Kubjelle – hårete klokke som gir tidlig blomsterglede

I vår hage er det foreløpig lite som blomstrer, så i vår blomsterabstinens dro vi til Botanisk hage. Der fant vi blant annet disse nydelige kubjellene!

Med årets seine påske har faktisk påskeliljene begynt å blomstre til påske, og det har også kubjeller av ulike slag i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

I fjellhagen 12. april fant vi både noen kremhvite, trolig mogop, og en hel del dyplilla kubjeller med det latinske navnet Pulsatilla patens. På planteskiltet sto det ikke noe norsk navn, men «Eastern Pasque Flower». Etter litt googling fant vi ut at denne sorten ofte kalles «Amerikansk kubjelle» på norsk.

Dette er trolig en mogop, Pulsatilla vernalis.

Vokser også vilt

Kubjelle vokser naturlig i området rundt Østersjøen. Det er også cirka 200 planter på Hovedøya i Oslofjorden, som regnes som verdens nordligste forekomst av kubjelle. Men dette er altså Pulsatilla pratensis, og ikke den kubjella vi så i Botanisk hage.

Kubjelle er en del av soleiefamilie, og kalles også anemoner. De er stauder, altså flerårige. Mest vanlig til hagebruk er Pulsatilla vulgaris, Stor kubjelle, som finnes både med hvite og rosa blomster.

Kubjelle vil helst vokse i sol eller halvskygge, og i litt kalkholdig, godt drenert jord. Den har et kraftig rotsystem og trives derfor godt der det er litt skrint og tørt. Blomstringstid er litt forskjellig fra sort til sort, men fra april til mai har de fleste satt igang.

Kubjellene i Botanisk hage var et populært fotomotiv.