Hosta – perfekt for skyggebedet

Mange planter har du for blomstringen, men Hosta har du for bladene. Har du et skyggebed der du trenger noe som gjør litt av seg hele sesongen, er Hosta perfekt.

Hosta kalles egentlig bladlilje på norsk, men de fleste bruker det latinske navnet på denne anvendelige stauden. Vi har Hosta i et skyggebed sammen med blant annet alunrot og bronseblad (Rodgersia).

Mesteparten av sesongen er Hosta bare blader, før det kommer noen ganske unnselige blomster utpå sommeren. Noen klipper faktisk av blomstene.

Som det meste annet i hagen har vi flyttet rundt på våre Hosta på grunn av omgjøringer i bedet, uten at de har tatt noen skade av det.

Disse Hostaene er 4-5 år gamle, og har som du kan se vokst seg veldig store.

Sneglemat

Den eneste ulempen med Hosta er at brunsneglene dessverre også liker den veldig godt. Hos oss spiser de hull i bladene, og det er ikke så pent, men de klarer heldigvis ikke å ta helt knekken på plantene.

For å unngå for mye snegleangrep, kan du for eksempel legge dekorstein som dekke i bedet. Da må brunsneglene jobbe litt mer for å komme til plantene. Vi har også prøvd å legge kaffegrut i en ring rundt, men det er ikke så veldig effektivt.

Hosta finnes i mange varianter med ulike farger på bladene. Helt fra lysegrønne med hvite render, til blågrønne. De fleste sortene er hardføre til H6-H7, slik at de kan plantes i hele Norge.

To ulike typer Hosta som kompletterer hverandre.

Gjør stusslige bed fine

Det vi liker best med Hosta er at de gjør så mye av seg, uten å være prangende. De skaper en flott dekorasjon på steder der du ikke vil prioritere verken for mye penger eller arbeidsinnsats, som «bedet bak garasjen».

De blir fort store, og det er heller ikke noe problem å dele en tue med Hosta og dele opp i flere små planter. Det anbefales imidlertid ikke å gjøre det før de er blitt 4-5 år gamle. Og skal du dele bør du gjøre det på våren.

Hosta er som nevnt en plante som trives i skyggen. De vil ikke ha det for tørt, og vil gjerne ha litt gjødsel, men er ellers ganske enkel å få til.

Gulstripete Hosta plantet inntil en husvegg der den har gode vekstvilkår.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.