Selv om du ikke er snekker, klarer du fint å lage en terrasse i impregnert tre. Vi lagde platting på dugnad i løpet av lørdag ettermiddag.
Vi har nylig fått bygget et lite «anneks» i hagen, men manglet trapp foran inngangsdøra. I noen måneder har vi brukt en gammel europall, men det var på tide å få på plass en mer permanent løsning.
Svigerinne og svoger Siri og Hans Petter er de flinkeste terrassebyggerne vi kjenner. De ble derfor invitert til å hjelpe oss med å få laget en ny platting.
På forhånd hadde vi målt opp hvor stor plattingen skulle bli, og laget en enkel tegning. Du trenger ikke så mye utstyr for å bygge terrasse, men følgende bør du ha: En god håndsag, elektrisk skrutrekker, målebånd, vater og snekkervinkel. Du trenger også en god drill hvis du skal feste terrassen til en vegg.
Feste bærebjelken
Det første vi gjorde var å sette fast en bærebjelke i murveggen på huset. Siden vi skulle feste bærebjelken i betong, brukte vi noen spesielle ekspansjonsbolter som skal tåle høy vekt.
For å få inn ekspansjonsboltene boret vi først hull i det som skulle bli bærebjelken med 10 mm trebor. Deretter merket vi opp og vatret bærebjelken der den skulle festes, og boret hull med slagdrill. Ekspansjonsboltene tres inn i hullene i bærebjelken og bankes inn i veggen med en hammer. Når boltene er slått så langt inn som det er mulig, strammer du mutterne med en skiftenøkkel.
OBS: Det er veldig viktig at bærebjelken er i vater, og i riktig høyde. Gjør du dette feil, blir alt feil…
Bygg reisverk
Etter at bærebjelken er på plass, kan du begynne å bygge en ramme som utgjør reisverket til terrassen. Siden vår terrasse skulle ligge på ujevnt underlag og delvis på fjell, valgte vi å lage en ramme i tre som fundament. Det finnes andre løsninger, som å bore søylesko ned i fjellet, eller støpe pilarer. Vi valgte en enklere og mindre tidkrevende løsning, og laget et fundament i tre som ikke er festet til underlaget. Terrassen er naturligvis skrudd fast i bærebjelken på husveggen, men er ellers bygget «flytende».
– Når det kommer vekt oppå, vil terrassen ligge helt stødig, selv om den ligger løst oppå underlaget, forklarte Hans Petter, som har bygget et utall plattinger både hjemme, på hytta og andre steder.
Det som er viktig er å sørge for at alt er i vater og at hele konstruksjonen er godt skrudd sammen på alle kritiske punkter.
Vi brukte konstruksjonsvirke i dimensjonen 48 X 98 millimeter («totomfirtom»). For en så liten terrasse (1,7 X 3,2 meter) holder dette i massevis. Skal du bygge en større terrasse kan det være at du trenger grovere konstruksjonsvirke.
Plankekjøring til slutt
Med rammen på plass, er det bare å begynne å skru på terrassebordene, altså lage det du skal gå på. Mål opp, sag, skru. Det går fort.
Terrassebord i impregnert tre finnes i ulike dimensjoner og bredder, vi valgte å bruke 120 X 28 mm. Du kan også få kjøpt bord som er brune, eller med riller hvis du ønsker det. De vanlige grønne er vanligvis billigst, vi betalte under 12 kroner pr lengdemeter hos Byggmax.
La det være en liten glippe mellom hvert terrassebord slik at vann kan renne vekk. Men ikke for mye, slik at gjenstander faller ned. Bordene vil mest sannsynlig krympe litt hvis treverket er helt ferskt.
OBS: Det er anbefalt å skru fast terrassebord fremfor å spikre. Bruk skruer beregnet på utendørs bruk som ikke ruster. Byggvareforretninger selger «terrasseskruer» i esker på 250.
Dessverre hadde vi (dvs Bjørnhild) feilberegnet litt materialbruk, så vi mangler 3 planker for å få gjort plattingen helt ferdig. Men det kommer! Det blir også trapp opp til plattingen etterhvert.
Etterbehandling
Når du bygger terrasse i impregnert treverk, trenger den i utgangspunktet ikke å etterbehandles. Treet skal tåle å stå ubehandlet i vær og vind.
Det anbefales likevel å beise eller olje impregnert tre for at det skal holde seg pent. Vær obs på at impregnert tre bør tørke i cirka 1 år etter at du har kjøpt det, før du beiser eller oljer det.