Hvordan «redde» et gammelt frukttre med beskjæring

Det finnes håp selv for et epletre som er blitt neglisjert i mange år. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Naboen har et gammelt epletre som ikke har blitt beskåret på mange år. De fleste greinene peker rett oppover, og i fjor kom det 1 enkelt eple på det. Fuglene liker seg i det, men noe særlig til frukttre kan det ikke sies å være.

Vi spurte derfor naboen om vi kunne få lov til å prøve å beskjære epletreet slik at det kanskje kan komme noen epler på det igjen.

I fjor ga treet bare ett eneste eple. Bjørnhild tok derfor på seg jobben med å prøve å få det tilbake i god, gammel form.

30 år uten beskjæring

Det er lett å se på epletreet at det i sin tid er blitt gjort en jobb for å beskjære det i riktig form. Men ifølge naboen er det ikke gjort noe særlig med treet siden han flyttet hit på 1980-tallet. Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring.

- Innhold fra Spirea.no -

For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales.

En sammenleggbar sag som skjærer i begge retninger er et veldig godt hjelpemiddel når du skal beskjære trær. Her fjerner Bjørnhild en tapp som stikker ut fra treet etter tidligere beskjæring.

Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk. Fjerner du for mye av treet på én gang, vil treet tro at det befinner seg i den ytterste livsfare, og dermed reagere med en voldsom skuddvekst.

All beskjæring vil føre til skuddvekst, men desto kraftigere beskjæring, desto mer skuddvekst.

Det kan være nødvendig å klatre opp i treet for å utføre beskjæringen.
Treårsplan

nettsiden Publicpollen fant vi noen gode tips og råd for renovering og beskjæring av eldre frukttrær.

Han anbefaler å gjøre beskjæringen over minst tre år, helst lenger. Det samme rådet fikk vi fra Bjørnhilds mor, Dagfrid Enga Fenstad, som er gartner og driver firmaet Fosen Hagedesign.

Det første året fjerner du cirka 1/3 av de greinene som peker rett oppover. På grunn av plantehormonene blir det ikke frukt på greiner som peker rett til værs, bare blader. Det ville også vært veldig upraktisk å plukke epler i toppen av et tre.

Fjern tapper og dødt plantemateriale fra treet.

Det er også viktig at du fjerner alle greiner som er døde eller skadet. Greiner som krysser hverandre eller går innover i treet kan også fjernes. På 1/3 av skuddene som er igjen, klipper du toppene.

Men det aller viktigste er altså at du ikke går for drastisk til verks første året.

Bruk sag og få et rent snitt på de groveste greinene du skal kutte.

Her er Publicpollens anbefaling for år 2 og 3:

Andre år:
  • Fjern igjen en god del av de opprette skuddene inne i kronen.
  • Beskjær ledegrener til utovervendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgreining.
  • Fjern noen få grove greiner i midten av treet for å åpne for lys og sirkulasjon inne i kronen.
  • Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utovervendende grenene være.
Tredje år:
  • Fortsett å klippe av toppene på skuddene for å stimulere forgreininger.
  • Fjern sterktvoksende greiner som skyter fra greinkragene av fjernede greiner.
  • Nå bør det formes noen fruktbærende skudd. Sørg for at de får lys og luftsirkulasjon.
  • Nå bør det være mulig å forsiktig starte normale beskjæringsrutiner.
Mose på stammen er ikke farlig, men kan bety at epletreet har stagnert i veksten. Etter beskjæring vil veksten starte opp igjen.
De fleste trær kan reddes

Selv om frukttreet ditt er blitt neglisert i mange år, er det vanligvis bedre å prøve å få skikk på et gammelt tre, fremfor å sage det ned og plante nytt. Unntaket er hvis treet har sykdom som for eksempel frukttrekreft, eller det er en gammel sort som lett blir angrepet av sykdom eller skadedyr.

Noen velger å sprøyte epletrærne sine – vi synes ikke sprøytemidler har noe å gjøre i en privathage. Da kan man heller plante noe annet.

Husk at det tar mange år for et epletre å vokse seg stort og gi stor fruktavling, det er derfor lurt å ta godt vare på det treet du har slik at du har glede av det i mange år fremover.

Jevnlig og moderat er bedre enn sjelden og brutalt når det kommer til beskjæring av frukttrær. Hvis treet ikke er blitt beskåret på mange år, kan du utføre «restaurering» gradvis i løpet av tre år.