Solskjerming er mye mer enn markiser

Selv om det er mørketid store deler av året, er Norge et land som er høyaktuelt for solskjerming. Den gardinløse trenden i kombinasjon med lav sol gjør det nødvendig å beskytte interiøret.

Trendekspert Bjørg Owren
Trendekspert Bjørg Owren

– Solskjerming er like viktig om vinteren som om sommeren, sier Bjørg Owren, trendekspert og administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.

Hun synes ikke det er så rart at mange nordmenn ønsker å bruke penger på ulike solskjermingsprodukter, selv om vi ikke kan sies å bo i et land der solen alltid skinner.

– Solskjerming er viktig for å beskytte møbler, gulv og bilder på veggene mot falming og solskader. Det handler om å ta vare på investeringene våre. Dette er spesielt viktig i Norge fordi vi store deler av året har lav sol som kommer inn gjennom vinduene, sier Owren.

Vekst i nedgangstider

Markedssjef Frode Syvertsen i Kjells markiser, sier at markedet for ulike solskjermingsprodukter er stadig økende.

Markedssjef Frode Syvertsen

Kjells markiser har solgt markiser over hele landet siden 1978, og er en del av det nederlandsk/amerikanske selskapet Hunter Douglas.

– Vi opplever at det er vekst hvert år, selv i perioder da det har vært nedgangstider i resten av økonomien, sier han.

Som Owren har Syvertsen lagt merke til at stadig flere har kastet ut gardinene, med det som resultat at de må skjerme mot solen på andre måter.

Screens lages på mål til dine vinduer og monteres på utsiden. De kan enkelt heves og senkes fra innsiden. Du kan se ut, gjennom «solbriller», men ingen ser inn. Foto: Kjells Markiser

Utvendige rullegardiner

– Det produktet som øker aller mest nå, er såkalte screens. Dette er utvendige rullegardiner som fungerer godt for å holde varmen ute. Det er målt opp til 90 prosent redusert varmeinnslipp ved bruk av screens, forteller han.

Screens er en god løsning hvis du ønsker solskjerming som er godt integrert i fasaden. Den samler ikke så mye støv som en persienne, og kan rengjøres med svamp og hageslange.

Med screens får du effektiv solskjerming på huset, uten at noe stikker langt ut. Screens er enkle å rengjøre, og du kan få dem med motorstyring. Foto: Kjells Markiser

Syvertsen forteller at de også selger mange store terrassemarkiser i løpet av en sesong. Disse kjøpes ikke først og fremst for solskjerming inne, men for å kunne gi skygge for sol på uteplassen.

– Om sommeren er det fint å spise ute, men de færreste liker å sitte i solsteiken mens de spiser. Med en markise får du et tak over terrassen som gir behagelig skygge. Det blir også lunere, slik du kan bruke terrassen større deler av året.

En stor terrassemarkise er en fin måte å lage et tak over terrassen, samtidig som den kan gi solskjerming av møbler og interiør inne i huset. Foto: Kjells Markiser

Kjells har mange typer markiser for terrasse-delen av solskjermingsmarkedet.

– De beste kundene våre er de som først har kjøpt en rimelig markise i en kjedebutikk. De har oppdaget hvor fint det er å ha en markise, men vil gjerne ha en i bedre kvalitet, sier Frode Syvertsen.

Styres med app

Store terrassemarkiser selges for eksempel med motorstyring og fjernkontroll, og nå i det siste med app-styring.

– På grunn av vær og vind bør du ikke la markisene stå ute om natten eller hvis du er bortreist. Hvis du glemmer det, kan du enkelt styre markisen ved hjelp av en app på mobiltelefonen, sier markedssjefen i Kjells markiser.

For noen år siden var markisene gjerne mer fargerike enn huset – stripete markiser i gult, blått, rødt og brunt var et vanlig syn. Eller de kunne være knall røde eller grønne. I dag selger Kjells markiser og de andre leverandørene mest grå markiser.

Det synes Bjørg Owren i IFI er synd.

– Når du skal kjøpe en markise, skal du gjerne ha den i 20-30 år. Da er det dumt å velge ut fra hva som er trendy akkurat nå, mener hun.

Hva med å velge en farge du selv liker – i stedet for å følge hva «alle andre» velger? Foto: Kjells Markiser

Owren oppfordrer til å heller følge din egen smak, og stilen på huset, enn å velge det samme som alle andre.

– Det blir dessverre mindre og mindre farger på husene, og flere og flere grå hus. Dette er helt i strid med norsk tradisjon, da det har vært mange forskjellige farger på husene. Det har vært grønne, brune, blå, røde, gule og hvite hus, illustrerer hun.

Gult tapte for grått

Bjørg Owren forteller at hun for ikke lenge siden tapte kampen om å bevare den gule fargen på markisene i sitt eget borettslag – da solskjermingsproduktene skulle skiftes ut ble det flertall for grått.

– Til et teglsteinsbygg synes jeg det passer mye bedre med gult, sier hun.
Owren synes folk skal tenke seg godt om, og vurdere hvilken farge og løsning som vil harmonere best med stilen på huset, og farger på huset og miljøet rundt.
– Selv om du har et grått hus, må du ikke ha en grå markise. Bruk fargeskalaen og tenk komplementærfarger, råder fargeeksperten.

Duett-gardiner som kan åpnes både i topp og bunn er praktisk når du ønsker å slippe inn lys, men samtidig skjerme for solen.Foto: Kjells Markiser

Solskjerming trenger heller ikke å være noe som henger på utsiden av huset. I noen år nå har mange boliger vært gardinløse, men denne trenden tror Owren snart er over.

– Det er en helt klar trend nå at gardinene er på vei tilbake, og det synes jeg er kjempefint. Jeg vil gjerne slå et slag for gardiner som solskjerming. Med gardiner kan du både skjerme møbler og gulv for sollys, samtidig som tekstiler i rommet gir en mer behagelig akustikk, sier hun.

Trendeksperten tror folk er litt lei den minimalistiske stilen, der alle vegger skal være hvite og tepper og gardiner er kastet ut.

Både innvendig og utvendige solskjermingsprodukter kan lages på mål slik at de passer dine vinduer. Foto: Kjells Markiser

– Har du gardiner blir det en helt annen stemning. Vi trenger farger, mener hun.
I Norge er det dessuten et vel så stort poeng å isolere mot kulde, som mot varme. Ved å trekke for gardinene om natten vil du hindre en del varmetap, og dermed få lavere strømregning.

Utvendig eller innvendig solskjerming?

Dersom poenget er å unngå at rommet varmes opp av sterk sol, er utvendig solskjerming best. Utvendige persienner, markiser og screens fungerer meget godt for å holde rommet kjølig.

Hvis det ikke er noe problem at rommet blir for varmt, kan du velge innvendig solskjerming hvis det kun er sol/lys du skal stenge ute.

Her finnes flere løsninger; for eksempel innvendige persienner, lamellgardiner, rullegardiner og plisségardiner. Du kan også bruke vanlige, tradisjonelle gardiner i stoff som du kan for og fra etter behov.


Solskjermingsordliste

Persienner:

Solskjerm som monteres på innsiden eller utsiden av vinduet for å sperre for innsyn og/eller sollys. Den vanligste typen består av metallspiler opphengt i et system av tråder, men det finnes også persienner i tre eller plast. Spilene kan justeres for å regulere lysmengden som kommer inn. Navnet persienne betyr «fra Persia».

Markiser:

Et slags ekstra «tak» av tekstilstoff som monteres på utsiden av bygningen, vanligvis over et vindu. Markiser kan fås i mange størrelser og tilpasset på mål, for eksempel vindusmarkiser som skjermer vinduene, og terrassemarkiser som fungerer som et eget tak over uteplassen.

Screens:

Enkelt forklart en utvendig rullegardin. Fungerer slik at den slipper noe lys inn, og du kan se ut, samtidig som den hindrer innsyn og soloppvarming av rommet.

Rullegardin:

Festes vanligvis på innsiden av vinduskarmen, og er mye brukt for eksempel på soverom der man vil ha det helt lystett. Fordelen med rullegardin er at den kan trekkes opp og ned etter som du vil dekke hele eller bare deler av vinduet.

Lamellgardin:

Dette er en slags persienne, men der lamellene i stoff henger loddrett. Lamellgardiner er en fin løsning hvis du har behov for å skjerme mot innsyn, men samtidig ønsker å kunne se ut, og slippe lys inn.

Plisségardin:

Kan trekkes opp og ned som en rullgardin, men gir innslipp av et mykt og behagelig lys. Finnes både med enkelt og dobbelt stoff. De doble gir best isolasjon mot kulde- og varmeinnslipp. Noen modeller lar deg heve eller senke gardinen fra toppen eller fra bunn (hindrer innsyn men lar deg se ut for eksempel når du jobber på kjøkkenet), eller bare ha solskjerming midt på vinduet.


Vedlikehold av markiser og screens

Alle utvendige markiser og screens kan få jordslag hvis de blir utsatt for fukt. Derfor er det viktig at du ikke tar inn markisen mens den er våt etter regnvær.

Dersom du må ta den inn på grunn av sterk vind, bør du ta den ut igjen og tørke så snart det er mulig. Duken bør aldri være innrullet i fuktig tilstand mer enn 2-3 dager.

Det finnes i dag markiseduker som har en «selvrensende» effekt, men uansett bør de rengjøres med jevne mellomrom. Over tid samler det seg opp pollen, veistøv og sur nedbør som gir grobunn for jordslag og grønske.

Denne artikkelen har også stått på trykk i magasinet Tara Hjem nr 1 2017.