Lage fuglekasser – hvilken liker fuglene best?

Mens andre sikkert mesket seg med påskelam, tok Spirea-familien ansvar for å skaffe husrom til noen nebbete venner på skjærtorsdag. Nå gjenstår det mest spennende spørsmålet: Hvilken fuglekasse vil først bli leid ut?

«Jeg klarte å bygge fuglekasser da jeg var sju år gammel, det må da være lettere nå», mente Bjørnhild, og gikk sporenstreks ned i verktøyboden og hentet nødvendig utstyr.

Bjørnhild hadde i sin tid fuglekasser som årsoppgave i 4H, men 4H-boka var dessverre ikke tatt vare på. I speiderboka til Tore sto det derimot en oppskrift på hvordan lage fuglekasser.

Denne arbeidstegningen ble brukt for å lage Tore og Andreas sin fuglekasse.
Her er alle bitene som trengs for å bygge en fuglekasse.

Sparte på materialene

Men det kan virke som speidere var veldig opptatt av å spare på materialene, for var det ikke veldig små mål? Bjørnhilds kasse skulle egentlig få skråtak med takutstikk og vippe-åpning i front. Det viste seg vanskelig å få til. Skråtak ble det, men ikke noe takutstikk, og vippeåpningen lot seg ikke åpne med taket på plass. Bjørnhild improviserte derfor og gikk heller for tak-åpning.

I ærlighetens navn skal det sies at Bjørnhilds fuglekasse ble mer rustikk enn direkte pen. Men hvem vet, kanskje fuglene foretrekker en «arealeffektiv loftsleilighet» fremfor en stor og romslig funkis-villa?
Mål opp nøye og tegn opp med blyant der du skal sage.

Tore og Andreas hadde den fordelen at de fikk sett Bjørnhilds fuglekasse før de satte i gang med å lage sin. Dermed visste de hvordan de i hvert fall ikke skulle lage fuglekassen.

I stedet for skråtak-løsning gikk de for en mer klassisk fuglekasse-design, med flatt tak og takutstikk. Og noe større plass innvendig enn Bjørnhilds mini-kasse.

Kassen begynner å ta form.
Det er viktig å ikke lage for stort innflygningshull på fuglekasser. For kasser til kjøttmeis skal hullet være 3,2 cm i diameter. Det er lettest å få til med drill.
Tips til deg som vil prøve å lage din egen fuglekasse:
  • Finn en god oppskrift med riktige mål før du begynner, for eksempel denne. 
  • Bruk planker som er uhøvlet på innsiden av fuglekassene, hvis ikke kommer ikke fugleungene seg ut av kassen. De trenger en ru overflate å klatre på.
  • Ikke bruk impregnert treverk i kassene, dette er giftig og kan skade fuglene.
  • Heng opp fuglekassene på et skyggefullt sted, gjerne med en gren ikke så langt fra flygehullet slik at fuglen kan mellomlande der før den flyger inn. Men grenen må ikke være slik at andre dyr f. eks. en katt, kan sitte på den og via den ta seg inn i kassen. Ikke sett den opp i nærheten av der hvor folk vanligvis leker.
  • Ikke lag for stort hull. Kjøttmeis trenger 3,2 cm i diameter, stær 5 cm.
Rundt innflygningshull er best.
  • Hvis du oljer eller beiser fuglekassen, holder den seg lenger.
  • De fleste småfugler hekker fra april og utover. Det beste er å henge opp fuglekassene på vinteren før hekkesesongen, men det hender det kommer beboere i kassen selv om du henger opp i mai. Det er bare å prøve, og kanskje det kommer noen neste år?
LES OGSÅ: Familien Blåmeis har flyttet inn!
Vinkeljern, målebånd og batteridrevet drill er kjekt å ha når du snekrer.
Har du en elektrisk stikksag går sagingen fortere og blir mer nøyaktig.
Andreas hengte opp sin flotte fuglekasse i det store furutreet i hagen vår.
Du skal helst ikke bruke spiker eller skruer i et levende tre, derfor brukte vi ståltråd for å feste fuglekassen.
Bjørnhilds fuglekasse med skråtak ble satt opp øverst på gjerdet mot naboen.