Derfor skal du ikke flytte ut plantene for tidlig

«Ikke plant ut før 17. mai», er et kjent ordtak blant hagefolk. Men hvorfor er det så farlig å plante ut for tidlig?

Det er lett å bli fristet til å sette ut plantene med en gang vårsola begynner å varme littegrann. Men det er gode grunner til at sarte grønnsakplanter og sommerblomster bør kose seg innendørs frem til et godt stykke ut i mai.

Det er egentlig ikke så rart at mange tror at både mars og april er «hagemåneder». Da Bjørnhild var innom Plantasjen for et par dager siden, bugnet hyllene allerede av pelargonier og spanske margeritter. Men, et hint: De sto inne.

For selv om temperaturen på dagtid kan bli riktig så behagelig, så er det fortsatt kaldt om natta i hele april måned, og ofte i mai også.

Grønne urter bør stå inne til grillsesongen starter.

Vil få sjokk

Varmekjære vekster som tomatplanter og pelargonier er vant med en behagelig temperatur på minst 15 grader, enten de har stått i sårommet ditt eller i et drivhus i gartneriet. Flytter du disse rett ut i 4-5 plussgrader og sur vind, får de bokstavelig talt sjokk.

For å bruke tomatplanter som eksempel trives de fleste sorter dårlig i temperaturer under 12 grader. De kan tåle kaldere temperaturer for kortere perioder, men de kan ikke gå rett fra 15 til 5 pluss, de må tilvennes norske vår-/sommertemperaturer først.

Planter som blir satt ut for tidlig vil i mange tilfeller slutte å vokse, og det kan ta mange uker før de kommer seg igjen.

OG: Det virker kanskje utenkelig når du sitter i t-skjorta og drikker utepils, men det kan faktisk komme frostnetter til ganske sent på våren. Tomatplante + frost = død.
Tomatplanter trives bedre i vinduskarmen enn ute i sur april-blåst.

Gradvis tilvenning

Den beste måten å få «plantebarna» klare for utelivet, er å venne dem gradvis til det. Sett plantene ut på et lunt sted noen timer når det begynner å bli varmere i været.

OBS: Ikke sett plantene rett ut i direkte sol, da vil bladene bli solbrent. La dem stå i skyggen de første par dagene, så lager de sin egen «solkrem».

Hva med busker og stauder?

Busker, trær og stauder som står utendørs i hagesenteret, kan du plante når som helst etter at telen er gått. Disse er enten overvintret ute eller på kjølelager, og det er det samme om de står ute i en potte eller i din hage.

For eksempel tuja, løvfellende hekkplanter og store trær er det en fordel å plante så tidlig som mulig slik at de får god tid til å etablere seg på voksestedet. Planter som selges som barrot (uten jord/potte) bør plantes før løvsprett, men det er ikke så vanlig å selge barrotsplanter nå for tiden.

Sitrusplanter er strengt tatt en dårlig idé i Norge, men kan funke hvis du har vinterhage.

OBS: Drivhusdrevne busker

En trend de siste årene er imidlertid at produsentene lar plantene stå til fordriving i et varmt drivhus før de stilles ut til salg i hagesenteret. Dette er fordi plantene skal se frodige og fine og gjerne blomstrende ut, slik at du som kunde skal bli så begeistret at du kjøper den med hjem.

For eksempel roser så tidligere ut som noen «tørre kvister» i hagesentrene, og du måtte se på bilde for å få et hint om hvordan den ferdige planten ville bli.

Problemet er at de flotte og frodige plantene ikke vil se like frodige ut hvis de blir plantet ut i en helt annen temperatur enn de er vant til. De vil få stygge blomster og blader, og du kommer sikkert til å angre på at du kjøpte dem.

Tips: Hvis plantene står utstilt innendørs i hagesenteret, bør du la dem stå der inntil det er varmt nok til å plante dem ut.

Det høres kanskje ut som hagen bør stå brun og naken frem til 17. mai, men sånn er det naturligvis ikke. Noen planter tåler fint å plantes ut, og tåler til og med minusgrader.

Stemor er veldig fin til vårkrukkene, det samme gjelder for alle slags løkblomster som du får i godt utvalg ferdig drevet i potte i hagesentrene fra tidlig i mars.

Andre tøffinger som egner seg til å skape blomsterglede en tidlig vår er ranunkler, tusenfryd og vårlyng. 

Påskeliljer, perleblomster og stemor kan du fint plante i krukker tidlig på våren.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.