På tide å rydde i staudebedene

Det er lurt å rydde opp litt i staudebedene nå tidlig på våren, før de fleste plantene har kommet opp av jorda. Da kan du gå rundt i bedet uten å ødelegge plantene.

I vår hage har vi to store staudebed med ganske mange forskjellige stauder. Første lørdag i påskeferien ble benyttet til å klippe ned visnede blader og stilker. Vi hadde også en generell opprydding i den delen av hagen.

Slik så det ut i hagen før Bjørnhild begynte ryddesjauen i bedene.

Klipp opp staudene

Hagebloggeren Gunnhild i Tante Grønns hage har lært oss at det er lurt å klippe opp visne stauderester tidlig på våren og bruke som jorddekke i bedet. Da gir du plantene litt ekstra næring. Det er også vanskeligere for ugresset å finne et sted å slå rot.

Krokusen var førstemann ut til å blomstre i år.

Vi kjører derfor ikke vekk løv og planterester verken vår eller høst, men beholder det i hagen. Det som ikke får plass som jorddekke i bedene, går i varmkompostbingen. Der trengs det alltids litt strø mellom lagene med matavfall.

Les også: Går det an å lage en vedlikeholdsfri hage?

Dette området av hagen får lov til å være ganske «viltvoksende». Nå er alliumløkene på vei opp.

Ikke lag sneglefarm

På grunn av at vi har et brunsnegleproblem i hagen, vil vi helst ikke ha kvist og løv liggende i en vanlig kaldkompost. Dette kan bli den reneste sneglefarmen. Men varmkompostbingen har vi hittil klart å holde sneglefri.

Hvis det har begynt å komme opp ugress i bedene, er det også lurt å luke dette vekk. Nå på våren er jorda fuktig og røttene på ugresset sitter ikke så godt som senere i sesongen. Men pass på at du ikke luker vekk stauder du ønsker å beholde, er du i tvil vent til du ser hvilken plante det er.

Markjordbærplantene har overlevd i flere år i samme krukke.

Få oversikt

Det er mange gode grunner til å ta en tur ut i hagen tidlig på våren. Det er riktignok ikke så mye pent å se på ennå, men du kan danne deg et bilde av hvordan det kommer til å se ut senere i vår.

Vi ser for eksempel at det med fordel kan settes flere løker i staudebedene våre. Da vil de bli litt mer spennende å se på også tidlig på våren. Det er vakkert, og i tillegg er det viktig for å humler og bier å ha blomster å fly så tidlig som mulig.

Les også: Slik får du en humlevennlig hage

Våren er i anmarsj, til glede for humler og hagefolk, som fryder seg over at selja blomstrer. Pollenallergikere er kanskje ikke like glade for akkurat det, da.