Stikk! Kaktus er tilbake!

Kaktus? Det var lenge siden sist! Men nå er det stikkende 70-tallsfenomenet tilbake, til glede for alle som ønsker seg planter det er «umulig» å ta livet av.

For en stund siden besøkte vi nettbutikken og hagesenteret HomeLiving i Skiptvet i Østfold, som importerer og selger kaktus i alle størrelser fra Mallorca og Sør-Afrika. De har virkelig merket den nye kaktus-trenden! I et moderne interiør med både rustikke og moderne møbler er kaktus det perfekte tilbehør; rett og slett en plante som kler sofaen.

Skap ditt nye hjem her:
Se de smarte produktene fra Lunehjem.no
(Annonselenke)

– Kaktus er jo de enkleste stueplantene du kan ha. Så lenge de ikke vannes for mye, skal det mye til for å ta livet av dem, sier Christian Amundsen i HomeLiving.

Firmaet selger kaktuser til kunder fra fjern og nær; noen kommer og henter plantene selv mens andre får dem levert i posten.

Gullkulekaktus, også kalt «Svigermors stol», er en av bestselgerne, forteller Christian Amundsen i HomeLiving.
Ikke vann for mye

Amundsen sier at en kaktus kan overleve eieren hvis den først trives i huset, og det er generelt en lite arbeidskrevende plante. Du vanner i potta cirka 1 gang i måneden om vinteren, litt oftere i sommerhalvåret. Det er med andre ord ingen fare selv om du reiser til Syden i vinter – kaktusen klarer seg alene hjemme. Dette gjelder også i vekstperioden.

– Den vanligste feilen folk gjør med kaktus, er å gi for mye vann. Kaktus skal tørke ut mellom hver vanning. En god investering er derfor å kjøpe en fuktmåler som du setter i jorda for å sjekke om det faktisk er tørt. Selv om det ser tørt ut på toppen kan det være fuktig lenger ned i jorda, forklarer Amundsen.

De fleste typer kaktus er lette å lykkes med, så fremt du ikke vanner for mye.

Kaktus er sukkulente (vannholdige) planter, hvilket betyr at de lagrer vann inne i stammen og røttene. Dersom de blir overvannet, vil plantecellene trekke til seg vann til cellemembranene slik at planten slutter å transportere vann fra røttene. Da vil hele planten til slutt bli et vassent skinn.

Men, som alle levende planter: Litt vann trenger kaktus for å vokse og trives. Dersom den ikke får vann i det hele tatt vil den slutte å vokse.

Er du heldig kan du også oppleve at kaktusen blomstrer.

Må stå lyst

I naturen vokser kaktuser på steder med mye sol. Den må derfor plasseres maks 1 meter fra et vindu for å få nok lys. Den kan gjerne stå i et sydvendt vindu eller en vinterhage. Med unntak av noen bladkaktuser (påske- og julekaktus), bør kaktus ikke stå i et nordvendt vindu. Har du ikke mulighet til å sette kaktusen et sted med naturlig lys, kan du bruke plantelys.

Som sagt er kaktuser mest egnet som inneplanter, men har du en lun terrasse eller veranda, kan du også flytte dem ut om sommeren. Da må de stå på et sør- eller vestvendt sted, og helst beskyttet mot regn. En liten skur i ny og ne vil de tåle, men ikke langvarige regnværsperioder. Temperaturen må heller ikke være lavere enn 5 plussgrader, så ikke sett kaktusen ut på sommerferie for tidlig på året.

Kaktus bør plasseres lyst, maks 1 meter fra vindu. Tenk på at de er vant med å leve i ørkenen.
Vinterdvale

Mellom november og mars er de fleste kaktuser og noen sukkulenter i vinterdvale. I denne perioden skal ikke plantene vokse. Det naturlige for plantene er å stå et sted som er tørt og kjølig, mellom 6 og 12 grader, men fortsatt lyst.

For de fleste kaktuser er det nødvendig med vinterdvale for at de skal komme i blomst.

Når våren kommer i slutten av mars måned, og kaktusene skal ut av vinterdvalen, starter du først med å spraye dem med lunkent vann på varme dager. Øk forsiktig vanningsgraden, og fra midten av mai til begynnelsen av september kan kaktusene vannes en gang i uken, sjeldnere hvis det er kjølig.

I et moderne interiør med glass, metall og stein passer kaktus perfekt. Neobuxbaumia polilopha er en sort som er relativt grei å få til å vokse.

Jord og gjødsling

I vekstsesongen trenger kaktusen også gjødsel. Ved hver tredje vanning kan du tilsette en spesialgjødsel for kaktuser.

ROMJULSSALG: Opp til 60% rabatt på interiør fra Jotex
(Annonselenke)

– Mange tror at kaktus må pottes om i en større potte med en gang etter at de er kjøpt. Det er ikke nødvendig, sier Christian Amundsen.

Han råder folk til å la kaktusen vokse i den potta du kjøpte den i, og så potte om hvert 2.-3. år. Ompotting skal skje om våren, før kaktusen kommer i vekst. Det er også viktig at planten står i en potte der overskuddsvannet kan renne ut. Gjerne i en plastpotte med potteskjuler utenpå, eller at du har et fat under en krukke med hull i bunnen.

Kaktusen Euphorbia Baioensis kommer fra Kenya, og trives ikke hvis det blir kaldere enn 10 plussgrader.

Når du potter om, bruker du kaktusjord, som ofte er den samme jorda som brukes til å så frø i. Den er svakt gjødslet, porøs og drenerer vannet godt. Du kan med fordel også tilsette 25 prosent akvariesand (kvartssand) i jorda. Men hvordan kan du potte om en stor kaktus uten å bli stukket, og uten å ødelegge kaktusen?

– Pakk den inn i bobleplast, er rådet fra Amundsen.

Rett etter omplanting skal kaktusen ikke vannes på to-tre uker, da kan røttene råtne.

Piggene er kaktusens bekyttelse mot dyr som vil ha tak i vannlageret inne i planten.

Piggene er beskyttelse

De stikkende plantene er nok ikke de mest barnevennlige plantene du kan ha, og poenget med piggene er også beskyttelse. I naturen kan det være dyr som kan finne på å forsyne seg av vannlageret inne i planten, men det er ikke så fristende å stikke seg på piggene. Piggene samler også opp fukt som gjøres om til dråper og gir vann til røttene.

<h5– Jeg klarte en gang å ramle og sette hånden oppå en kaktus. Da plukket jeg pigger en stund, forteller Christian Amundsen.

Denne kaktusen vokser i Atlasfjellene i Marokko, og har fått navnet Euphorbia resinfera.

Den mest populære kaktusen for tiden er Grusonii, gullkulekaktus på norsk. Denne går også under navnet ”svigermors stol”, men det bør ikke tolkes bokstavelig…

Vil du ha noe som ikke er fullt så stikkende, er agave og aloe vera også planter du kan bruke som inneplanter.

En versjon av denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend, samt i Tara Hjem nr 1 2017.

Aloe vera er en sukkulent plante som blant annet brukes mye i medisin- og kosmetikkindustrien. Den kan også leve i din stue.
Det er lurt å holde seg litt på avstand fra piggene. Har du små barn eller hund, er det kanskje ikke en god idé med kaktus på gulvet.
Også på nært hold er Euphorbia resinfera svært dekorativ.

 

 

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!