10 tips til dyrking av tomater

Etter fem-seks år som tomatdyrkere har vi gjort oss noen erfaringer om hva som skal til for å lykkes. Vi eksperimenter også stadig med nye metoder og sorter.

Vi har ikke drivhus, og dyrker derfor tomater i store krukker på en solfylt terrasse. Dette går helt fint, men for å få mest mulig avling har vi lært oss noen triks opp gjennom årene.

OBS: Disse tipsene er for deg som dyrker på friland eller i krukker, er du så heldig å ha drivhus er det mye av dette du kan se bort fra.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.
Skal du dyrke tomater i krukke bør du satse på lave sorter.
1. Velg sorter som passer til krukkedyrking

Mange tomatsorter blir flere meter lange klatreplanter som må bindes opp til en vegg eller lignende. Disse passer dårlig hos oss som ikke har mulighet til å plassere krukkene inn til veggen (det er ikke nok sol der). Derfor pleier vi å så kun sorter som blir 1-1,5 meter høye, og helst busk-/ampeltomater. Utendørs dyrking gir heller ikke så lang periode med høy temperatur som hvis du dyrker i drivhus. Hundreds & Thousands, Tiny Tim, Tumbling Tom Yellow og Chocolate Cherry er sorter vi har god erfaring med. Alle disse er små tomater, som tar kortere tid å modne enn for eksempel store bifftomater.

2. Så til riktig tid

Tomatfrø bør sås mellom 1. mars og 1. april. Vi pleier å så rundt 10. mars. Da har vi «plantebarnehage» inne i drøyt to måneder før plantene kan settes ut. Sår du tidligere bør du ha drivhus å sette dem ut i, hvis ikke får du fort et plassproblem. Sår du for sent, blir ikke vekstsesongen lang nok til at du får modne tomater.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Tips: Har du ikke plass eller rekker ikke å så før 1. april? Kjøp planter i hagesenteret. Dra gjerne til et gartneri som produserer selv, da får du planter av god kvalitet.

Tomatfrø må sås innendørs for å rekke å bli modne.
3. Bruk vekstlys til småplantene.

Tidlig på våren er det ikke kommer det ikke nok dagslys gjennom vinduet til å dyrke tomatplanter, selv ikke i vinduskarmen. Derfor bør du bruke ekstra vekstlys så lenge som mulig. Det anbefales å bruke vekstlys minst til 1. april. Vi pleier å la plantene stå under vekstlyset så lenge vi har plass. Noen pleier å slå av lyset om natta, vi lar det stå på døgnet rundt, men har plantene plassert i et rom som er litt kaldere enn resten av huset (15-18 grader). Hvis plantene står i et rom som er varmt, men ikke lyst, vil du få lange, skrøpelige planter. Våre planter er ikke så store ennå, men de ser friske og fine ut.

Les også: Derfor skal du bruke vekstlys når du sår
4. Ikke så alle frøene i pakken

Det er morsomt å så, og morsomt å se at det spirer. Og det er ikke noe problem å ha mange tomatplanter når de er bittesmå og står i bittesmå potter. Men tenk på at de skal pottes om både en og to ganger før de kan flyttes ut på terrassen 2-3 måneder etter såing. Hvis du har 50 tomatplanter på terrassen, kan du heller ikke dra på sommerferie, da det er vanskelig å få til automatisk vanning av så mange planter. Vi pleier å begrense oss til maks 15 tomatplanter, da vi har et automatisk krukkevanningssystem som kan vanne maks 18 potter. Det er ikke noe problem å ta vare på frø fra år til år, de spirer som oftest selv om de skulle ha gått ut på dato også. Et annet godt råd er å dele frø med en venn, da kan dere få flere sorter hver i stedet for mange planter av samme sort.

Tips: Har du for mange planter, gi bort noen til familie og venner! Det blir de helt sikkert glade for.

Det er vanligvis mellom 5 og 20 frø i en pakke, ikke så alle samme år.
- Annonse -

5. Så ett frø pr potte

Dette har vi begynt med fra i år, og fordelen er at du da slipper å prikle. Det er bare å lirke av den lille potta du har sådd i og plante hele klumpen over i en større potte når plantene har fått 2-4 bladpar. Det er ikke sikkert alle spirer, men de fleste vil gjøre det. Vi sådde tomatfrø i 16 små potter i år (2 av hver sort), og 14 spiret og har nå vokst seg store nok til å pottes om.

Les også: Tid for ompotting av tomatplanter
6. Bruk god jord

Når du dyrker tomater i krukke, er det viktig at plantene får vokse i god jord. I år eksperimenterer vi med å bruke jord fra hagen, som er hentet fra 1 meter ned i bakken og for en stor del består av kompostert plantemateriale og litt sandjord. Vi har sett at meitemarken stortrives i denne jorda, så har all grunn til å tro at den vil funke også for tomatplantene. Vi kommer til å blande inn litt kugjødselkompost i tillegg, da det er ekstra viktig at jorda i krukker er næringsrik.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

7. Bruk store krukker

Vi bruker potter på 20 liter med en plante i hver krukke. De lave sortene kan stå to sammen i en potte på 20 liter. Fordelen med store krukker er at røttene får god plass, samt at det ikke er så lett at det tørker ut på varme dager.

Kjære leser! Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden for kun kr 249 for et helt år – les mer og bestill på Hageguiden.no
8. Ikke sett ut plantene for tidlig – og husk herding

Tomatplanter bør ikke settes ut før temperaturen holder seg jevnt på over 12 grader. Dette er også litt avhengig av sort, noen sorter tåler lavere temperaturer. Fall derfor ikke for fristelsen til å sette ut plantene i hvert fall ikke før midten av mai, litt avhengig av hvor i landet du bor. De første dagene bør plantene herdes ved at du tar dem ut og inn, med gradvis lengre utetid.

OBS: Plantene må ikke settes rett fra svakt innelys til sterkt sollys, da blir bladene solbrent. La dem stå i skyggen de første dagene etter at du har satt dem ut, så lager plantene sin egen solkrem.

Små tomater modner fortere enn store.
9. Sett tomatplantene der det er mest sol.

Hvis du som oss har en hage/terrasse der det ikke er sol hele dagen, er det viktig at tomatplantene får lov å stå på det mest solrike/lune stedet du har tilgjengelig. Tomater elsker sol, og trenger så mye som mulig av det for å rekke å bli modne i løpet av den forholdsvis korte vekstsesongen vi har i Norge.

2021 ER ÅRET FOR DRIVHUS!
Forleng hagesesongen med et drivhus fra Grønt Fokus
(Annonselenke)
10. Husk vann og gjødsel

Planter som står i krukke trenger jevnlig tilførsel av næring, fordi næringsstoffene vaskes ut av jorda for eksempel når det regner. Bruk enten langtidsvirkende gjødsel som du legger oppå jorda, eller flytende gjødsel hver gang du vanner (for eksempel Biobact Tomat). Etter hvert som plantene blir store, drikker de mye vann, og du må regne med å vanne hver dag hvis sola skinner. Automatisk vanning er lurt hvis du skal reise bort.

Flere/mer avanserte spørsmål om dyrking av tomater? Vi anbefaler bloggen Helenes Tomatprat, drevet av Helene Bergquist Orskaug

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut