen. Fagerbusken bruker 3-4 år etter planting på å bli blomsterrik, men deretter har du glede av den i mange år. Herdig til H4-H5.

Fagerbusk (Kolkwitzia) – en vakker og blomsterrik busk som er på sitt peneste i slutten av juli i Sør-Norge.

Klokkebusk – Weigela

Klokkebusker finnes både med mørkerøde og knall rosa blomster. De blir et par meter høye og ganske vide, og har godt av litt foryngelsesbeskjæring med jevne mellomrom. Herdighet H5-H6, blomstring midt på sommeren og noen ganger bonusblomstring på høsten.

Klokkebusk (Weigela) med et vell av røde blomster.

Syrin – Syringa

Alle romantiske hager må ha en syrin. Nydelig duft, lekre lilla eller hvite blomster, vanligvis i mai, noen ganger i begynnelsen juni. Vi har skrevet mer utfyllende om syrin i dette blogginnlegget.

Gedigen mørt lilla edelsyrin blomstrer på Vålerenga.

Gullbusk – Forsythia

Tidlig på våren, gjerne allerede i april, lyser gullbuskene opp i hagene når ingen ting annet blomstrer. Forsythia blomstrer på bar kvist, og i full blomst ser det ut som hele busken er laget av gull. Finnes flere sorter, praktgullbusk er mest vanlig i salg. Forsythia intermedia ‘Nana’ E er hardfør til H6.

Les også: Velg riktige planter for ditt klima
Gullbusk (Forsythia) er gull å ha i vårhagen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut