Agnbøk er en løvfellende hekkplante som er lett å plante og stelle. Kjøper du agnbøk som ferdighekk, kan du fra første stund nyte synet av de vakre fargene året rundt.
HELE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE LAGET AV OG FOR PLANTINAVIA.NO
Jeg er sikker på at hvis du ser rundt i nabolaget ditt, kommer du til å oppdage at agnbøk hekk har blitt stadig vanligere. En av årsakene er at den er så lett å plante og vedlikeholde.
Hvis vi tar en nærmere titt på de besøkende på nettsiden til Plantinavia, ser vi også at agnbøk øker i popularitet: Det er over 30 % flere agnbøk-relaterte spørsmål enn søk som handler om for eksempel liguster- eller tujahekk.
Her kommer vi til å forklare hvorfor akkurat agnbøk blir mer og mer populær. Du kommer til å finne ut hva de viktigste egenskapene er, hva som bestemmer prisen på agnbøk hekk og hvorfor en agnbøk er så lett å vedlikeholde.
Agnbøk er enkel å plante og vedlikeholde
En av grunnene til at så mange velger agnbøk er at den er så lett å plante og stelle.
Her er en kort forklaring på hva som er bra å vite:
- Agnbøk kan plantes om våren eller høsten, og for å gi ekstra næring, anbefaler vi at den gjødsles på våren.
- Agnbøkhekken din blir finest hvis du beskjærer eller trimmer den hvert år sånn at den holder seg tett. Veldig viktig å huske på at du bare skal klippe den i løpet av JAS-månedene (juli, august, september) og bare i tørt vær.
- En agnbøkhekk kan nå en høyde på 10-15 meter, men siden agnbøken har en gjennomgående stamme topper du den på akkurat den høyden du ønsker å holde hekken. Den passer også mindre hager siden den kan holdes veldig smal.
- Hva slags avstand du velger å ha mellom plantene dine når du planter de avhenger av hvor tett hekk du vil ha fra begynnelsen og hvor store planter du velger å sette.
- Før kjøpte man som oftest plantene sine hos lokale hagesentre som Plantasjen, men flere og flere velger å kjøpe plantene hos leverandører på nettet.
Agnbøk – pris: hva koster det å plante en agnbøkshekk?
Hva du betaler for hekken din avhenger av flere forskjellige faktorer.
Eksempel på forskjellige faktorer:
- Vil du begynne med å sette lave planter, eller vil du allerede fra begynnelsen ha en høyere hekk?
- Har du tid til å la den vokse sammen til en ferdig hekk, eller vi du ha en ferdig hekk allerede fra begynnelsen?
- Prisen du betaler per meter for agnbøkhekken din kommer altså an på hva du ønsker deg og budsjettet.
Nyplantet agnbøkhekk
Ikke glem av at den nyplantede agnbøkhekken din må få nok vann, minst 2 ganger i uken når det er tørt ute. Du kan vente med å klippe agnbøkhekken din til den har slått rot.
Agnbøk – vedlikehold og tips:
La aldri plenen din vokse nærmere enn 30 cm fra agnbøkhekken din.
Hvorfor er dette så viktig?
Gresset tar veldig mye energi fra hekken og den kommer ikke til å ha det bra eller vokse som den skal om du lar gresset vokse inn under den.
Klipping og beskjæring:
Du trenger ikke å klippe agnbøkhekken din det første året, men klippe den første gang når den har slått skikkelig rot. Klipp kun i løpet av JAS-månedene og i tørt vær. Du bør aldri beskjære agnbøk på våren eller sen høst og vinter. Pass på at du klipper den litt pyramideformet sånn at solen kommer til den nedre delen av agnbøkhekken din, eller risikerer du at den blir bar nede. Husk å klippe toppen av agnbøken din først når du er fornøyd med høyden på hekken din.
Agnbøk eller bøk?
Det er store forskjeller mellom en agnbøkhekk og en vanlig bøkhekk, de er faktisk ikke i slekt med hverandre engang.
Agnbøkens blader har taggete kanter og er litt mattere i fargen enn de glinsende bladene på den vanlige bøken. Bladene på agnbøken krøller seg sammen og blir litt rynkete og brune på vinteren, men de aller fleste bladene er fortsatt der og gir en bra innsynsbeskyttelse, selv på vinteren. Når våren kommer mister den bladene sine akkurat når de nye raskt vokser ut igjen.
Tips til deg som skal kjøpe agnbøk
Hvis du tenker på å kjøpe en agnbøkhekk, finnes det mange forskjellige butikker og leverandører og det kan være vanskelig å vite hvor man skal kjøpe agnbøken sin. Tidligere kjøpte man plantene sine hos det lokale hagesenteret, men takket være internett finnes det nå et stort antall leverandører du kan kjøpe agnbøken din fra på nettet.
Men tenk på at:
Det er viktig å finne ut så mye som mulig om de ulike leverandørene og les gjerne vurderinger på nettet før du foretar et kjøp. Ofte vil man kjøpe agnbøk som er så billig som mulig uten å tenke på hva slags kvalitet det er eller hvor agnbøken har blitt dyrket, eller hvor velgrenet agnbøken er.
Spørsmål og svar:
Når på året er det best å plante agnbøkhekk?
Svar: Planting om høsten eller våren er å foretrekke. Hvis du skal plante agnbøk om sommeren, må den være dyrket i krukke.
Hva er anbefalt planteavstand for agnbøkhekk?
Svar: I hvilken avstand du skal plante agnbøkhekken din, eller hvor dyp renne du bør grave, kommer an på størrelsen på plantene. Du kan støtte opp plantene dine hvis du kjøper høyere agnbøkplanter. Spør leverandøren din om det følger med vekststøtte når du kjøper planter.
Skal jeg gjødsle agnbøk ved planting?
Svar: Hvis du allerede har brukt plantejord for agnbøk, som inneholder tilstrekkelig med næring, trenger du ikke å gjødsle når du planter.
Konklusjon – derfor skal du plante en agnbøkhekk
Dette bør du vite:
- Agnbøk trives best i sone 1–4 (av og til også sone 5).
- Agnbøk vokser 40–60 cm per år, og kan bli 10–15 meter høy.
- Ikke klipp toppen av agnbøkhekken din før du er fornøyd med høyden på hekken.
- Klipp bare agnbøkhekken din i løpet av JAS-månedene og klipp den gjerne litt pyramideformet sånn at solen kommer til den nedre delen av hekken.
- Gjødsle agnbøk om våren.
- Treverket til agnbøk kalles ofte hvitbøk og er det tyngste, seigeste og hardeste av de nordiske treslagene.
Bestemmer du deg for å satse på en vakker agnbøkhekk til hagen din så kan du nyte en hardfør, lettstelt og vakker hekk i mange år fremover.
HELE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE LAGET AV OG FOR PLANTINAVIA.NO