Velg riktig plante for ditt klima

H-sone-systemet er et nyttig hjelpemiddel for at du skal unngå å kjøpe planter som ikke er hardføre nok til å trives i din hage. Men hva betyr egentlig H-sone? Vi forklarer.

H-soner, herdighetssoner, hardførhetssoner, klimasoner – det brukes flere begreper men det betyr det samme.

Flerårige planter som selges i norske hagesentre skal være merket med en H-sone. Denne H-sonen indikerer hvor hardfør den aktuelle planten er.

Vil du ha flere hagetips fra oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Norsk sommer? Neida, ikke så ille heldigvis, men faren for frostnetter er ikke over selv om vi skriver slutten av april.
8 klimasoner

Norge er delt inn i 8 ulike klimasoner, der H1 er den mildeste og H8 den kaldeste. I tillegg kommer fjellsonen, der det i praksis ikke går an å ha hage.

Hageselskapet har utarbeidet et klimasonekart der du kan sjekke hvilken sone ditt hjemsted ligger i.

Dersom en plante er merket med sone H3, er den hardfør nok for sone H1, H2 og H3. Bor du for eksempel i sone H6, er det ingen vits i å kjøpe denne planten – den er ikke hardfør nok til å trives hos deg.

Bor du i sone H6, må du velge planter som er merket med sone H6, H7 eller H8.

Enkelt forklart kan du si at planter merket med H8 kan du plante overalt, mens planter merket med H1 bare kan overleve utendørs noen få steder i Norge.

Velger du en plante som ikke er hardfør nok til ditt klima, vil den mest sannsynlig ikke overleve den første vinteren. Det er både dyrt og irriterende å oppleve at planter dør i hagen.
Sitrusplanter er planter som er for lite hardføre til å klare seg i en norsk hage, de må i så fall stå i vinterhagen store deler av året.

Klimasonene gjelder som sagt bare for flerårige planter som busker, trær og stauder – kjøper du sommerblomster trenger du ikke å tenke på H-sone.

Handle lokalt

Et generelt råd er å handle planter i et hagesenter der du bor. Da kan du være ganske sikker på at de plantene du får kjøpt vil være tilpasset klimaet til hageeierne i området. Det er jo ingen vits i å selge planter med sone H1 hvis alle kundene bor i sone H7.

TIPS: Noen hagesentre, for eksempel Plantasjen, selger de samme plantene over hele landet, til tross for at klimaet på ingen måte er det samme for eksempel i Elverum og på Sørlandet.
Peoner vekker oppsikt når de blomstrer, og er faktisk overraskende hardføre. Avhengig av sort kan de plantes i sone H5-H8.

Det kan være ulike årsaker til at en plante er merket med en bestemt klimasone. Det kan for eksempel være at den ikke tåler mange minusgrader, eller at de trenger en lang, varm sommer for vokse som de skal.

Ikke bare klimasonen som avgjør

Det er heller ikke bare klimasonen som avgjør om en plante kommer til å trives i din hage. Det kommer for eksempel an på hva slags jord du har i hagen, hvor mye sol det er, om det blåser mye, hvor mye snø det er om vinteren, om det regner mye eller lite, etc.

Hvis du er usikker, er det lurt å undersøke litt hva slags forhold planten vokser i naturlig. Det er imidlertid ikke sikkert dette er så enkelt å finne ut av, siden mange hageplanter er hybrider som er krysset frem i et gartneri og ikke vokser naturlig noe sted. Spør en gartner hvis du er i tvil.

OBS: Skal du plante flerårige stauder eller busker i krukker, bør du velge 1-2 klimasoner høyere enn det er ellers i hagen. Hvis du har sone H4, velg en plante med H5 eller H6. Det går også an å sette krukkene inn i garasjen om vinteren hvis du er usikker, men da må du huske å vanne.

Ikke likt fra land til land

Skal du handle planter på nettet er det viktig å huske på at klimasonesystemet varierer fra land til land. I Danmark er for eksempel sone 1 kaldest. Og i USA har de et helt annet system.

Det er heller ikke sikkert at importerte planter som har vokst opp i mye mildere klima vil trives i din hage, selv om H-sonen på papiret er god nok.

E-planter er planter som er prøvd ut i nordiske klimaforhold, og dermed spesielt godt egnet for hager i sone H5-H8. Spør etter E-planter i hagesenteret, da slipper du å kjøpe katta i sekken.
Mange hardføre sorter

Vi får ofte spørsmål fra hageeiere i Nord-Norge og Innlandet, som lurer på hvilke planter de kan lykkes med i sin hage. For mens hagevenner lenger sør i landet deler bilder av blomstrende magnolia i april, er det fortsatt en meter snø i nordnorske hager.

Men det finnes jo så mange andre vakre planter du kan velge enn magnolia og stilkroser!

Riddersporer er hardføre stauder som vokser seg høye og flotte for eksempel i hagen til Trine i Vang i Hedmark.

For eksempel finnes det mange stauder som er hardføre nok til å trives overalt i Norge. De fleste av disse har vært brukt som hageplanter i generasjoner, og er blitt populære nettopp fordi de er så enkle å lykkes med.

Tips til sorter finner du i denne artikkelen om hardføre stauder.

Det er også mange busker og trær som trives godt i Nord-Norge og karrige strøk i Sør-Norge. For eksempel er det mange hardføre Spirea-sorter.

TIPS: Det er ikke sikkert buskene vokser like fort i Nord-Norge som på Sørlandet selv om det er samme sort, men de vil overleve.
Se på blomstringstiden

Et tips vi har fått fra designerduoen Arne & Carlos, som bor i Valdres, er å velge sorter med tidlig blomstring. Har du sein vår, tar det nødvendigvis lengre tid før veksten kommer i gang og plantene rekker å blomstre. Hvis det står på planten at den skal blomstre i juni, kan det hende den ikke blomstrer før i juli eller august hos deg. Men den rekker i hvert fall å blomstre før snøen kommer! Velger du derimot en plante som skal blomstre i september, vil den aldri rekke å bli ferdig.

Arne & Carlos har anlagt en spennende hage 682 meter over havet i Valdres.

Lag mikroklima

Hageselskapets klimasonekart er veldig grovt, og det kan være store variasjoner selv innenfor et lite geografisk område. Det kan for eksempel være noe så enkelt som om du bor på nordsiden eller sørsiden av en dal.

Du kan også lage et gunstigere klima i din hage ved å bruke leplanting og skjerming. Akkurat som du gjerne vil ha det lunt og fint på sitteplassen, kan du lage det lunere for plantene.

LES OGSÅ: Se hvordan Finn Schjøll har det i hagen sin!
I hagen til Finn Schjøll er det lagt ned varmekabler i bakken for å få Gunnera Gigante til å overleve. Da snakker vi mikroklima!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut