Plant et tre i en stor krukke

Hvis du ikke har plass i hagen til å plante et tre – plant i en krukke. Bare husk å bruke en stor nok krukke, så vil du ha glede av treet i mange år.

Tidligere i år fikk vi et kjempefint krukkesett fra Krifon. I de to minste krukkene har vi plantet diverse vårblomster. men den store har foreløpig stått tom og ventet på våren.

Krukken er i fiber med betong-look, og har en diameter på hele 67 cm og er 83 cm høy. Med andre ord er den stor nok til å plante flerårige planter – stauder, busker eller trær.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Den store krukken er en del av et sett med tre krukker fra Krifon.

Japansk blodlønn

Etter mye spekulasjon om hva vi skal plante, falt valget på en japansk blodlønn – Acer Palmatum «Atropurpureum». Dette er et lite tre som får flotte mørkerøde blader om våren og sommeren og knallrøde blader på høsten. Under gunstige forhold kan den bli 5 meter høy, men den vokser sakte og blir neppe mer enn et par meter i vår krukke.

I likhet med andre typer lønn er den også allergivennlig.

Slik vil den japanske blodlønnen se ut om en stund.

Japansk blodlønn er hardfør til sone H3, og det er den klimasonen vi har her i Oslo.

Lær mer om klimasoner her.

Den japanske blodlønnen ble kjøpt hos Sven Myrvold hagesenter på Jessheim. De er kjent for å ha et veldig stort og godt utvalg av busker og trær og god kunnskap om hvilke planter som vil trives i din hage på Østlandet.

Siden treet vi kjøpte hadde stått ute i hagesenteret, var det ferdig herdig, og kunne derfor plantes rett ut selv om temperaturen hittil i vår ikke har vært særlig sommerlig.

Skal du plante et tre i en krukke bør du velge ett som ikke vokser alt for fort. For eksempel vintergrønne planter som tuja og kjeglegran funker fint, eller hva med en blomstrende syrinhortensia?

Les også:
Herding av planter – slik gjør du det
Derfor skal du ikke flytte plantene ut for tidlig
For å gjøre krukken litt mer spennende nå tidig på våren, kan du plante stemor rundt treet.
Plant tidlig på året

Vanligvis anbefales det å gå opp en klimasone når du planter i krukker, men i en så stor  krukke som vi har brukt blir det i praksis som å plante ut i hagen. Vi har i tillegg plassert krukken på det luneste stedet i hagen, så det er all grunn til å tro at den flotte japanske blodlønnen vil glede oss i mange år fremover.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Når du skal plante trær eller busker i krukker, er det lurt å plante tidlig på året. Helst på våren, slik at planten får en hel sesong på å etablere seg med et godt rotnett.

Japansk blodlønn vokser sakte og er derfor godt egnet til en stor krukke.

Bruk også god jord og husk på gjødsle. Vi plantet i en blanding av kugjødselkompost og jord fra hagen, da får treet en god start.

Husk også at det må være hull i bunnen av krukken for at vannet skal renne ut i tilfelle voldsomt regnvær. Vi har også lagt litt stein i bunnen for å sikre god drenering – de fleste planter liker ikke å stå med røttene i vann. Du kan også bruke lecakuler.

Og i motsatt fall: Er det lange perioder med tørke og vind, må du huske å vanne.

Sommerblomster som pynt

For å gjøre krukken enda litt mer spennende, kan du plante noen sommerblomster rundt stammen. Siden denne våren i år lar vente på seg, har vi valgt å plante stemor i første omgang, siden disse er så tøffe at de faktisk tåler minusgrader.

KRUKKEN PÅ BILDENE ER SPONSET AV KRIFON.

Nyplantede sommerblomster ser litt pjuskete ut med det samme, men gi dem noen dager og nok vann, så kommer de seg fort.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.