Trefelling etter akrobat-metoden

Noen ganger er det lurest å leie inn en proff trefeller til å hugge trær i hagen. Vi fikk hjelp av en som klatret opp i trærne og sagde dem ned bit for bit.

Trær kan være flotte, men det er ikke alltid det passer å ha store trær tett inntil huset. Sammen med tre naboer eide vi fire store løvtrær som sto plassert slik at de skygget for sola i hagen vår, og uteplassene til naboene.

Slik så trærne ut sist sommer. Ble ikke mye lys i blomsterbedene våre da.

Vi har motorsag og Tore elsker å bruke den, men akkurat disse trærne kviet han seg for å gå løs på. For det første var de både høye og tykke, og det ville ikke være mulig å felle dem i én «bit» uten å gjøre skade på minst ett nabohus. Ett av dem lå dessuten rett under en kabel fra Hafslund, og som privatperson kan du få et voldsomt erstatningsansvar hvis du gjør skade på annen manns eiendom.

Trefellerne jobbet med stor presisjon og kappet ned trærne bit for bit.
Klatrende tømmerhogger

Derfor var det ingen vei utenom å leie inn et proft trefeller-firma til å gjøre jobben. Vegard Dønnesen i Akrobat Trefelling har mange års erfaring med trefelling. Som firmanavnet hinter om, pleier han vanligvis å klatre opp i trærne, i stedet for å bruke lift. Han utstyrer seg rett og slett med klatresele, og har en en-hånds motorsag med kort sverd som han bruker til å kappe treet opp i biter, fra toppen og ned.

- Kjøp tidligere utgaver av Hageguiden - Hageguiden
Det ser unektelig farlig ut, og det er kanskje også derfor Akrobat Trefelling er forsikret for over 13 millioner kroner i tilfelle det skulle skje noe.

Trefelling i boligstrøk er forøvrig «big business». Vi har prøvd i snart et år å få noen til å ta på seg jobben med å felle de fire omtalte trærne, men trefellingsfirmaer har veldig mye å gjøre for tida.

Trefelleren bruker klatreseler i stedet for lift for å komme opp i trær som er vanskelige å felle.
Trær til besvær

Problemet med trær i boligstrøk er gjerne at de har vokst seg langt større enn eieren i sin tid så for seg. Kanskje er det også bygget flere hus på tomta, og et stort tre står rett og slett i veien.

Trær har også en viss levetid – noen treslag lever 100 år, mens andre lever 1000. Levealderen kommer også an på hvor treet vokser, er det mye forurensing eller det er blitt skadet kan det «ta kvelden» tidligere.

Og desto vanskeligere et tre er å felle, desto høyere pris kan trefellingsfirmaene kreve. Det er ikke uvanlig å betale 25.000 kroner for å felle et som står i en villahage.

Motorsag og verneutstyr, samt noen kanner olje og bensin, var alt trefellerne hadde med seg.

Trær har ulik levetid og høyde, og før du planter er det viktig at du tenker på at plasseringen skal passe også når treet har vokst seg både stort og bredt.

Hvis du ønsker deg et tre som blir 3-4 meter høyt, bør du også velge et tre som naturlig ikke blir høyere. Et tre som blir 15-20 meter fullt utvokst, passer best i skogen eller i en park. Det tar naturligvis mange år før et tre vokser til sin fulle høyde, så du kan naturligvis velge å ha glede av treet helt til du selv synes det blir for høyt, og så hugge det ned.

Beskjæring hjelper ikke

Noen tror at høye trær kan beskjæres i toppen hvis de har blitt for høye. Dette er sjelden særlig vellykket. Et tre må ha en krone for å se ut som et tre. Beskjæring brukes for å forme treet og hjelpe det til å beholde en pen form, ikke til å få et 20 meter høyt tre til å bli bare 10.

Nå står bare stubbene igjen etter trærne som har vært oppe til jevnlig diskusjon i sameiet gjennom flere år.

Det å gå til det skritt at du hugger ned et stort tre, bør også være noe du tenker godt gjennom på forhånd. Et stort tre skaper karakter til en hage, gir skygge og ly, og er viktig for insekter, fugler og andre skapninger som bor i hagen. Du får det aldri igjen.

TRENGER DU NYTT UTSTYR?
Sjekk utvalget av hagemaskiner hos Byggmax
(Annonselenke)

Men samtidig er det grenser for hvor mange trær du kan ha i en liten hage. Vi har nå kun ett stort furutre, og det skal få stå. I tillegg gleder vi oss over naboenes frukttrær og Svartdalsskogen med furutrær og urskog langs Alnaelva.

Skal du plante et tre i hagen din, velg gjerne ett som har både blomster og bær, da får du mye glede av det. Prydeple er for eksempel et flott tre som ikke blir så høyt. Hjertetre er også veldig flott, men det blir hele 8-10 meter høyt, så passer ikke hos alle.

Naboen bak trærne fikk plutselig mye bedre utsikt.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut