Brunsnegler er blitt et stort problem for hageeiere i det meste av landet de siste årene. Men det finnes heldigvis mange planter som får stå i fred for brunsneglene.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Har du funnet den første brunsneglen i hagen ennå? Det har vi. Under en stein lå den der sammenkrøllet – ikke så stor, men irriterende nok. For selv om de fleste dyr og andre vesener har en eller annen funksjon, kan vi ikke forstå hva vi skal med brunsnegler.
Iberiaskogsnegle, mordersnegle, brunskogsnegle – ukjært barn har mange navn. Problemet med brunsneglene er at den har få naturlige fiender. Moskusand spiser dem, men det passer ikke for alle å ha en andeflokk skvatrende rundt i hagen.
Tiltak mot brunsnegler
I vår hage har brunsnegleproblemet til tider vært stort. Enkelte kvelder har vi gått ut og plukket flere hundre snegler, særlig etter et regnskyll. Vi jobber derfor kontinuerlig med å gjøre hagen mindre attraktiv for de slimete skapningene.
Les også: Hva virker best mot brunsnegler
Ett av tiltakene er å ha planter i hagen som brunsneglene ikke spiser. Årsaken til at de skygger unna noen planter, kan være forskjellig. Generelt er det sånn at planter med treaktige stengler får stå i fred, mens andre planter åpenbart har en lukt eller smak som brunsnegler ikke liker.
Ingen planter er hundre prosent sneglesikre. Men hvis det er andre ting å spise, vil disse vekstene normalt få stå i fred:
Planter med harde stengler
Alle busker og trær. Brunsneglen har ikke tenner, og klarer ikke å spise noe som er for hardt. Og om sneglene skulle klare å komme seg opp til de mykere nyskuddene, vil de uansett ikke klare å ta knekken på planten.
Roser
Takket være den vedaktige stammen er roser sneglesikre.
Rhododendron
Vakker blomstring om våren, vintergrønn resten av året. Og sneglesikker.
Lavendel
Har vedaktige stilker, og vi har aldri sett snegler i vår lavendel.
Lyng
Er for grov og hard til å være sneglemat.
Sneglesikre stauder
I Spirea-hagen har vi mange ulike stauder. Noen er blitt fullstendig oppspist av brunsnegler og i praksis dødd, mens andre får stå i fred. Her er noen av de «sneglesikre» vi har hatt god erfaring med:
Alunrot (Heuchera/Heucherella)
Vi har mange ulike sorter av disse, og ingen blir spist av snegler.
Løytnantshjerte
Noen har erfart at også disse blir gnafset på av sneglene, men hos oss får de stå i fred. På det tidspunktet løytnantshjertene blomstrer er brunsneglene uansett så små at de ikke klarer å gjøre særlig skade på planten.
Julerose (Helleborus)
Blomstrer fra tidlig vår, og sneglene bryr seg ikke.
Spir (Astilbe)
Flott, høstblomstrende staude som også er sneglesikker.
Marikåpe
Flott og villig bunndekker som sneglene lar stå i fred.
Lammeøre
Sprer seg voldsomt, men det synes vi er bare er fint. Stilig bladverk, og en av humlenes favoritter.
Storkenebb (Geranium)
Vi har storkenebb flere steder i hagen, og de har aldri stått på snegle-menyen.
Stjerneskjerm (Astrantia)
En av våre favorittstauder, men heldigvis mener ikke brunsneglene det samme.
Vårfloks.
Vi har sett snegler ligge oppå den, men de spiser ikke, kanskje fordi den er for stikkete.
Sneglenes livrett-planter
Generelt er brunsnegler mest glad i planter med mykt bladverk, og gjerne unge planter.
Bladlilje (Hosta)
er nok den planten som blir mest sneglespist i vår hage. Sneglene klarer ikke å ta knekken på planten, men lager hull i bladene.
Tvetann
har vi også prøvd å plante flere ganger, men de blir oppspist med en gang, og kommer ikke igjen året etter.
Av sommerblomstene er Tagetes, georginer og stemor sneglemat. Skal du ha disse, bør de plantes i krukker.
Snegler er også minst like glade i grønnsaker som oss, så for eksempel salat på friland i en «sneglehage» er en dårlig idé. Ved å dyrke i pallekarmer eller en GrowCamp, kan du minimere problemet.
Andre snegletiltak
Brunsneglene slipper ut slim for å kravle seg fremover. Desto verre underlaget er for dem, desto mer slim må de bruke. Hvis du bruker for eksempel dekorstein rundt plantene, vil det bli veldig slitsomt for dem å komme seg frem. Du unngår kanskje ikke alle snegleskader, men de vil spise mindre.
Andre tips er å bruke kaffegrut rundt plantene, det er ikke så veldig effektivt er vår erfaring. Noen anbefaler også kalk. Eller så kan du bruke kobberteip rundt pallekarmen, da kommer de seg ikke opp. Vi så også et annet tips til «sneglegjerde» rundt pallekarm: Stift på et «skjørt» av stoff rundt pallekarmen, da kommer de seg ikke opp!
Uansett er vår erfaring at det mest effektive mot sneglene er å rett og slett plukke dem og klippe dem i to. Eventuelt legge dem i en plastpose og ta dem i fryseren over natta for en mer human død.