Påskeliljer – vårens gule glede

Det hører til sjeldenhetene at påskeliljene i hagen blomstrer til påske, men i år gjør de det! Vi fant et flott bed med minst 1000 påskeliljer i Moss.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det botaniske navnet på denne familien av løkblomster er narsisser. I Norge kaller vi vanligvis alle de gule sortene for påskeliljer, mens de litt senere, hvite sortene kalles pinseliljer.

I Nesparken ved Mossehallen i Østfold, har noen satt enorme mengder påskeliljeløker med lysegule kronblader og litt mørkere midte. Tore så det flotte bedet da han kjørte forbi påskeaften, og måtte bare stoppe og ta bilder.

Tett i tett med påskeliljer i Moss.

Det latinske navnet Narcissus kommer av narkao, som betyr «jeg er beruset». Beruselsen skal komme av den gode duften til påskeliljene. En annen teori er at påskeliljene er oppkalt etter den greske guden Narcissus, som forelsket seg i sitt eget speilbilde.

Et felt med knallgule påskeliljer lyser virkelig opp på en tid da det ikke er så mye annet som blomstrer i norske hager. Dette er fra Karmsund ved Haugesund, slutten av april 2010.

Løkblomster er ikke noe hokus pokus å få til – det er vel noe av det enkleste du kan plante i hagen. Løkene til påskeliljer settes på høsten, og kommer i blomst i april-mai, avhengig av hvor i Norge du bor og hvordan vårværet er.

Næringen i løken

Løkblomster lagrer næring i løken, så hvis du vil legge grunnlaget for flott blomstring neste år, kan du gjødsle med beinmel etter avblomstring. Du trenger ikke å ta opp løkene hvert år, men de kan gjerne tas opp og deles hver 5.-10. år.

Er det rådyr der du bor, kan du med fordel velge påskeliljer i stedet for tulipaner. For mens tulipanløker er rådyrenes absolutte livrett, lar de påskeliljene stå, merkelig nok. Det samme gjelder for øvrig allium, heller ikke de blir spist av rådyr.

I 2013 var vi på påskeferie i Paris, der påskeliljene blomstret.

Gult er solens farge, og det er ikke så rart at vi ønsker å pynte med gule blomster når det endelig er slutt på vinteren. De knallgule, små påskeliljene med navnet Tete-à-tete er blitt svært populære de siste årene. De selges «overalt» ferdig drevet i små potter som du kan bruke både inne på påskebordet og som dekorasjon ute i hagen. De holder seg imidlertid lengst hvis de står ute, og tåler fint minusgrader.

Påskeliljer er dekorative i en krukke sammen med for eksempel iris.

Tips: Du kan ta vare på påskeliljer og andre løkblomster i potte og gjenbruke dem i hagen. Etter avblomstring kan du sette potta i uteboden til det er tid for å plante løk. Klipp ned blomsterstenglene, men la de grønne bladene være. Pass på at de ikke står fuktig og råtner. Del gjerne løkene opp, og plant dem dypere enn de står i potta.

Påskepyntet bord med gule påskeliljer.

Du kan også bruke påskeliljer som avskårne blomster i buketter. Siden påskeliljer utskiller et slags slim, bør de ikke stå  i samme vase som foreksempel tulipaner. Dette slimet vil tette stilkene på tulipanene slik at de ikke får det vannet de trenger. Skift uansett vann på påskeliljebuketten hver dag.

Det store påskeliljebedet ligger rett ved Mosseelva.