Male krukker: Så enkelt får krukkene en make-over

Gamle krukker kan bli som nye med et par strøk maling. Se så lekre krukkene våre ble da vi malte dem knallblå!

Har malingen flasset av utekrukkene dine eller er du rett og slett litt lei dem? Har du mange forskjellige krukker som ikke passer så godt sammen?

Da er løsningen å male dem med Bengalack i en lekker farge.

Disse 2 krukkene er begge over 10 år gamle, og var ganske slitne etter å ha stått ute året rundt.

Slitne krukker blir som nye

Vi hadde to store krukker som en gang hadde vært veldig fine, men på grunn av tidens tann og vær og vind var malingen delvis avflasset og misfarget. Siden vi har kjøpt, fått og arvet krukker gjennom mange år, er krukkene våre heller ikke særlig matchende til hverandre.

Krukker er imidlertid dyre i innkjøp, og det er ingen vits å kaste krukker som er litt slitne, så lenge de ikke har sprekker eller skader.

Løsningen er derfor å male dem! Vi ønsket at krukkene skulle få en skikkelig knallfarge, og kjøpte 1 liter Bengalack i fargen Midtsommer. Dette er en skarp, ganske lys blåfarge.

I stedet for avflasset maling blir denne krukken nå lekker og blå.

Slik gjør du:

  • Før du begynner å male, er det viktig å fjerne alle urenheter, malingsflak etc. Hvis krukkene er skikkelig møkkete, kan du bruke høyttrykksspyler, litt forsiktig. Vask også innsiden, da krukkene bør males innvendig også.
  • Etter at du har fjernet all møkk og skitt med vann/skrubb, tar du en klut med salmiakkvann og tørker over.
  • La krukkene tørke godt før du begynner å male.
  • Hvis overflaten på krukken er veldig blank, kan du med fordel matte ned den med pussepapir.
  • Når krukkene er rengjort, evt. pusset og tørket, kan du begynne å male. Bruk gjerne en tynn pensel, da er det lettest å komme til i kriker og kroker. OBS: Mal også innsiden, da forsegler du krukken slik at den ikke trekker til seg vann. Hvis du bare maler utsiden, risikerer du at krukken trekker til seg vann fra innsiden, og malingen utenpå flasser av på grunn av fukten.
  • Mal 1 strøk så jevnt og pent som du klarer. La krukkene deretter stå og tørke så lenge som det anbefales for den malingen du bruker.
Ble ikke dette fint? Disse krukkene så ganske stusslige ut før, nå blir de et fint blikkfang i hagen.

Bengalack eller murmaling

Vi valgte å bruke Bengalack, da denne kan brukes på alle typer harde overflater, som metall, plast eller keramikk. Det er en veldig holdbar type maling som du får kjøpt i en rekke fine farger. Anbefalt tørketid mellom strøkene er 5 timer, men vær obs på at tørketiden kan være lengre hvis det er kaldt. Du bør uansett ikke male når det er kaldere enn cirka 10 grader.

Du kan også bruke murmaling til å male på krukker, da har du enda flere valgmuligheter for farger.

Etter at første strøk er tørket, maler du et strøk til, og vips har du noen fine «nye» krukker!

En liten terrakotta-potte kan også males.

Økonomisk gjenbruk

Det å male krukker er et tips som er bra både for miljøet og lommeboka. Gjenbruk fører til mindre søppel og mindre forbruk.

1 liter Bengalack koster 189 kroner på Byggmax, i tillegg trenger du en malepensel. Med 1 liter maling kan du male 4-5 krukker, avhengig av hvor store de er og overflaten. En stor krukke koster fort 500-1500 kroner i hagesenteret, så her er det penger å spare på å tenke kreativt.

Dessuten får du krukker ingen andre har maken til!

Tips: Hvis du ikke har gamle krukker selv, stikk innom et loppemarked som det arrangeres mange av hver vår og høst. Der kan du ofte få kjøpt krukker til 10-50 kroner stykk som det ikke er noe annet galt med enn at de er litt umoderne.

Eksperimenter med farger

Har du mange krukker du ønsker å male, kan du for eksempel velge to ulike farger som passer sammen, eller male dem ton-i-ton i ulike blåfarger. Det er går også an å male mønster ved hjelp av sjablonger. Her er det kun fantasien som setter begrensninger!

Bjørnhild valgte å bruke Bengalack, som er en slitesterk maling for harde overflater.

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.