Herding av planter – derfor er det viktig

Nå tidlig i mai er det tid for å forberede plantene du har sådd inne på livet utendørs. Dette kalles herding – her forklarer vi hvordan og hvorfor du skal gjøre det.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Etter en kald april, slo de første maidagene overraskende til med sol og varme. Det har faktisk vært over 20 grader på dagtid, men heldigvis falt vi ikke for fristelsen til å sette tomatplantene rett ut i solsteiken.

Før tomatplanter og andre planter du har dyrket fra frø innendørs kan flyttes ut, må de nemlig herdes. Dette betyr at de må gradvis tilvennes de forholdene de skal leve under utendørs.

Nesten uansett hvor mye lys du bruker vil planter som dyrkes inne i vinduskarmen eller under plantelys på planterommet få mindre lys enn det de optimalt skal ha.

Det er en krevende øvelse å tilpasse lys og temperatur, og plantene blir ganske skjøre. De kommer seg etterhvert, men det er viktig å skape en myk overgang fra inne- til uteliv.

Foreløpig er tomatplantene ganske skjøre og lysegrønne, men det kommer seg raskt når de får lov til å flytte ut. De er plantet i Lechuza selvvanningspotter som vi har fått sponset at Krifon.
Unngå solsviing

Det er flere grunner til at plantene må herdes før de kan settes permanent ut.

For det første vil bladene bli solbrente hvis de kommer rett ut i sola. Det ser du ved at det kommer hvite, solsvidde flekker på bladene. Derfor bør plantene få stå i skyggen en stund før de utsettes for direkte sol. Start gjerne gradvis med å sette dem ut noen timer av gangen.

Etter noen dager har plantene utviklet sin egen «solkrem», og vil tåle å stå i sola.

Unngå kulde og vind

Hvis plantene har stått inne i 20 graders varme, er det en dårlig idé å flytte dem rett ut i kald trekk tidlig på våren. Det er ikke sikkert de dør, men de kan i verste fall «gå til streik» og slutte å vokse i lang tid.

Tomatplanter bør helst ikke settes ut før temperaturen er jevnt over 10-12 grader døgnet rundt.

De bør heller ikke utsettes for sterk vind, da rives de tynne bladene i stykker. I tillegg vil vinden gjøre at de tørker ut, så hvis det blåser må du huske å vanne ofte.

Etter litt gradvis tilvenning vil plantene få mørkere grønne blader og generelt tåle mer.

Les også: Nå kan du så frø direkte i hagen